реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Спудей  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Олександр ЯСЕНЧУК » Єврожлобство
Єврожлобство
СпудейДата: П'ятниця, 02-Лип-10, 15:23 | Повідомлення # 1
Група: Читач
Повідомлень: 144
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Якщо розфарбувати священничий підрясник чорного кольору у кольорові квіточки, це буде весело, красиво але спотворить суть. Якщо ж під час відбудови якогось старовинного об’єкту, використовувати євроцеглу, євроерепицю та інші євро будматеріали то це буде єврожлобство.
Погодьтеся, реконструкція наприклад оборонної церкви 17 ст., з використанням сучасних, хай навіть і досить дорогих будматеріалів викликав м’яко кажучи здивування. Але ж це відбувається досить частенько. Так це дешево, ефективно, майже міцно, але! Цінується насамперед автентичність, природність.
Проте дехто цього не розуміє. Частенько, можна побачити у Чернігові гарні дерев’яні будинки, з оригінальним, неповторним різьбленням обшиті … вагонкою. Воно то зрозуміло, що людям хочеться теплоти, але ж від цього не повинні страждати інші. Наприклад туристи, майбутні чернігівці які бажатимуть мати можливість помилуватися різьбленням. Все ж таки міська рада планує зробити з Чернігова туристичний центр. У Празі, інших містах наприклад мешканцям старовинних будинків, навіть приватних, заборонена їх перебудова. Навіть перефарбування має погоджуватися із відповідною комісією. У Чернігові ж, наприклад у будівлях 18 ст., що по вулиці Горького добудовують поверхи, гаражі. З дерев’яними ж будинками 19 століття, роблять що заманеться, їх зносять, розтягують, перебудовують. Рятує ж їх тільки вроджене (набуте) почуття естетики власників будинку.
Наприклад у Гомелі, де теж вистачає будинків другої половини 19-го початку 20-го століття із дерев’яною різьбою місцеві вчені готують подання, на включення їх до списку Світової спадщини Юнеско.
Подібне явище ми можемо спостерігати і на території Чернігівської області. Найбільше страждають культові споруди. Церковні громади, зі 100% добрими намірами, облаштовують церкви використовуючи сучасні будівельні матеріали. Особливо це мене вразило у Густинському монастирі. Місцеві монахині, нічтоже сумняшеся будують євромур, і загалом видається, зразком для наслідування вважають хатинку якогось сучасного крутелика. Густинський монастир, це так до відома, монастир заснований козаками у 17 столітті, з відповідним лицарським, аскетичним, і геть не «гламурним» духом. Іноді віруючі, під час ремонту, домальовують дофарбовують різноманітні лики, в результаті козацька барокові храми втрачають свою оригінальність.
Насамкінець, для повного фактажу, хотілося б згадати і про те, що частенько історичні споруди, хоч і внесені до реєстру пам’яток, взагалі нікому не потрібні. Вони руйнуються, та завалюються. Ризикують не дочекатися туисті чимало храмів, будинків, оборонних комплексів та курганів.


Спудей
 
RomkaДата: Середа, 01-Вер-21, 02:17 | Повідомлення # 2
Група: Читач
Повідомлень: 2
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
.
 
BassMassiveДата: П'ятниця, 15-Жов-21, 11:41 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 8
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Поучительная история однако
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Олександр ЯСЕНЧУК » Єврожлобство
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: