реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: finka  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Країна сакури і самураїв -- взірець стійкості для світу (Землетрус в Японії)
Країна сакури і самураїв -- взірець стійкості для світу
finkaДата: Понеділок, 14-Бер-11, 04:35 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
На годиннику -- половина четвертої ранку. Україна ще спить під покривалом весняної березневої ночі. На зручних ліжках. Під теплими ковдрами. Наші будинки не хитаються. Біля нас не стоять рюкзаки з речами першої необхідності. Нам не загрожує евакуація в нікуди. Наших дітей не будуть обміряти завтра дозиметрами.

А нічна стрічка інтернетних новин світу знову несе тривогу.

14.03.2011 4:10. Потужний землетрус знову потряс Токіо.

14.03.2011 3:09: Десятками тисяч людей обчислюватиметься число загиблих тільки в японській префектурі Міяги, яка найбільше постраждала від катастрофічних землетрусів і цунамі 11-12 березня. За словами начальника місцевої поліції Наото Такеуті, в префектурі вже гостро не вистачає моргів. В прилягаючій до Міяги з півночі префектурі Івате немає ніяких звісток про долю більше 50 тис людей. За офіційними даними японської поліції, зараз у зоні лиха загиблими або зниклими без вісті вважаються більше 3200 осіб.

14.03.2011 4:06: Частина працівників екстрено евакуйована від енергоблоку номер три японській АЕС "Фукусіма-1", де склалася аварійна ситуація. Таке рішення ухвалене через чергове підвищення рівня радіації і наростання тиску всередині реактора.

На фотографії та відео із зони японського лиха не хочеться дивитися. Але ми дивимось.

І стає вкотре зрозуміло: наскільки примарними можуть бути в цьому світі і щастя, і благополуччя, і матеріальні статки – все надбане упродовж людського життя може бути вщент зруйноване протягом якихось кількох годин… Де японці можуть брати сили, щоб вкотре пережити все це?

У Японії працює чимало людей з інших країн. У своїх репортажах і повідомленнях вони з потрясінням фіксують надзвичайну витримку японців у цій ситуації. Кожен з японців мало не змалку внутрішньо завжди готовий до небезпеки. Тисячі японців, яким далеко добиратися додому, в ці дні ночують на своїх робочих місцях, поклавши голову на стіл. Хіба це сон? Якщо вам доводилося ночувати на вокзалах, то, погодьтесь, стан отого напівзабуття довгої вокзальної ночі дуже важко назвати сном. Ті магазини, які можуть працювати, працюють. На транспорті і в магазинах – жодних черг чи давки. Люди діловито купують продукти, щоб створити запаси їжі: сік, воду, сирки. Більшість і харчується бутербродами, рисовими кульками ще якимсь дріб’язком. Через небезпеку аварій мало не повсюдно відключена подача газу.

Вкотре продемонстрована світу японська якість: під час найпотужнішого за останні десятиліття землетрусу не зазнали руйнувань сучасні висотні будівлі в 30 і вище поверхів. За розробленими сучасними будівельними технологіями вони могли лише сильно розгойдуватися. Так і було. Доволі дивно, але під час цього потужного землетрусу вперто вистояли будівлі, зведені майже 40 років тому.

Навіть коли припиниться цей, як його охрестила блогосфера, Big One, все одно принаймні упродовж місяця кожен японець, лягаючи спати, ставитиме біля ліжка зручне взуття, в якому одразу можна вийти в далеку Путь, а також рюкзак із мінімальною кількістю одягу, документами, запасом води і їжі принаймні на тиждень.

...На мене сьогодні також чекає довгий робочий день. На годиннику – половина четвертої українського часу. На газовій плиті моєї маленької кухні вариться майбутній обід. Сьогодні в моєму сімейному меню – квасолевий суп. І я не думаю про те, чим наповнити рюкзак, щоб поставити його біля ліжка. Мабуть, це і є ілюзія щастя. Чому ілюзія? Тому що кожен з нас, споглядаючи за витримкою людей з країни сакури і самураїв, має можливість усвідомити: кожна мить цього щастя може стати останньою… Тож будьмо щасливі сьогодні! Саме тут! І саме зараз!

Інеса ФТОМОВА

На цьому фото з Журналу Другого фахівці перевіряють сліди радіаційного забруднення у дітей, евакуйованих з житлових районів, що розташовані неподалік атомної електростанції "Фукусіма-1". Гляньте, яке серйозне личко у маленького японця.

Додатки: 4235905.jpg (132.6 Kb)
 
ВасильДата: Понеділок, 14-Бер-11, 07:33 | Повідомлення # 2
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Щоправда, квасолевий суп згорів, доки писався цей блог. Але це теж -- прояв щастя... cool
 
ВасильДата: Понеділок, 14-Бер-11, 18:43 | Повідомлення # 3
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Країна без мародерів -- це і є країна щастя. Навіть, якщо воно всуціль повите смутком... До речі, а чому російська блогосфера така немилосердно жорстока до японців? Хто там казав про особливу співчутливість росіян? А-у!
 
StanislavДата: Четвер, 17-Бер-11, 09:01 | Повідомлення # 4
Група: Видалені





Пані Finka, якби Японія була лише "країна сакури і самураїв", то знаходилася б десь там де "країна козаків і червоної калини"... Японія - це сучасна демократична держава, модернова, ідейна, важко працююча на свою ідею, країна з ліберальним законодавством і громадянським суспільством . Тому я також впевнений, що у них все буде добре, як би важко їм не доводилося.

Доречі

Quote
<a class="link" href="http://u.to/xNrT" title="http://www.ua.emb-japan.go.jp/ukr/bi_ua/factsheet/assistance_u.pdf" rel="nofollow" target="_blank">Загальній обсяг допомоги Японії Україні з часу встановлення дипломатичних
відносин</a> між двома країнами становить:
 Безвідплатна (грантова) допомога: 152.6 мільйона доларів США
 Кредитна допомога: 420.0 мільйона доларів СШ

Українцям є за що любити і поважати Японію. А зараз Японії потрібно допомагати. Купуємо японське.

Повідомлення відредагував Stanislav - Четвер, 17-Бер-11, 09:05
 
finkaДата: П'ятниця, 18-Бер-11, 04:34 | Повідомлення # 5
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
Дякую, Stanislav, за репліку. Звичайно, Японія -- дуже сучaсна країна. І її народ має настільки сильний дух, що переживе й цей катаклізм. І, попри весь негатив, японці в ці дні милуються квітучою сакурою. Можливо, європейцям це важко збагнути. Але коли нація має символи, які її об'єднують у ментальних сферах, вона нездоланна.

У блогосфері, як не дивно, чимало негативу на адресу постраждалої країни, але сьогодні знайшла й ось таке на:

Мониторинг СМИ

Пока весь мир ужасается происходящему в Японии, многие жители Страны Восходящего Солнца в социальных сетях утверждают, что на большей части территории все спокойно, и любуются цветением сакуры. Жители Японии искренне недоумевает, почему мировые информагенства до сих пор передают так много плохих новостей и пугают ядерными взрывами. Больше всего "трясло" Фукусима, Сендай, Токио, префектуры Мияги, Ивате. Однако 80-90% территорий - Нагоя, Хиросима, Фукуока, Нагасаки - практически не пострадали.

Жертвы, конечно, большие, но не апокалиптические, подчеркивают очевидцы в своих блогах. Пока, по последним подсчетам, 2600 человек погибших, плюс пропавшие без вести (около 90 тысяч). Говорят также о потерянном поезде и потерянных кораблях, но более детальной информации о них нет. Обстановка в Токио отличается от обычной, в основном, лишь огромными пробками и нарушениями в работе мобильной связи. При этом Интернет работает, свет есть, вокруг - спокойные люди. Хотя из-за нехватки электроэнергии вследствие остановки электростанций во многих городах проводятся веерные отключения, но не более, чем на три часа.

Там же:

В целом, в социальных сетях преобладает мнение, что землетрясение, конечно, сильное, но по количеству жертв и разрушений не идет в сравнение с "Великим землетрясением в Канто" 1 сентября 1923 года. Тогда был практически стерт с лица земли Токио, располагавшийся менее чем в 100 км от эпицентра. Разрушения были столь колоссальны, что серьезно рассматривался вопрос о переносе столицы страны. Землетрясение с магнитудой в 8,3 балла унесло жизни более 170 тысяч человек, и более 540 тысяч считались пропавшими без вести. Для сравнения: в Спитаке в 1988 году (магнитуда 7 баллов по шкале Рихтера)

погибло 25 тысяч человек (и это безо всякого цунами!).

 
StanislavДата: П'ятниця, 18-Бер-11, 05:20 | Повідомлення # 6
Група: Видалені





Finka, про контрастну реакцію в світі я щодня слухаю в своїй улюбленій радіопрограмі від ВВС: The World Have Your Say. Справа якраз в тому, що Японія, як ми вже погодилися - сучасна інформаційно розвинута держава і тому йде дуже багато відеоматеріалу, твіттів, багато пишуть блогери... На ту саму ВВС щохвилини телефонують прості японці які гарною англійською мовою розповідають, що вони бачать, хто з їх близьких постраждав. Інформація з Японії йде щільним, якісним потоком. Тому картинка для світу виглядає дуже чіткою і, саме тому, дуже драматичною, близькою, зрозумілою. Про цей феномен говорили сьогодні на ВВС. Про це саме сказав опозиційний росіянини В. Шендерович в програмі на Ехо Москви "Особоє мнєніє". Тому, що бачать в деталях і розуміють співчувають набагато більше. Ще одна причина українцям задуматися про важливість мати якісні диверсифіковані інформаційні джерела, а особливо мати власний video feed.

Навпаки, в таких інформаційно ізольованих країнах як Росія не розуміють всього цього, позаяк мають власне відірване інформаційне поле та ще й дуже агресивне. Те, що б мало робити Росію ближчою до світу робить її, наскільки я розумую, віддалінішою. Це той висновок який я роблю з ваших слів, з цитати зверху, позаяк новини російською давно не читаю.

Але, думаю, нам найважливіше які висновки зроблять україномовна публіка. Боюся, позаяк українські міжнародні новини переважно перекладаються з російської, то... нічого українці не зрозуміють про ці особливості трагедії в Японії. Впевнений, втім, що будь яка нормальна людина буде співчувати японцям і намагатися допомогти.

Повідомлення відредагував Stanislav - П'ятниця, 18-Бер-11, 05:25
 
finkaДата: П'ятниця, 18-Бер-11, 05:42 | Повідомлення # 7
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
Stanislav, світ невтомно глобалізується. Хто хоче чути -- чує. Хто хоче бачити -- бачить. В Україні -- також. Якісний потік інформації з Японії проглядається чудово й тут. Просто треба знати "вікна" , з яких за ним можна спостерігати.

Але водночас. Ловлю Вас на слові: ...позаяк новини російською давно не читаю...

Я також майже щодня переглядаю "Эхо Москвы" і дуже сумніваюсь, що Ви читали його не російською, посилаючись (ваша цитата)

...В. Шендерович в програмі на Ехо Москви "Особоє мнєніє".... biggrin Справа ж не в мові, чи не так?

 
StanislavДата: Субота, 19-Бер-11, 03:34 | Повідомлення # 8
Група: Видалені





Вікна інформації... сподіваюся, що вони є в Україні. На подкасти В. Шендеровича, В. Новодворську і Артема Троїцького я підписаний чз RSS почитач. Я слухаю виключно їх програми на Ехо Мск, а не читаю. Тож формально я правий. Справа і в мові також. Російськомовний інформ. простір засмічений (пропагандою, насиллям, грубістю) більше ніж україномовний. Але ця гілка не про це.
 
finkaДата: Субота, 19-Бер-11, 03:52 | Повідомлення # 9
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
Дякую, Stanislav! Ну, звичайно Ви праві! Я забула, що ви тісніше пов"язані з радіо. Я "Эхо Москвы" читаю, у мене воно в закладках на столі. Ви -- слухаєте. Названих Вами аналітиків і я також періодично проглядаю. У кожного з них є гострі й дуже слушні думки. Але ж думка кожної окремої людини -- все одно дуже далека від істини, яка десь посередині. "Вікон" вистачає. Щодо засміченості інформаційного простору -- цілком згодна. Але це також показник рівня розвитку суспільства. Ми всі такі недосконалі. biggrin
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Країна сакури і самураїв -- взірець стійкості для світу (Землетрус в Японії)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: