реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: finka  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Новий підручник з біології — тест на IQ для дорослих
Новий підручник з біології — тест на IQ для дорослих
finkaДата: Субота, 04-Груд-10, 13:32 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
«Цинизм ваших слов в данной концепции ассоциируется с модификацией парадоксальных явлений, ибо не каждый индивидуум, с точки зрения банальной эрудиции, способен игнорировать тенденции ваших иллюзий…»

Автор невідомий

* * *

Нарешті наші десятикласники починають отримувати обіцяні підручники! Що вдієш, кожного року початок навчального процесу застукує наше Міністерство освіти просто таки зненацька smile

Днями я отримала масу незабутніх вражень, відкривши ввечері з цікавості новий підручник з біології. Попереджаю: це не підручник для медичного вузу. Це – рівень освіти сучасних десятикласників.

Якщо вам також доводиться спілкуватися з десятикласниками, то придивіться уважніше: поруч з вами у ваших домівках зайняті своїми підлітковими справами живуть справжні генії!

Не втримаюсь і почну з цитат. Послухайте.

«На відміну від мітозу, у мейозі у профазі 1 відбувається кон’югація — тісне зближення гомологічних хромосом. Завдяки такому тісному зближенню стає можливим процес кросинговеру».
(Стор 161).

— Це ти про що? – обережно перепитав мене мій знайомий інтелігент, почувши цитований текст. Між іншим, у нього університетська освіта. Щоправда, гуманітарна.

А ми відкриємо ще кілька сторінок…

«Залежно від кількості атомів Карбону, що входить до молекули вуглеводу, розрізняють тріоди, що містять три атоми Карбону, тетрози – чотири атоми, пентози – п’ять, гексози – шість атомів і так далі, відповідно до назв числівників грецькою мовою. (Мабуть, автори підручника не відали, що вивчення грецької мови наша шкільна програма не передбачає?! – І.Ф.). Глюкоза за кількістю атомів Карбону є гексозою, а рибоза – пентозою».
Стор. 47.

* * *

«Усередині капсиду можуть бути необхідні для реплікації вірусу білки, такі як фермент зворотна транскриптаза, характерний для РНК-ретровірусів і необхідний для утворення молекули вірусної ДНК.»
Стор.177

* * *

«Незамінними амінокислотами для людини та тварин є: валін, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан та фенілаланін, а для дітей ще й амінокислоти аргінін та гістидин.»
Стор. 60.

* * *
«Галактоза відрізняється від глюкози тільки розташуванням гідроксильної групи та Гідрогену в четвертого карбонового атома».
Стор. 48

* * *

«Триплетність генетичного коду означає, що одну амінокислоту кодує послідовність із трьох нуклеотидів. Таку послідовність називають кодоном, або триплетом.» (Стор.129).

* * *
«Для цього синтезу потрібен вуглекислий газ, Карбон якого фіксується у циклі Кальвіна (мал.26.3), названого на честь ученого Мелвіна Кальвіна, який його відкрив».
Стор.145.

* * *
«Таким чином, цикл пріонів здійснюється за допомогою трансформації нормального клітинного білка у пріон при зіткненні з пріоном.»
Стор.187.

* * *

Зізнаюсь: я трохи розважилася, прочитавши дещо з наведеного ще кільком своїм знайомим з вищою освітою. Не біологам. Усі четверо обережно поцікавились, звідки цей текст і просто «зависли», почувши, що це рівень знань звичайних десятикласників…

Знайомим без вищої освіти я наводити тексти з нового підручника не ризикнула. А, між іншим, у них також є діти.

* * *

На жаль, окрім високоінтелектуальних термінів, новий підручник грішить частими смисловими повторами, коли на сусідніх сторінках розповідається про одне й те саме поняття. Або коли через кілька розділів учнів повертають до давно вже пройденої теми. Тому у мене виникла підозра, що текст підручника взятий з кількох різних джерел і не опрацьований та не відредагований як слід.

Зустрічаються й стилістичні «перли»: «Організмовий рівень організації живого – це рівень цілісного організму.
Стор.22

Або:

«Віруси тривалий час залишалися недослідженими через те, що були дуже дрібними (від 20 до 300 нм). (Підкреслення -- моє. Невже віруси тепер стали більшими? – І.Ф.)

* * *
А тепер, шановні дорослі, перевірте власний інтелект і дайте відповіді (без допомоги залу! smile ) на кілька шкільних запитань:

Які функції можуть виконувати органели еукаріотичної клітини? (стор.105)
* * *
Порівняйте симбіотичну та інвагінаційну гіпотези походження еукарітичної клітини. (Стор.105)
* * *

Що ви знаєте про органели руху прокаріотів? (Стор.120).

* * *

Чим ксилема відрізняється від флоеми?
* * *

Нічого не маю проти автора підручника, яким є О.В.Тагліна. Науковець викладає матеріал науково. Інакше й не можна. Академічний рівень є академічним. Але ж, думається, паралельно з науковцем мають працювати й експерти, які повинні надати науковим поняттям зрозумілості. Як на мене, це все одно, що дати учню початкових класів музичної школи нотний запис симфонії у виконанні оркестру і примусити зіграти.

До речі, зовні в цитованому підручнику все пристойно: вказаний перелік незалежних експертів та рецензентів.
Вказано також, що здійснена наукова експертиза — Інститутом клітинної біології та генетичної інженерії Національної академії наук України. А також виконана психолого-педагогічна експертиза – Інститутом педагогіки Національної академії педагогічних наук України.

Наклад підручника 203350 примірників.

Думаю, при такому тиражі багато дорослих мають шанс перевірити свою ерудицію smile

* * *

Син, готуючись до уроку, запитав мене (а десятикласникам в усі часи пальця в рота не клади!), навіщо йому знати про капсиди, трипсиди, улотрикси і пандорели, якщо в нашій домашній бібліотеці є купа довідників та енциклопедій, де всі ці поняття можна при необхідності знайти? Я виграла! 1:0! Я відповіла:

— А для того, щоб ти міг швидше розв'язувати складні кросворди без довідників!

А що? Ніде в світі немає стільки розумних кросвордистів, як у нас! На всіх ринках за теплої пори року (включаючи столичну Петрівку) безліч продавців знічев'я розгадують сканворди та кросворди, перегукуючись через ряди у пошуку потрібних слів. А де ж їм ще застосувати свій високий IQ?

Щоправда, син того ж вечора запропонував мені переглянути ще й підручник з хімії, але я це задоволення вирішила залишити на потім...

Інеса ФТОМОВА

Додатки: 4260519.jpg (58.9 Kb)
 
siverДата: Неділя, 05-Груд-10, 04:30 | Повідомлення # 2
Admin
Група: Адміністратор
Повідомлень: 31
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Посміявся, дякую biggrin
Вже знайомим розсилаю запитання wacko wink
 
Ангелина25Дата: Четвер, 17-Січ-19, 21:22 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 42
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Такі підручники зараз і не випускають напевне) У доньки робочий зошит с біології виглядає ось так:

Купували у Книгосфері http://knigosfera.com.ua/category/5_klas_zoshiti/ за 21 гривню. Зараз вже держава не забезпечує нажаль.
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Новий підручник з біології — тест на IQ для дорослих
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: