реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: finka  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Про каву (кава справжня і кава фальсифікована)
Про каву
finkaДата: Четвер, 11-Лис-10, 04:58 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
Ранок без кави – все одно що день без сонця.

Однак кава має бути справжньою. І з цим сьогодні – проблема. Холодного осіннього вечора днями мені випало розмовляти з бізнесменом, який тривалий час прожив у Німеччині та Австрії. І коли нам подали каву, то саме вона стала приводом для цікавої розмови. Бізнесмен підтвердив мою давню підозру про те, що в Чернігові обмаль точок, де можна придбати справжню каву та й то -- на замовлення. І я його зрозуміла, коли розповів, що в Австрії каву подають у крихітних чашечках, але отих кількох ковтків напою вистачає для неабиякої бадьорості.

Тобто взагалі кави сьогодні на чернігівських прилавках повно. Здається, є на будь-який смак і на будь-який гаманець. Однак це ілюзія, бо якщо ви не знаєте смаку кави справжньої і ніколи не відчували на собі її дії, то далі читати вам не варто – це все одно що намагатися сліпому від народження пояснити вигляд червоного кольору.

Мені з кавою пощастило – навчили мене її пити у Львові, де вчилася у вузі і де кав’ярні – мало не на кожному кроці. Там я зрозуміла, що таке справжня кава і як маленька чашечка кави може дійсно заряджати бадьорістю не на одну годину та позбавляти відчуття голоду. І оте знання-відчуття змушує сьогодні перебирати сорти й види, доскіпуватися до причин, що ж таке сталося з кавою, яка далеко не завжди й на каву схожа.

Виявляється, ціна -- ціною, а в гонитві за споживачем і збагаченням виробники й постачальники витворяють з кавою казна що: до меленої кави додають подрібнені на пудру цикорій або навіть жолуді; з кави випаровують у спеціальних установках кофеїн, який йде для потреб фармації, а саму каву збагачують ароматизаторами, які тільки обдурюють наші носові рецептори, Каву просто нещадно фальсифікують і під виглядом кави у неспеціалізованих торгових точках, а то й у солідних магазинах можна в красивій упаковці купити те, що має запах кави, але кавою не є.

Найбільш невиний в такій сумній ситуації варіант – це коли до гарної кави підмішують каву низькосортну, але продають її все ж таки за високою ціною.

Найгірше ж, що під виглядом кави нам можуть пропонувати широку палітру представників рослинного світу:
- цикорій,
- буряк,
- моркву,
- кульбабу,
- палений паточний цукор,
- винні ягоди,
- жолуді,
- жито,
- ячмінь,
- овес,
- пшеницю,
- ячмінний солод,
- горох звичайний,
- горох кавовий (Astragalus boeticus),
- китайські боби (Soja hispida),
- звичайні боби,
- кінські боби,
- горіхи: звичайний, грецький, земляний

І як вам перелік? Якщо ж ви, як і я до недавнього часу, думаєте, що маєте багато розуму і не купуєте меленої кави, а тільки в зернах, то знайте, що сьогодні вершиною творчості промислових фальсифікаторів є справжнє ноу-хау. Вони вже додумалися навіть до того, що продають нам під виглядом кави… штучні боби з пшеничного, ячмінного, бобового та маїсового тіста, з якого, на спеціальних апаратах вже навчилися готувати зерна, які дуже ретельно підігнані під справжні.

Розчинну ж каву справжні поціновувачі напою радять взагалі обходити дальнім шляхом.

У чернігівських кав’ярнях також вишукано подають каву в маленьких горнятках. За пристойну ціну. Однак ефекту від тієї кави – нуль. Тільки запах.

І наостанок – притча, побачена в Інтернеті, поки моя кава готувалася…

Прийшов учень до Вчителя й каже:
«Учителю, я втомився, у мене таке тяжке життя, такі труднощі й проблеми, я день у день пливу проти течії, я не маю більше сил, що мені робити?»
Учитель замість відповіді поставив на вогонь три однакові посудини з водою. В одну вкинув морквину, в іншу — поклав яйце, а в третю насипав каву. За якийсь час він вийняв з води морквину та яйце і налив у горня кави з третьої посудини.
«Що змінилося?» — запитав він учня.
«Яйце й морквина зварилися, а кава розчинилася у воді», — відповів учень.
«Ні, — сказав Учитель, — це лише поверховий погляд на речі. Подивися — тверда морквина, побувавши в окропі, стала м’якою й податливою. Тендітне й рідке яйце стало твердим. Зовні вони не змінилися, вони лише змінили свою структуру під впливом однаково несприятливих обставин — окропу. Так і люди: міцні зовні можуть впасти в розпач й перетворитися на слабаків там, де тендітні й ніжні лише стають рішучішими і міцніють».
«А кава?» — запитав учень.
«О! Це найцікавіше! Кава повністю розчинилася в новому чужому середовищі й змінила його — перетворила окріп на чудовий ароматний напій.
Є особливі люди, які не змінюються під впливом обставин — вони змінюють самі обставини, перетворюючи їх на щось нове й прекрасне, отримуючи користь і знання із ситуації».

Інеса ФТОМОВА

Додатки: 5140842.jpg (60.4 Kb)
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Про каву (кава справжня і кава фальсифікована)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: