реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: finka  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Ёлки-палки! ФОТОФАКТ (Древній Вал, ялина, екологія)
Ёлки-палки! ФОТОФАКТ
finkaДата: Субота, 06-Лис-10, 20:06 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває

Перепрошую за русизм у заголовку, але він найбільш красномовний у тій ситуації, яку побачила сьогодні вранці на древньому Валу Чернігова.
Давно там не ставалося такої масштабної екологічної катастрофи! Вже багато десятиліть неподалік архіву, навпроти обласного історичного музею існувала мальовнича крихітна галявинка з кількома величезними ялинами. Здавалося, ялини тут мало не від самого початку Валу. Хоча, звісно, це не так. Височезні гарні дерева були чудовим пристанищем для білочок та пташок. Взимку навіть в найлютіші морози біля цих ялин було неначе тепліше. Тут важко було розгулятися вітру, тому панував затишок.

Коли мій син був маленьким, ми з ним взимку неодмінно носили пташкам насіння і треба було бачити дитяче захоплення, коли синичка хапала з простягнутої маленької долоньки пропоновану їжу.

І я знаю, що довкола цих ялин утворилася така собі своєрідна спільнота із сотень чернігівців: хтось же облаштував тут різноманітні великі й маленькі годівнички, хтось завжди насипав у них їжу. Взимку годівнички не пустували -- там завжди був корм. Хтось же це робив?! У людей -- дітей та дорослих , яких я зустрічала часом на цій галявинці, були якісь просвітлені обличчя і променисті добрі очі.

По ялинкових гілках завжди активно стрибали прудкі руденькі білки. Нахабні голуби, неначе дирижаблі, важко зависали над годівничками, лякаючи синичок, які чатували на ближніх гілках і хапали їжу по черзі з горобцями…

Сьогодні вранці, завітавши на Вал, я побачила ялинкову трагедію: поперек тротуару лежали кілька вирваних з корінням ялин. Залишилася одна.
Навряд чи цього суботнього дня в чернігівських музеях було більше людей, ніж біля цих дерев. Люди розпачливо зупинялися, ойкали, обходили місце трагедії по периметру. Дехто фотографував. Деякі обламували гілочки. Довкола стрибали білки. А пташки підбирали крихти з годівничок, які безпорадно лежали на землі.

Чому впали дерева? Я не знаю. Ураганів у ці дні в Чернігові не було. Може, дерева впали від старості? Але отак щоб одразу кілька? Зрештою, це справа екологічної комісії -- з’ясувати причини. І, напевне, б варто негайно висадити на цьому місці нові дерева.

…Я пройшла вздовж одного дерева. Від коріння до верхівки вийшло 27 моїх кроків. Пройшла вздовж іншого – 17 кроків… Один мій звичайний крок становить приблизно 70 сантиметрів. Тож обдива дерева в будь-якому випадку були заввишки більше 15-ти метрів. Скільки було деревам років? Явно не один десяток. Адже довідники подають інформацію, що перші 15 років ялина росте повільно, щорічний приріст становить лише 5—15 см.

Шкода дерев. І що тут скажеш? Тому й ёлки палки!

Інеса Фтомова

Фото автора

Додатки: 3954686.jpg (192.9 Kb) · 4150939.jpg (169.8 Kb)
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Ёлки-палки! ФОТОФАКТ (Древній Вал, ялина, екологія)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: