реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: finka  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Рятуймося від спеки! (спека)
Рятуймося від спеки!
finkaДата: Середа, 21-Лип-10, 14:45 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
Давно не було на Чернігівщині такої спеки, яка триває в ці липневі дні. У моїй квартирі стовпчик градусника вчора завмер на рекордній за останні роки позначці +34 градуси!

Повішене в квартирі мокре простирадло через дві години стає сухим, неначе паперове! Усі вікна відчинені цілодобово — результат нульовий. Душ 3 – 4 рази на день та вечірнє купання в Десні не рятують. Холодний компот та мінералка також приносять хвилинну відраду. Що ж робити?

І я почала пригадувати, як же рятуються люди від спеки. У південних країнах неодмінний атрибут за літньої спеки — зелений чай. Маленькими ковтками. До речі, там не ходять з оголеним тілом, а навпаки — тіло вкриває одяг з натуральних тканин. Забудьте про синтетику! Віддавайте перевагу одягу з льону, бавовни, батисту, натурального шовку.

Ті, хто свого часу служили в обмеженому контингенті радянських військ в Афганістані, розповідали мені, що під час жахливої літньої спеки розвішували в казармах мокрі простирадла і розставляли наповнені водою різноманітні ємкості, які тільки можна було роздобути — тазики, миски тощо. Це хоч якось підвищувало вологість, і дихати було легше.

Ще один мій знайомий, який вряди-годи їздить на заробітки до Іспанії, розповідає, що під час спеки хазяйка привозила його бригаді 5-літровий бутель білого сухого вина. Напій розбавляли навпіл з мінеральною водою і пили потихеньку впродовж дня. Спека переноситься в такому випадку набагато легше. Але завважте: біле сухе вино, розведене мінералкою, — це зовсім не той алкоголь, який міститься, скажімо, в пиві! Пиво пити не можна!
Я понишпорила по Інтернет-мережі в пошуках рецептів від спеки і знайшла низку застережень.

Пиво не втамовує спраги!
Під час спеки небезпечне зневоднення. Щоб уникнути цього, лікарі радять випивати дорослим людям до 3-х літрів рідини на добу.

Не варто пити багато:
— кави, яка містить кофеїн, викликає зневоднення;
— газованих напоїв (у великих кількостях подразнюють шлунок);
— пиво не втамовує спраги — від нього хочеться пити ще більше);
— алкоголю, лікувальних мінеральних вод, котрі збільшують навантаження на серцево-судинну систему.

Пийте досхочу:
— соки з невеликим вмістом цукру (крім гранатового, темного виноградного — вони згущують кров, та грейпфрутового — він несумісний з багатьма медикаментами);
— ягідний морс, негазовану воду, несолодкі квас, прохолодний слабозаваренний чай з лимоном або просто воду з вичавленим лимоном;
— їжте огірки, яблука.

Перед сном — прохолодний душ і чай

Щоб прийти до тями після спекотного дня, лікарі радять прийняти прохолодний душ, закінчивши процедуру комфортною теплою водою. Після цього корисно випити чашечку зеленого чаю — він тонізує, знімає втому і головний біль.

Порадуйте себе культурною програмою!
А ще від спеки можна врятуватися в… Антонієвих печерах Чернігова! Влаштуйте собі культурну програму — сходіть на екскурсію. Попереджаю: прихопіть щось тепле, щоб накинути на плечі. І не смійтеся: ми з друзями й дітьми свого часу влітку там позамерзали, тому що, виявляється, температура вглибині печер упродовж усього року тримається на рівні +10 — +12 градусів. І — ніякої спеки!

Інеса ФТОМОВА

Додатки: 6212144.jpg (39.7 Kb)
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Рятуймося від спеки! (спека)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: