Ручка і блокнот – постійні знаряддя журналіста. Це те, що завжди береш із собою. І майже завжди це нехитре знаряддя стає в пригоді під час мандрівок – давно переконалася.
Тож якось влітку, мандруючи неосяжними кримськими просторами, потрапили ми з родиною до селища Кроненталь (відоме як Кольчугіне – це неподалік Сімферополя), де в колишній німецькій колонії активно розвивається екологічно чистий зелений туризм. І випадково за нашим столиком опинилася жінка Валентина з Архангельська, яка теж любить щороку відпочивати у Криму і записалася на цю поїздку. Поки ми смакували запропонованими напитками і наїдками, якими щедро пригощав нашу групу туристів господар садиби Едуард, я спілкувалася з цією жінкою. Мені було цікаво розпитати, що у них там в Архангельську росте, як вони живуть у тому суворому кліматі. Виявляється, росте там багато чого, є сади, на дачах люди активно вирощують фрукти та овочі.
А пані Валентина розповіла, що до них на підприємство вряди-годи приїздять американці. Як правило, вони просять організувати не ресторанне харчування, а приготувати щось домашнє.
Одного разу після денної екскурсії та всіляких економічних переговорів американців запросили до столу, на якому стояло печене і варене, мочене і в'ялене – жінки підприємства постаралися… Американці були в неймовірному захваті і не могли нахвалитися стравами. Ну а коли на десерт їм подали ще й джем із ягід і вони його скуштували, то взагалі мало мову не втратили – тільки стогнали: "О! Very, very good!»
Я не стрималася, дістала блокнот і ручку і промовила до пані Валентини:
-- Все! З цього моменту, будь ласка, повільніше! Записую!
І вона, сміючись, продиктувала рецепт.
ДЖЕМ ІЗ ЯГІД
Взяти 12 склянок будь-яких різних ягід у пропорціях на власний смак. Можливі варіанти: чорниця+суниця+полуниця+вишня (спробуйте свій варіант – станете першовідкривачем ще одного рецепту!)
Ягоди трохи в посудині пом’яти деревя’ним товкачиком (але не дуже сильно). Поставити на вогонь. Коли закипить – варити 10 хвилин і всипати 2 склянки цукру.
Варити ще 10 хвилин і знову всипати 2 склянки цукру.
Ще раз прокип'ятити 10 хвилин і востаннє всипати 2 склянки цукру. Тобто на 12 склянок ягід потрібно 6 склянок цукру (головне – додавати його поступово).
Ну а потім, як звичайно: наповнити варенням простерилізовані банки і закрутити кришками.
* * *
…Вже два роки ми ласуємо взимку цим смачним джемом, який готую за рецептом Валентини з Архангельська. Я пробувала поєднувати різні варіанти ягід і виявила, що кожного разу виходить абсолютно нова страва з неперевершеним смаком! Скажімо, малина+смородина+вишня дають один смак, чорниця+суниця+полуниця – абсолютно інший.
Так що я зрозуміла: їжа – це якраз те, в чому завжди можна знайти взаєморозуміння і дізнатися щось нове й цікаве. Смачного!