реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: finka  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Равлик з Високого Замку – носій Золотого перетину (Високий Замок, Золотий перетин, Ден Браун, Львів)
Равлик з Високого Замку – носій Золотого перетину
finkaДата: Понеділок, 14-Чер-10, 18:54 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
Минулого літа випало відвідати Львів – місто моєї юності і джерело вищої освіти. Спускаючись стежкою з вершини Високого Замку, ми помітили величезного равлика, який неквапом перетинав асфальтовану доріжку.

Равлик був пречудовий! А головне -- справжній велетень! Його "будиночок" прикрашала навіть пелюстка якоїсь бузкової квіточки, яка йому зовсім не заважала. Таких величезних равликів я ще ніколи в житті не бачила. Чесно! Принаймні, в Чернігові такі точно не водяться. Добре, що фотоапарат був при собі. Щоправда, равлик, відчувши чужих, одразу згорнувся, заховався під свій панцир і завмер. Зробив вигляд, що його тут начебто немає...

Щоб не забути про отримані враження, я поклала на вологий асфальт перед ним для порівняння свої 5 копійок. Але головне й не це, а те, що ми з чоловіком і сином впритул побачили класично представлений Золотий перетин. Равлика ніхто не розмальовував – він таким з’явився в нашому світі. І правило Золотого перетину, виведене древніми, дає розуміння Прекрасного навіть на равликовому панцирі. Ну, хіба не диво – отакою спіраллю закручений візерунок?.

А для загальної інформації додам, що Золотий перетин — гармонійна пропорція, вона найкомфортніша для ока. І в основі її -- таке поєднання симетрії, яке дає нашим очам найкраще сприяйняття і появу відчуття краси і гармонії. Ми дивимося на предмет або картину, або людину і сприймаємо їх як гарні.
Якщо хто полюбляє цифрові визначення, то, виявляється, математики пропорцією називають рівність двох відносин: a : b = c : d.

В архітектурі чи не найкласичнішим прикладом Золотого перетину здавна є знамениті єгипетські піраміди в Гізі, мексиканські піраміди, а також античний храм Парфенон.
Саме з Золотим перетином пов'язане ім'я італійського математика Фібоначчі. Згрупований ним ряд чисел 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 і т.д. відомий як ряд Фібоначчі. Математик отримав цей ряд, міркуючи про… кроликів, Він намагався вирахувати, скільки ж пар кроликів народиться від однієї пари. Кожен член ряду, починаючи з третього, дорівнює сумі двох попередніх, а відношення суміжних чисел ряду наближається до відношення Золотого перетину (21 : 34 = 0,617; 34 : 55 = 0,618). Не зв'язуючи цей ряд із Золотим перетином, Фібоначчі відкрив закономірність, до якої незмінно приходили всі дослідники Золотого перетину в природі та мистецтві.
Ну а для просунутих та активних поглиначів сучасних бестселерів нагадаю, що активно використав інтригу з числами Фібоначчі автор нашумілого роману «Код да Вінчі» Ден Браун.
Звісно, львівський равлик – істота зовсім іншого світу. Але тим не менше, ми його бачили і переконалися: краса завжди поруч. Варто тільки уважно подивитися довкола!

Інеса ФТОМОВА,
Фото автора

Додатки: 3889923.jpg (290.8 Kb)
 
ВасильДата: Понеділок, 14-Чер-10, 21:33 | Повідомлення # 2
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
А ще носіями Золотого перетину є справжні українки -- ті, що з косою, в дукатах, з коромислом через плече, у вишиваній сорочці і, звісно, не палять, не п"ють, не матюкаються... Ех, чи є ще такі?!
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Равлик з Високого Замку – носій Золотого перетину (Високий Замок, Золотий перетин, Ден Браун, Львів)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: