реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Модератор форуму: Василь  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Прапор Конфедерації
Прапор Конфедерації
ВасильДата: Середа, 13-Квіт-11, 07:43 | Повідомлення # 1
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Ні, ну це ж треба -- син голови чернігівської "Просвіти" замовив батькові купити у США прапор ...ні, не З'єдинених Стейтів Америки (так колись казала діяспора), а Конфедерації. Мова йде про мене та сина Арсена.

На врочистому обіді на честь журналістів --учасників програми Едварда Мурроу працівнику Держдепу Аарону я з гумором розповідав:" Уявляєте, син українського націоналіста захоплений історією вашої громадянської війни!". Аарон гумор оцінив, щоправда, уточнив через перекладача чи таки я нічого не поплутав і чи таки дійсно прапор Конфедерації хочу знайти. Впевнившись, на шматку паперу, тут же, за столом відірваному (подобається мені американська безпосередність !), написав мені, мало по- англійськи тямущому, назви книг та прізвища їх авторів про громадянську війну в США. А перекладачка Лариса, що колись була москвичкою і радянські страхи досі даються взнаки, порадила обережно питати про прапор Конфедерації, бо тема протистояння Півночі і Півдня досі для американців болюча.

В маленькому містечку Національного заповідника у штаті Теннесі я й почав з хоробрістю зайця досліджувати ряди сувенірних крамничок. Мені здавалось, що слово "прапор" звучить англійською як "флег" навіть при моїй вимові і проблем не виникне. Далебі! Прапора ніде не було. Тобто скрізь пропонували прапор США, але не Конфедерації. А в одному гамазейчику чомусь стали пропонувати сфотографуватися у стилі ретро, часів громадянської війни, з оголеними дівицями у ванні. Тобто -- ні дівиць, ні ванни не пропонували, на жаль, а тільки мигами пропонували вставити кудись голову і мене клацнуть у такому антуражі. Ага, щас!

Довелось кликати безвідмовного перекладача Ґреґа -- нарешті в рядовому магазинчику, в нетрях його товарів, нам знайшли прапор Конфедерації. Продавець здивовано запитував -- звідки, мовляв, цей пан, що таким екзотом цікавиться? Мого розуміння англійської вистачило, щоб поправити перекладача: мовляв, я то говорю російською, але я не з Росії. А таки з України. Здається, слово "Юкрейн" продавець повторив з повагою...

Взагалі ж прапор Конфедерації досі в США вважається неполіткоректним. Тобто його можна зустріти десь на машині, в оформленні (ненав'язливо) магазинчика, що я й бачив у штаті Теннесі. Не більше. Але й то тільки у південних штатах.

... Вчора, 12 квітня, США відзначили 150-річчя громадянської війни: саме цього дня пролунали перші її постріли.
Війна почалася незабаром після вступу на посаду новообраного президента Авраама Лінкольна. Він обстоював скасування рабовласницької системи Півдня. Одинадцять південних штатів відокремилися і проголосили себе Конфедеративними Штатами Америки. Вони прийняли власну Конституцію і обрали власного президента Джеферсона Дейвіса. Білий дім оголосив цей крок протизаконним бунтівним актом, але Південь створив власну армію і першим почав воєнні дії. То була страшна й безжалісна братовбивча війна. У перебігу її, наприклад, війська Півночі під командою генерала Вільяма Шермана дощенту спалили місто Атланту.

У самій лише битві під Геттісбергом у Пенсільванії втрати вбитими й пораненими сягнули понад 50 тисяч вояків з обох сторін. На місці битви створили Національний цвинтар, де Лінкольн виступив зі знаменитою промовою, сказавши, що «ця країна, під Богом, дасть нове народження свободі, і уряд її – від народу, народом і для народу – не зникне з лиця землі».

У Сполучених Штатах протягом чотирьох років Громадянської війни загинуло 620 тисяч вояків і півмільйона були поранені. У грудні 1865 року заборону рабовласництва було закріплено 13 поправкою до Конституції США. Довідка з сайту радіо "Свобода".

 
StanislavДата: Середа, 13-Квіт-11, 08:53 | Повідомлення # 2
Група: Видалені





Зайшов на модний Huffington Post, щоб подивитися, як дійсно в США відзачають річницю такої великої війни і... не знайшов жодного (!) згадування про це. Схоже, Василь, Ви праві - тема цієї війни дуже контроверсійна в США. Хоча знято десятки розкішних фільмів, написани романи (Gone with the Wind), алг символіку конфедератів носять хіба байкери ті, що в німецьких касках на торохкаючих харлі девідсонах... Це в Україні червоний прапор вивісити це як два пальці... а в США існують якість неписані закони, етикет, при тому, що в особистих свободаї країна дуже вільна. Дивна дата, дійсно.

Додано (13-Квіт-11, 08:53)
---------------------------------------------
... Ну ні. Все таки є на другому плані, маленьким шрифтом про the Civil War. Та й [url=http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,2063679,00.html]Time вийшов з обкладинкою[/url] "Чому ми досі бємося на громадянській війні?"

Повідомлення відредагував Stanislav - Середа, 13-Квіт-11, 08:49
 
ВасильДата: Середа, 13-Квіт-11, 09:07 | Повідомлення # 3
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Та трохи відзначали -- виставки, лекції тощо, але явно не загальнонаціональна подія цей ювілей.
 
taras1313Дата: Середа, 13-Квіт-11, 14:09 | Повідомлення # 4
Група: Читач
Повідомлень: 18
Нагороди: 5
Статус: Відпочиває
Не волнуйтесь - через 130 лет у нас тоже не будут вывешивать красные знамёна. Подождите чуть-чуть. smile
 
ШкуркоДата: Середа, 13-Квіт-11, 18:40 | Повідомлення # 5
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
Треба зважати на те, хто переміг у тій війні. Якби переміг Південь, усе, мабуть, було б навпаки - і ви вдень з вогнем шукали б смугастий.
Повертаючись до України сьогоднішрьої, у мене викликає відразу перевернутий жовтоблакитний прапор і парад прапорів та гербів для кожного міста-села, району-області.
Така от конфедерація наяву і паладіум свобод! А ви кажете Америка...
 
StanislavДата: Четвер, 14-Квіт-11, 09:08 | Повідомлення # 6
Група: Видалені





"Парад прапорів" - прапорів муніціпальних, прапорів штатів, це в Півн Америці накожній міськраді. Ніхто вам не заборонить в США вішати прапор конфедерації або будь якій інший (висять на приватних будинках українські, грецькі, ямайські, італійські). Справа в культурі населення, існує якійсь внутрішній самоконтроль, бажання гармонії, водночас культ власної свободи.

Додано (14-Квіт-11, 08:51)
---------------------------------------------
А ось, цікаво, як Америка доходила до сьогоднішнього консенсусу в питання Громад Війни 1860-х.

Quote
Instead of looking back, postwar Presidents stressed the future, adopting the reconciling tone of Grant at Appomattox. William McKinley, assassinated in 1901, was the last Civil War veteran to lead the country. His successor, Theodore Roosevelt, was the living embodiment of reconciliation and moving forward. His father had served the Union cause; his plantation-raised mother had supported the South; his childhood was a master tutorial in leaving certain things unsaid in the pursuit of harmony.

ПЕРЕКЛАД
Замість, щоб дивитися в минуле, післявоєнні президенти говорили про майбутнє. В. Маккінлі застрелений в 1901-му був останнім ветераном громад. війни. Його послідовник Теодор Рузвельт був живим прикладом примирення і руху вперед. Його батько служив у юніоністів, а мама виросла на плантаціях і підтримувала Південь. Його дитинство було прикладом, як уникати важких розмов задля досягнення гармонії.

Джерело: http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,2063679-3,00.html

Додано (14-Квіт-11, 09:08)
---------------------------------------------
Що ще цікаво в цій статті. В 1930-х (60 років після громадянської) кіноіндустрія США вистрелила найдорожчими фільмами в яких змальовувала переможених конфедератів, вірніше їх кохання і життя як практично ідеальне. Це, схоже, дозволило загоїтися ранам остаточно і утворити ту американські гармонію яку вони і сьогодні бережуть. Звісно, ніякої такої славиці генералам конфедератам, ніяких "памятників леніну" тонкий розумний підхід.

Повідомлення відредагував Stanislav - Четвер, 14-Квіт-11, 09:09
 
ВасильДата: Четвер, 14-Квіт-11, 21:20 | Повідомлення # 7
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Каже мій син, що таки є пам'ятники генералу Лі і взагалі конфедератам...
 
StanislavДата: П'ятниця, 15-Квіт-11, 05:34 | Повідомлення # 8
Група: Видалені





Подивіться на памятники генералу Роберту Лі http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_E._Lee#Monuments Погодьтеся, такі мало напружують. Збереження гармонії в суспільстві при тому, що особисто ти залишаєшся незалежним у виборі і діях - чи не на цьому тримається американське суспільство? Та й не лише американське. А на якій гармонії тримається сучасне українське? Де ті, хто працює на встановлення такої гармонії? У американців це митці, кіношники, літератори, політики врешті.

Повідомлення відредагував Stanislav - П'ятниця, 15-Квіт-11, 05:37
 
ШкуркоДата: Понеділок, 18-Квіт-11, 11:09 | Повідомлення # 9
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
У прикріпленому файлі інформація про прапор Міссісіпі з ілюстрованого довідника Марії Костантіно "Флаги"
Додатки: 2019532.jpg (69.9 Kb)


Повідомлення відредагував Шкурко - Понеділок, 18-Квіт-11, 11:37
 
ШкуркоДата: Понеділок, 18-Квіт-11, 11:37 | Повідомлення # 10
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
Нижче приспів з пісні "Прапор України" - слова Олександра Олеся, музика Олександра Білаша.

Українське військо, мов з могили, встало,
Загриміло в бубни, в сурмоньки заграло,
Розгорнуло прапор сонячно-блактиний,
Прапор України! Рідний, заповітний!

Хоч і написана пісня 1993 року, але призабута, мабуть, через те, що славить прапор України - сонячно-блакитний, а не синьо-жовтий.

 
StanislavДата: Середа, 20-Квіт-11, 08:24 | Повідомлення # 11
Група: Видалені





Доречі, по темі Громадянської війни в США рекомендую послухати подкаст http://efandy.livejournal.com/97219.html Особливо мене вразила історична пісня на початку, жорстокий такий антиамериканський в сучасному розумінн текст.

Повідомлення відредагував Stanislav - Середа, 20-Квіт-11, 08:27
 
ВасильДата: Середа, 20-Квіт-11, 19:12 | Повідомлення # 12
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Дякую, пане Станіславе! Мій малий подивився Ваше посилання і сказав, що знає цю пісню! Не знаю чи радіти, чи сумувати surprised
 
SergenДата: Понеділок, 31-Груд-18, 12:12 | Повідомлення # 13
Група: Читач
Повідомлень: 36
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
всякое бывает)
 
alchevsksityДата: Субота, 23-Лют-19, 08:10 | Повідомлення # 14
Група: Читач
Повідомлень: 30
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Посмотрите на этот каталог подарков корпоративу http://confit.com.ua/ Вот почему, например, на работе наши женщины не дарят нам подобных подарков? Ведь вполне себе приличные варианты и за небольшую цену.
 
nosov5927Дата: Вівторок, 20-Лип-21, 19:00 | Повідомлення # 15
Група: Читач
Повідомлень: 1
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Так же актуально как и заработок в интернете.
В 21 веке справляемся с жизненными вопросами как можем. Я помогаю своим родным и учу этому знакомых. Надеюсь я кому то приношу пользу!

Андрей - представитель официального сайта https://1win.org.ua/
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Прапор Конфедерації
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук: