реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Василь  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Українці на службі імперії. Із Кавунника -- у Велланські
Українці на службі імперії. Із Кавунника -- у Велланські
ВасильДата: П'ятниця, 11-Бер-11, 08:15 | Повідомлення # 1
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Прізвище Данило Михайлович Кавунник (1773 -- 1847 р.р.), уродженець Борзни, поміняв у Києво- Могилянській Академії. Був таким бідним, що "всем своим сверстникам служил образцом честности и добронравія". Один із шести студентів відбіраний для навчання в Санкт-Петербурзькій медико- хірургічній школі.
Стає кандидатом хірургії і працює в госпіталі, будучи також репетитором в Академії. Вчиться в Берлінському, Віденському, Паризькому, Вюрцбурзькому університетах.

Ф.Шеллінг говорив:" Із кількох тисяч моїх слухачів одна лише людина зрозуміла мене повністю. Це російський любитель науки Велланський". Зайве говорити, що в ті часи російськими були всі, хто з Росії, так як у радянські часи всі були "раша", незважаючи чи ти узбек чи естонець.

Після повернення в Росію його призначають ад'юнкт-професором кафедри Санкт-Петербурзької медико-хірургічної Академії. Його докторська є унікальною і сьогодні -- про зв'язок філософії і медицини.

Після кількох років викладання на кафедрі анатомії та фізіології стає кадеміком, а після втрати зору 1838 року подає у відставку. Данило Кавунник -Велланський є автором підручника "Основное начертание общей и частной физиологии, или фиизики органического мира".

Чому ж Велланський? Можемо говорити про відступництво від українства, адже дванадцять шляхетських осіб Королівства Польського засвідчили, що він належить до дворянського роду, що походить з села Велланці на Мазовеччині. Чесність і бідність не врятували від зречення своєї Борзни і України.

 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Українці на службі імперії. Із Кавунника -- у Велланські
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: