Я -- не економіст. Але коли ціни на елементрані товари та комунальні послуги зашкалюють -- економістами стають і журналісти. Отже, спочатку слова відомого українського олігарха Петра Порошенка.
"Я виробник зерна. Або я виробник борошна. Йду і кажу: я закупаю за стільки-то зерно, маю такі-то видатки на переробку, маю таку-то рентабельність і прошу мені погодити таку-то ціну на борошно. За дуже короткий термін ціна на зерно зросла в Україні і в світі надзвичайно суттєво", - заявив Порошенко.
За його словами, "українське зерно на експорті коштує 350-370 доларів за тонну". "Це означає, що на внутрішньому ринку справедлива ціна за тонну зерна є 2900 гривень. Купити це дешевше 2000-2100 неможливо", - сказав глава Ради НБУ.
"Ти приходиш як виробник у цінову інспекцію і кажеш: я купую його за 2100, ось моя мінімальна рентабельність, дозвольте мені продавати борошно по такій ціні. Ні, бо це вплине на показники інфляції. Ми вам не зареєструємо", - заявив Порошенко.
За його словами, виробник має або зупинити виробництво, або торгувати у збиток. "Як будь-яка розумна людина, він зупиняє виробництво. І на українському ринку ви побачити одне борошно - російського виробника", - зазначив Порошенко.
Підвищщення ціни на борошно він пояснив зростанням ціни на зерно на ньо-йоркських біржах. Пригадалося, як народному депутату від БЮТу Валерію Дубілю якийсь його друг Цукерман втюхував причини різкого росту цін на цукор:" Да ти панімаєш, на нью-йоркскай бирже цена вирасла". Я тоді посміявся.Аж виявляється, вони всі, ці олігархи, орієнтуються на спекуляцію, а не на прилавки вітчизняних магазинів.
Країна, що виробляє цукор і борошно, чомусь має залежати від чужоземної біржі. Це логіка лібералів у політиці, спекулянтів -- у торгівлі.
Моя ж логіка така, що треба начхати на чужі біржі і на наше ціна має бути наша. А на продаж -- везіть по світовій ціні. Тому, не будучи прихильником уряду Азарова, підтримую квоти на вивезення зерна, як засіб стримати ріст ціни на борошно всередині країни.
А ви як думаєте?