реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Василь  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Мужицька арифметика проти алгебри спекулянтів
Мужицька арифметика проти алгебри спекулянтів
ВасильДата: Неділя, 27-Лют-11, 07:45 | Повідомлення # 1
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Я -- не економіст. Але коли ціни на елементрані товари та комунальні послуги зашкалюють -- економістами стають і журналісти.

Отже, спочатку слова відомого українського олігарха Петра Порошенка.
"Я виробник зерна. Або я виробник борошна. Йду і кажу: я закупаю за стільки-то зерно, маю такі-то видатки на переробку, маю таку-то рентабельність і прошу мені погодити таку-то ціну на борошно. За дуже короткий термін ціна на зерно зросла в Україні і в світі надзвичайно суттєво", - заявив Порошенко.

За його словами, "українське зерно на експорті коштує 350-370 доларів за тонну". "Це означає, що на внутрішньому ринку справедлива ціна за тонну зерна є 2900 гривень. Купити це дешевше 2000-2100 неможливо", - сказав глава Ради НБУ.

"Ти приходиш як виробник у цінову інспекцію і кажеш: я купую його за 2100, ось моя мінімальна рентабельність, дозвольте мені продавати борошно по такій ціні. Ні, бо це вплине на показники інфляції. Ми вам не зареєструємо", - заявив Порошенко.

За його словами, виробник має або зупинити виробництво, або торгувати у збиток. "Як будь-яка розумна людина, він зупиняє виробництво. І на українському ринку ви побачити одне борошно - російського виробника", - зазначив Порошенко.

Підвищщення ціни на борошно він пояснив зростанням ціни на зерно на ньо-йоркських біржах. Пригадалося, як народному депутату від БЮТу Валерію Дубілю якийсь його друг Цукерман втюхував причини різкого росту цін на цукор:" Да ти панімаєш, на нью-йоркскай бирже цена вирасла". Я тоді посміявся.Аж виявляється, вони всі, ці олігархи, орієнтуються на спекуляцію, а не на прилавки вітчизняних магазинів.

Країна, що виробляє цукор і борошно, чомусь має залежати від чужоземної біржі. Це логіка лібералів у політиці, спекулянтів -- у торгівлі.
Моя ж логіка така, що треба начхати на чужі біржі і на наше ціна має бути наша. А на продаж -- везіть по світовій ціні. Тому, не будучи прихильником уряду Азарова, підтримую квоти на вивезення зерна, як засіб стримати ріст ціни на борошно всередині країни.

А ви як думаєте?

 
taras1313Дата: Середа, 02-Бер-11, 10:38 | Повідомлення # 2
Група: Читач
Повідомлень: 18
Нагороди: 5
Статус: Відпочиває
Конечно, квоты на вывоз сельхозпродукции необходимы.
Но, для бездефицитного снабжения населения продуктами, одних квот мало.
Необходимы действенные рычаги влияния на сельхозпроизводителя – дотации, льготы, создание государственных сельхозпредприятий и прочее. Государство должно регулировать внутренний рынок и иметь весомый «голос» в вопросе ценообразования сельхозпродукции. А это – при нашей сплошной коррупции – практически невозможно.
Ну, надо же – решение любой проблемы у нас упирается в коррупцию!
 
ВасильДата: Середа, 02-Бер-11, 16:35 | Повідомлення # 3
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Механізмів, дійсно, немало, але спочатку має бути розуміння владою -- вона мусить захищати інтереси не спекулянтів на нью-йоркській біржі, а своїх громадян, свого виробника. Це, власне, зветься економічним націоналізмом. А якщо у Верховній Раді десятиліття лоббювали навіть інтереси російських книговидавців, то що казати про захист інтересів інших магнатів!
 
ШкуркоДата: Середа, 02-Бер-11, 18:37 | Повідомлення # 4
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
Зерно це "нафта-газ" сьогодні, а вода - завтра.
 
ШкуркоДата: Понеділок, 07-Бер-11, 20:38 | Повідомлення # 5
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
Хочу повернутися до теми, дещо роз'яснити. Ключова функція Держави - забезпечити місце під Сонцем своєму Народу. Розвинуті держави, де бідних небагато, таких субсидують вибірково. Східні країни, що мають багаті природні ресурси , але слабку економіку, здійснюють загальне субсидування, тобто усього населення. Україна є саме такою, ми маємо багато родючої землі і гарний клімат. Отже, треба звільнити зарплату від соціального тягаря, переклавши на земельну ренту і нерухомість. Ми до цього прийдемо, бо інших економічних інструментів нам швидко не набути. А відтак не забезпечити внутрішню стабільність. Теперішні сурогатні методи, як квотування, тобто стримування виробництва,шкідливі однозначно.
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Мужицька арифметика проти алгебри спекулянтів
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: