реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Василь  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Я -- за відміну політреформи!
Я -- за відміну політреформи!
ВасильДата: Середа, 06-Жов-10, 12:32 | Повідомлення # 1
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Знаю: це непопулярно. Особливо в середовищі опозиції, до якої і я належу. Але я -- за відміну політреформи О.Мороза енд компані. При цьому я залишаю за дужками розмову про конституційність рішення Конституційного Суду, про його продажність, про правові наслідки такого рішення. З цим хай морочать голову юристи та інші спеціалісти.

Я говорю про суть. Політреформа була придумана комуністично-кучмівською номенклатурою для обмеження повноважень Президента Віктора Ющенка. Ганьба, що Ющенко погодився з такими правилами гри -- бо, як його виборець, голосував за Президента -- главу держави, господаря влади. Але аж ніяк не за безлад, спровокований, прямо зініційований політреформою. Шкода, що в Ющенка не вистачило рішучості відмінити корсет політреформи і дихнути на повні президентські груди.

Кажете, що бандити не сидять у тюрмах, як обіцяв Ющенко? А як він їх міг посадити, якщо це прерогатива Генпрокурора за політреформою?! І такий ряд можна продовжити. У тому ж ряду -- лайки між Президентом і прем"єром.

Звичайно, хотілося б, щоб наслідками відміни політреформи скористався не Янукович, а інший Президент. Але так склалося. І не в останню чергу -- завдяки бездіяльності помаранчевих.

Зрештою, якщо хочете поговорити про демократію, то скажіть -- хто керує Німеччиною? Канцлер, але не президент. Хто керує Францією? Президент. Один, але не прем"єр-міністр. Хто керує США? Президент, але не держсекретар. А чому? Бо там одна людина наділена основними важелями влади. І ви ж не скажете, що ці держави недемократичні.

 
StanislavДата: Середа, 06-Жов-10, 16:23 | Повідомлення # 2
Група: Видалені





В США інша, не європейська система балансу сил. В Європі якраз парламент виступає представником громад і є балансом інтересів.
 
ШкуркоДата: Середа, 06-Жов-10, 19:31 | Повідомлення # 3
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
Виходить, білоруси ближчі до Америки? Як і французи. Гадаю, що Ющенкові не допомогла б і відсутність політреформи. Все у непрофесійності його команди. А де б вона взялася за умов кучмізму. Про Тимошенко окрема мова. Їй добру характеристику склала Людмила Студьонова ( читай нижче, на її блозі ).
 
StanislavДата: Четвер, 07-Жов-10, 06:03 | Повідомлення # 4
Група: Видалені





Quote
Виходить, білоруси ближчі до Америки?

Ніяким чином, нажаль. Ніякого балансу інтересів громад в Білорусі не спостерігається.

Quote
Як і французи.

Французи так, структурно ближче. З тією різницею, що у Франції є один центр - Париж, а все інше політична провінція, а в США кожен штат має повноважень більше ніж деякі країни.

Україна хіба що за през. Ющенка короткий час дійсно жила на балансі інтересів, а зараз знову повернулася до радянської форми "номенклатура і маргінали" з деякими поправками на сучасність. Зрозуміло, що так довго не протримається ні в Україні, ні в Росії, щоправда там поки що шукають якихось нових шляхів встановлення балансу. В Україні нічого не шукають, а "бють нациков в морду" за щирим висловленням одного російського депутата, а так довго тривати не буде. Що після цього? Це не однородна Білорусь і не Росія з нафтодоларами, це європейська за структурою держава з гамою інтересів і євро вектором, тому не потрібно експериментувати.

 
ШкуркоДата: Четвер, 07-Жов-10, 19:00 | Повідомлення # 5
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
А який тепер вектор у білорусів, у світлі останніх подій? Адже вони більш європейська ( бо не олігархічна ) держава. Чи може вони будували шведський соціалізм, а ми "експериментували"? І це у нас , чернігівців, під носом,
 
StanislavДата: Субота, 09-Жов-10, 10:24 | Повідомлення # 6
Група: Видалені





Quote
Чи може вони будували шведський соціалізм, а ми "експериментували"? І це у нас , чернігівців, під носом,
Нажаль у білорусів нічого шведського не спостерігається. Зі сторони зберегається багато радянського, концентрація влади у президента, абсолютне непрозора система влади, відсутність політичної конкуренції, тотальна маргінальність громад або навіть їх відсутність бо суспільство по радянські не структуроване. Що тут шведського?
 
ВасильДата: Четвер, 14-Жов-10, 07:53 | Повідомлення # 7
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Шановні Станіславе та Миколо! Ваша дискусія показала очевидну істину: Україна -- не Росія, і не Америка, і не Білорусь. У нас свій шлях. Може, кривулястий, але -- свій! І треба не крутити головою то на північ, то на захід, а будувати Україну. Для якої сильна президентська влада -- необхідність.
 
StanislavДата: Середа, 20-Жов-10, 07:12 | Повідомлення # 8
Група: Видалені





Шановний Василь, сильна президентська влада це чи Америки, чи Білорусь. І саме тому потрібно добряче крутити головою по сторонах. Шлях може бути набагато менш кривулястим, якщо робити так як зробили Прибалтика, Грузія, Східна Європа. Найперше потрібно зрозуміти які цінності, а потім взяти один з існуючих шаблонів. Так зараз роблять всі... хто вертить головою.
 
lsvkievДата: Четвер, 04-Лис-10, 01:26 | Повідомлення # 9
Група: Читач
Повідомлень: 30
Нагороди: 3
Статус: Відпочиває
А почему это в Украине "свой путь"? Что, граждане Украины употребляют еду каким-то иным способом? Или доказано, что генетика принципиально иная? Прошедшие выборы показали только одно: власть сейчас рассматривается только как корыто, но никак не инструмент для построения общества.
 
ВасильДата: Понеділок, 15-Лис-10, 21:15 | Повідомлення # 10
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Свій шлях -- це не спосіб вживання їжі, хоча і це є частиною культурної традиції того чи іншого народу. Свій шлях -- це перш за все спосіб реалзації своїх національних інтересів у світі. І тому мавпування чужого шаблону рідко коли дає позитивний результат. А ось чужий шаблон, творчо застосований відповідно до своїх національних традицій -- і є своїм шляхом. Може найкращим прикладом варто назвати Японію -- взявши у Заходу технічні "прибамбаси", вони залишилися японцями у сприйнятті світу. І, до речі, кімоно не викликає у японців зневаги, як шаровари в багатьох українців... А кожен випускник японської школи повинен знати напам"ять 600 народних пісень. Ви не називаєте японців хуторянами? А вони ж ідуть своїм шляхом. Так як і корейці, китайці, іранці, шведи, тощо.
 
lsvkievДата: Неділя, 21-Лис-10, 21:30 | Повідомлення # 11
Група: Читач
Повідомлень: 30
Нагороди: 3
Статус: Відпочиває
Шановний Василь, хотелось бы увидеть дискуссию, а не поучения.
Пока же мы не определились с национальными интересами внутри самой Украины. Пять лет бездарного правления Ющенко не из-за непрофессиональности команды (Шкурко, Середа, 06-Жов-10, 19:31) - он сам ее подбирал, а в бездарности самого Ющенко. Но и в 2004, и 2010 годах около половины граждан Украины проголосовали за бывшего (?) преступника. Это называется свой путь?
Я не называю японцев хуторянами, я про них ничего не знаю. Немного знаком с товарами народного потребления - очень хорошие. Но я называю хуторянами граждан Украины - и себя тоже - потому что мы так живем. Так нехорошо, так недостойно европейцев.
А мы-то как раз сейчас и "обезьянничаем". Практически любое работающее производство основано на импортных технологиях. В этом не было бы ничего плохого, если бы мы сами делились с миром чем-то новым. Реализация "своїх національних інтересів у світі" может лежать только в одной плоскости: экономической. Любые культурно-этнографические явления (в международных отношениях) всего лишь надстройка.
Мы не идем своим путем - для этого надо знать, куда идти. Мы даже не топчемся. Мы валяемся на одном месте.
 
ВасильДата: Субота, 26-Бер-11, 07:53 | Повідомлення # 12
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Шановний Isvkiev! Коли довго чимось займаєшся, то мимоволі почнеш навчати іншого... Але я намагався викласти свою точку зору, та й Ви, думаю, не в тому стані і віці, щоб піддавалися проповідництву...
Але реалізація своїх інтересів у світі може і повинна лежати не тільки в економічній сфері -- скажімо, про Францію що знає середньостатичний європеєць? Почнеться перелік -- вино, жінки, краса, Париж, Ейфелева вежа, Гюго,-- зрештою, все це можна назвати одним словом: культура. Франція свідомо обрала після війни цей шлях -- домінувати у сфері культури. Як бачите, "надбудова" стала основою. Зрештою, і ці поняття надбудови щось мені дуже нагадують марксистсько-ленінську філософію...
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Я -- за відміну політреформи!
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: