Цього вірша навів у своєму блозі на "Українській правді" Володимир В"ятрович, директор архіву СБУ -- молодий хлопець, що так багато уже зробив для утвердження української історичної правди. Скажімо, він з"їздив у ізраїльський комплекс Яд-Вашем і піймав їх на брехні: в Яд-Вашемі не виявилося жодних доказів співпраці Романа Шухевича, Степана Бандери та ОУН чи УПА з німецькими вождями. Якщо не рахувати за документи вирізки із московської газети "Правда"... Цього ж вірша Володимир В"ятрович подав у своїй статті, де аналізує дурнувату резолюцію Європарламенту із закликом відмінити указ про присвоєння С.Бандері звання Героя України. Як на мій погляд, то й присвоювати його було не варто -- бо хіба Тарас Шевченко чи Іван Мазепа менші герої, ніж Бандера? А так ми і до князя Володимира дійдемо і до Кия, пам"ятник якого мало не впав від діянь Черновецького...
Але якщо вже є такий указ -- то яке діло Європі до наших героїв? Чому це замість московського ЦК нам буде вказувати як жити брюссельське ЦК?!
Зрештою, НАТО прийняло до своїх рядів Албанію, де мамалигу ниткою ріжуть. А Україні кажуть, що вона не дотягує своїми параметрами. Найбільша країна Європи не входить до Євросоюзу. Країна, яка входить у десятку світових виробників ракет, гелікоптерів і зброї, не підходить за технологічними параметрами... Потримайте мою сметану, -- кажуть в Одесі, -- поки я пересміюсь.
Тому я вітаю візит Президента України Віктора Януковича у Брюссель, де він заявив про перехід від євроромантизму до європрагматизму. Тобто від красивих слів і картинок Ющенка до виборювання у жадібної Європи наших прав. Так, Янукович -- колишній зек. Та щось мені пригадується подібне і про італійського прем"єра Берлусконі... Зрештою, не хотіла Європа мати справу з делікатним Ющенком (навіть безвізовий режим не дали Україні) -- то хай має справу з Януковичем. Україна має різні обличчя.
І Європа вже налякалася ймовірному зближенню України з Росією -- он яку бігом резолюцію прийняли:" "Україна є європейською країною і, відповідно до статті 49 Угоди про Європейський Союз, може претендувати на членство в ЄС, як і будь-яка інша європейська країна, що визнає принципи свободи, демократії, поваги до прав і основних свобод та верховенства права".
О, як заговорили! А що ж від Ющенка п"ять років свої євроноси вернули?
До речі, коли пересмієтесь від незнання Януковичем географії (Осетія Південна чи Північна -- він так і не знає), зверніть увагу, що він зняв питання про визнання Україною маріонеткових російських "держав" Абхазії та Південної Осетії. А його заступниця керівника адміністрації Ірина Акімова заявила, що Україна не буде вступати в Митний Союз із Москвою. Тож прагматична команда донецьких, віриться, буде таки стояти за Україну. Донбас і Росія розчаруються в Януковичу, а галичани його ще полюблять...
Тепер же -- обцяний вірш Олександра Олеся:
ПАМ’ЯТАЙ
Коли Україна за право життя
З катами боролась, жила і вмирала,
І ждала, хотіла лише співчуття,
Європа мовчала.
Коли Україна криваві жнива
Зібравши для ката, сама умирала
І з голоду навіть згубила слова,
Європа мовчала.
Коли Україна життя прокляла
І ціла могилою стала,