реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Василь  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Герой Бандера
Герой Бандера
ВасильДата: Субота, 23-Січ-10, 19:26 | Повідомлення # 1
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Знак питання тут недоречний -- Степан Бандера таки герой. Але я проти присвоєння йому звання Героя України.

Українці, які воювали проти німців і росіян, звали себе партизанами. Бандерівцями вони себе не звали. Так їх назвала совєтська пропаганда. До речі, попри поширене уявлення про героїчних галичан, Українська повстанська армія зародилася таки не в Галичині, а на Волині. І прізвище Бульби-Боровця значить набагато більше для учасника повстанського руху 1940- 1950-х років, не кажучи вже про командира УПА Романа Шухевича. А Степан Бандера перебував за кордоном. І саме він спричинився до розколу ОУН, бо, мовляв, діяюча ОУН Коновальця була малореволюційною, малобойовитою. Так виникли мельниківці і бандерівці. Другі ще й стріляли по перших. Це теж правда.

Але Степан Бандера героєм є тому, що саме він спричинився до проголошення незалежності України 30 червня 1941 року -- німців було поставлено перед фактом. Бандеру вони відправили в концтабір. На відміну від російського генерала Власова на тісну співпрацю з фашистами він не пішов. Тому всі розмови комуніствуючих та московствуючих про "фашиста Бандеру" розраховані виключно на неграмотність українців, для яких совєтська пропаганда і витворила образ кривавого фашиста-націоналіста Бандери.

Героєм С.Бандера є ще й через те, що його вбив кагебістський аґент Сташинський. І -- все. Патетичних емоцій постать Бандери у мене не викликає. Бо не приймаю вигадок і перебільшень.

Але я проти присвоєння звання Героя України С.Бандері з іншої причини. Якщо Бандера -- Герой України, то хіба меншим Героєм є Тарас Шевченко? Як це -- Бандера -- Герой, а Шевченко -- не Герой? Абсурд!

А як тоді не підтримати поривання сосничан, які хочуть присвоєння звання Героя України Олександру Довженку? А Василь Стус? А Симон Петлюра?Або чому б не дати це звання гетьманам Мазепі, Виговському, Полуботку? Таким чином ми куди дійдемо -- до Ярослава Мудрого чи до Кия? Сучасні відзнаки виглядають недоречними, коли їх занурюємо у глибокі шари історії. Бо це нагадує народного артиста України... Бояна. Того, що в "Слові о полку Ігоревім".

 
ВасильДата: Субота, 13-Бер-10, 21:53 | Повідомлення # 2
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Необхідне продовження.

Виклик Ющенка спричинив всесвітову істерію навколо Бандери, точніше -- навколо України. Європарламент прийняв резолюцію, в якій радить українцям відмінити шанування Степана Бандери. А в Москві Янукович пообіцяв до 9 травня відмінити укази про визнання Героями України Романа Шухевича і Степана Бандери.

Європарламент свою польську пілюлю (авторами були поляки, а більшість євродепутатів мусили зазаирати у Вікіпедію, щоб дізнатися -- хто такий той герой України) присмачив обіцянками майбутнього єврочленства України. Бо злякався повороту України до Московії. Тобто, коли Ющенко просив безвізовий режим для українців -- відмовили. А тепер нате вам, українцям -- самі даємо обцянку-цяцянку. Тіштеся, тільки не будьте з Москвою.
А в Кремлі, звісно, потирають задоволено руки. Хоча, якщо в дії поліітика Л.Кучми, то це ще не факт -- виконання обіцянки Януковича. Зрештою, він щось там говорив про "правовий шлях" відміни указу. Лавринович, новий -старий міністр юстиції, може, звісно, знайти таку дірку. Але розкольник Руху навряд чи піде на таке. Адже фірму "Лавринович і партнери", зареєстровану на сина, треба ж розвивати...

І тут необхідно зауважити головне. Чому це нам вказують -- кого брати собі в герої? Як я був проти присвоєння звання Бандері (читай вище), так тепер і проти відміни. Ще нам пілсудчики та сталіністи будуть розказувати про терориста Бандеру! Сидіть тихо, бо буде лихо! Українці терплять до пори!

 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Герой Бандера
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: