реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Василь  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Вийти з ґетто. Вийти з бункера
Вийти з ґетто. Вийти з бункера
ВасильДата: П'ятниця, 01-Січ-10, 10:56 | Повідомлення # 1
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Українці не почуваються господарями у своїй державі. Цьому є багато причин, але і п"ятирічне президентство Віктора Ющенка, який так багато говорить про українськість, не розбило бункерів ґетто. Редактор журналу "Український тиждень" Юрій Макаров пише:"Українські інтелектуали, люди розумової й творчої праці звикли до перебування у своєму льоху. Це не надто тепле й не надто зручне місце, проте воно дарує своєрідний мазохістський комфорт. Підвал як стратегічна позиція має тільки одну ваду: з нього можна волати, з нього можна просити, але з нього неможливо вимагати".

Власне, повертаючись до Президента Ющенка, треба сказати, що він і не робив ефективних спроб вивести українство з підвалу, попри відроджений Батурин і вшанування жертв Голодомору. Бо коли саме Ющенко присвоює посмертно звання Героя України якійсь єврейці-терористці Тані Маркус і їй бігом ставлять у Києві пам"ятник, то, як кажуть ті ж таки євреї, "я вас умоляю"... Тим паче, що такий прокол у Ющенка не один.

Зарахувати це до помилок, право на які має кожен, не варто. Бо їх не просто надто багато, а нема і не було стратегії українського відродження. Кірм слів, звичайно. Правильних. Але лише слів, які не стали ділом.

Тому українській інтелігенції треба не уповати на персоналію -- от залишимо цього Президента, бо він найкраще говорить про українські болячки! А на кожному своєму рівні виходити з ґетто. Бо таке враження, що євреї, які жили в ньому, давно з нього вийшли на весь білий світ, а українці так і трусяться в своєму вишиваному ґетто, боячись світових протягів.

 
StanislavДата: Неділя, 03-Січ-10, 02:07 | Повідомлення # 2
Група: Видалені





Браво, дуже влучно спрямований і емоційно справедливий допис, пане Василь. Допоки українські гуманітарії звіряють свої погляди з такою глибоко консервативною особистістю, як президент Ющенко або з якоюсь іншою особистістю, що прийде до нас з близького минулого, доти українці залишатимуться в тому самому глибокому маргінезі, куди їх так довго занурювали. Я нічого не знаю про подвиг Тані Маркус і не про неї тут насправді розмова, наскільки я зрозумів. Нам українцям потрібно ставати сучасними, наша консервативність має залишитися виключно академічною і/або релігійною, а не в підході до медіа, до урядування, до розваг, до щоденного вибору, до життя загалом. Модернізацію потрібно зробити новою українською національною ідеєю, я так розумію вихід з ситуації. І Ваш тезис про відхід від сподівання на владні персоналії, на сильну руку я розумію саме в цьому ключі. Сильні освіченістю, сильні технологіями (і не обовязково лише промисловими, а й вмінням написати допис на форум з мобільного телефону), сильні своєю супер мелодійною і гнучкою мовою, своєю євро визначеністю і відчуттям спільного з сучасною цивілізацією, ну і ще тисячі маленьких дрібязків які складаються в український калейдоскоп і слугують українській поступовості і прогресу.
 
ВасильДата: Понеділок, 04-Січ-10, 22:01 | Повідомлення # 3
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Пане Станіславе! Ви точно зрозуміли про що я пишу. дякую за розуміння. А про Таню Маркус -- ну, якщо її ні я , ні Ви не знаємо, то яка вона Герой України? Ще й до того ж -- терористка. А вельми патріотичний Президент Ющенко дав їй звання, якого не мають ні Василь Стус, ні Андрій Мельник, ні сотні українських патріотів, що боролись за Україну, а не за Совєтскький Союз... Але мова,дійсно, не про неї. Пане Станіславе, а коли Ви думаєте відвідати своє-дідівське село на Коропщині, про яке так смашно писали?
 
StanislavДата: Вівторок, 05-Січ-10, 09:09 | Повідомлення # 4
Група: Видалені





Дякую, Василь. Село відвідаю при першій ж нагоді. Коли буду десь в радіусі 1000 км або менше від нього, обовязково відвідаю.

Звання героя дають далеко не всім героям. так було завжди і завжди буде. Державна відзнака це майже завжди коньюктура. Таня Маркус отримала орден по формі і по суті радянський за те, що вона вбивала і труїла фашистів... На мою думку нічого особливого, цей орден, коли він був ще з червоною колодкою отримали за схожі справи багато людей.

Памятник герою, насправді, це не фанфарний роззвін під горілку і мілітарістські марши з гучномовців, а щось інше. Це книжка в мякій обкладинці, це розповідь біля вогню, це картина намальована дитиною, це просто месадж на форумі, в газеті або у блозі. І люди менше всього будуть звертати чи є у героя зірочка з жовто-блакитною або червоною колодкою, головне щоб написано було тепло, щоб було зрозуміло.

 
ВасильДата: Неділя, 10-Січ-10, 08:02 | Повідомлення # 5
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Пане Станіславе, земляче! Пропоную завести Ваш блоґ на нашому сайті. Для цього на пошту надішліть своє фото і коротенько про себе, що вважаєте потрібним. Згода?
 
StanislavДата: Понеділок, 11-Січ-10, 01:41 | Повідомлення # 6
Група: Видалені





Дякую, Василь. У мене є вже свій журнал. Я просто буду намагатися дописувати.
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Вийти з ґетто. Вийти з бункера
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: