реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Василь  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » 110-ліття міфів про "Варяг"
110-ліття міфів про "Варяг"
ВасильДата: П'ятниця, 11-Груд-09, 08:16 | Повідомлення # 1
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
1899 року був спущений на воду крейсер "Варяг", який після російсько-японської війни став гордістю російського флоту і символом неперможного російського духу. Насправді, вся історія "Варяга" -- вигадки, містифікації, від яких має бути соромно російському національному духу.

Почнемо з того, що російська гордість збудована у Філадельфії, але аж ніяк не російських верфях. Через п"ять років, обстріляний японцями, він затонув. За даними японських дослідників жоден постріл з "Варяга" не досягнув своєї мети. Хоча корабель був оснащений за останнім словом тодішньої техніки. Всі учасники бою для підтримки міфу були нагороджені, а командир негайно звільнений зі служби. Бездарність вищого російського керівництва в цій війні настільки очевидна для кожного нормального дослідника, що й загибель"Варяга" не прикриває тої імперської немочі.

Через п"ять років японці підняли "Варяга" і ввели у склад свого флоту під назвою "Сойя". Під час першої світової війни Росія викупила крейсер і зарахувала його в склад флотилії Північного Льодовитого океану. І не просто так, а саме як флагмана.

Але як на роду написано -- то вже не викрутишся: 1920 року "Варяг" сів на каміння і затонув аж біля берегів Південної Шотландії.

Проте на цьому пригоди міфа на ймення "Варяг" не закінчилися. Совєтське керівництво, підтримуючи вигадки і традиції імператорської Росії, на Чорноморському суднобудівному заводі в Миколаєві (заводський № 106) закладає новий "Варяг" і його спускають на воду 25 листопада 1988 року. При розпаді СРСР корабель за договором між Росією і Україною відходить нам. Проте недобудований (67 % готовності) він виявився зайвим і для України, морські інтереси якої обмежуються Чорним морем. "Варяг" продають Китаю і він отримує ім"я "Ші Лан" на честь китайського полководця. Транспортування "Варяга" до Китаю тривало два роки! Чого не зробиш заради величі...

Проте і зараз "Варяг" -"Ши Лан" стоїть неживою громадою в порту Далянь. Нечебто, його мають ввести в склад флоту Китаю наступного, 2010 року. Китай, як і Росія, йде по шляху творення імперії. А всі імперії люблять трагічні і величні міфи.

 
StanislavДата: Неділя, 13-Груд-09, 09:33 | Повідомлення # 2
Група: Видалені





Не знаю, яку там імперію здатен побудувати Китай, йому б спершу свої східні провінції нагодувати. А от Роcія дійсно на міфах побудувала радянську імперію, і зараз от намагається, навіть комісію по історії при президенті придумали.... Міфи велика сила, це очевидно, коли дивишся на Україну, принаймні. Народ досі живе міфами, причому дутими міфами, як оцей про Варяг.
 
ВасильДата: Неділя, 10-Січ-10, 19:56 | Повідомлення # 3
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Дякую за відгук. Але Китай -- таки дійсно імперія, що підтвердили події в Уйгурському окрузі. А Тибет... Ми просто Китай не знаємо. І він для нас весь є просто "Китай", як для Заходу, де Ви живете, довго СРСР з узбеками, молдаванами, естонцями і чукчами був просто "Раша". "В непробудимому Китаї, в Єгипті темному, у нас..." -- писав колись Шевченко. І Єгипет давно не темний, і Китай пробудився. А відтак колись перестане бути імперією.
 
StanislavДата: Понеділок, 11-Січ-10, 01:39 | Повідомлення # 4
Група: Видалені





Quote
І Єгипет давно не темний, і Китай пробудився. А відтак колись перестане бути імперією.
Справедливо і про сучасний Єгипет і про Китай, на Заході сподіваються, що Китай піде загально цивілізаційним шляхом, тому і терплять всі ці утиски, і фінансують...
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » 110-ліття міфів про "Варяг"
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: