реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Чернігівщина » Видатні діячі Чернігово-Сіверщини » Х
Х
ЖурналістДата: П'ятниця, 05-Жов-07, 20:08 | Повідомлення # 1
Група: Видалені





Складемо енциклопедію видатних людей нашого краю!
Учасники форуму запрошуються доповнити цей розділ: діячі культури і науки, військові діячі і революційні, князі і гетьмани з полковниками, комуністи і антикомуністи - всі заслуговують бути в цьому розділі, якщо вони дійсно залишили помітний слід в історії Чернігово-Сіверщини.

Для цього:
1. Вам необхідно зареєструватись на сайті (якщо не зареєстровані)
2. Оберіть в цій категорії відповідний розділ з літерою, на яку починається прізвище видатного діяча та використовуючи "ВІДПОВІДЬ", відправте своє повідомлення.

Пишіть wink

 
finkaДата: Неділя, 14-Лис-10, 02:20 | Повідомлення # 2
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
Хохлова Ольга – перша дружина Пікассо

У паризькому музеї великого Пабло Пікассо й досі зберігаються 100 листів Ольги Хохлової до чоловіка. Але доступ до них закритий. Можливо, у них захована таємниир стосунків геніального Пікассо та дівчини з Чернігівщини. Ольга Хохлова була першою офіційною дружиною знаменитого художника.

Балетний злет

Ольга народилася 17 червня 1891 року у Ніжині. її батько був полковником російської імператорської армії. Дівчина з дитинства захоплювалася танцями і хотіла професійно займатися балетом. За одними джерелами, вона пішла у балет всупереч волі батьків. Але є й відомості, що до балетної школи в Петербурзі її влаштував батько. Як би там не було, але злету Ольги Хохлової передувало навчання саме в цій школі.

Там її й помітив Сергій Дягілев - засновник та керівник нової школи російського балету. Ольга Хохлова стає балериною трупи "Російського балету Сергія Дягіле-ва". Відомий балетмейстер любив, щоб у його трупі були дівчата із "гарних сімей". А Ольга, хоча і не була красунею, але вирізнялася особливим російським шармом і добрими манерами. При цьому наша землячка мала досить рішучий характер і навіть була впертою. Такі риси та ще працелюбність зробили із неї гарну балерину.

Фатальна зустріч

У складі "Російського балету Сергія Дягілева" Ольга Хохлова приїздить у 1917 році до Рима. І тут в історії балетної трупи з'являється постать Пабло Пікассо. Дягілев запрошує вже на той час прославленого митця оформлювати кілька вистав.

Чому зі стількох танцівниць Пабло помітив дівчину з України, мабуть, відомо лише Богу кохання. Скандально відомому, і не лише у Парижі, художнику на той час виповнилося 36 років. Можливо, саме звичайність та наївність Ольги здалися йому "екзотикою" на фоні колишніх його подружок.

Не останню роль зіграло і те, що Ольга приїхала з Росії. Тоді, у 1917 році, за кордоном була мода на все російське. Тодішні історичні події підігрівали цікавість іноземців. Можливо, і в особі Ольги Пікассо бачив ту революційну романтику. А Ольга у атмосфері загальної чуттєвості та розкутості зуміла зберегти незайманість, що приваблювало ловеласа Пікассо. Художник захопився нею з усім притаманним йому темпераментом. Спочатку Ольга не відповідала взаємністю Пікассо. Він познайомив дівчину із своєю матір'ю.

Та тепло прийняла українку, але одного разу попередила: "З моїм сином, який створений лише для самого себе і нікого іншого, не може бути щасливою жодна жінка". Але Хохлова не звернула уваги на ці слова.

Якийсь час закохані жили невінчані у паризькому передмісті Монруж. Саме тут художник написав знаменитий "Портрет Ольги в кріслі", який зараз виставлений у паризькому музеї Пікассо. До речі, вона завжди просила зображувати її у реалістичній манері. "Я хочу, - говорила Хохлова, - упізнавати своє обличчя".

Мадам Пікассо

Деякі друзі не схвалювали стосунків художника і балерини. "Обережно, - попереджав його Дягілев, - на росіянках потрібно одружуватися". "Ви шуткуєте", - відповідав йому Пікассо, який стверджував, що залишається вільним у будь-якій ситуації.

Але, як кажуть, не пройшло й року, як 12 липня 1918 уродженка Чернігівщини Ольга Хохлова і французький художник Пабло Пікассо побралися. Вона стала його першою законною дружиною.

Зареєстрували шлюб у мерії та повінчалися у православній церкві. Вони збиралися завжди бути разом. Пікассо був впевнений, що одружується на все життя. До шлюбного контракту навіть увійшла стаття про спільне майно. У випадку розлучення це передбачало поділ всього порівну, включаючи картини.

Після весілля молодята переселилися у велику квартиру у самому центрі Парижа. Пікассо працює над оформленням спектаклів, а Ольга танцює. Вона цілком щаслива, її захоплює салонне життя. Дружина витрачає шалені гроші на одяг для Пікассо. Купує йому смокінг та котелок, щоб перетворити Пабло на світську людину. Він і сам почав із задоволенням розкішно одягатися. Втім для Пікассо це було частиною гри, маскараду. На одному із балів художник з'явився у костюмі матадора.

Покинута муза

Митець тижнями не зустрічався з друзями-художниками. І врешті він звинувачує Ольгу у тому, що забув про свою творчість. Після сімейного скандалу Пабло Пікассо тижнями зачинявся у майстерні.

4 лютого 1921 року у них народився син Поль. У 40 років Пікассо вперше став батьком. На якийсь час ця подія повернула його в сім'ю. Художник постійно малює дружину із сином. І на кожному полотні помічає день і час завершення роботи.

Але це тривало недовго. Пікассо знову занурився у творчість. Ольга час від часу влаштовувала йому сцени ревнощів. Вона почувалася самотньою у Франції. А Пабло відгородився від дружини стіною. Бо, як і попереджала Ольгу його мати, головною пристрастю великого художника було мистецтво. Заради нього він був готовий принести в жертву все що завгодно.

Тепер навіть син Поль та постійні клопоти дружини дратували митця. Він тікав з дому. А у січні 1927 року Пабло заводить коханку - 17-річну Марі-Терез Вольтер. Дійшло до того, що він навіть намалював подвійний портрет: Ольгу і Марі разом. Дружина не витримала постійної присутності у її домі третьої жінки і пішла від Пікассо. Втім Пабло не давав Ользі розлучення. Він не хотів втратити жодної картини, які б за шлюбним контрактом перейшли до колишньої дружини.

Кілька років вона не бачила чоловіка. Коли у Париж увійшли гітлерівські війська, Пікассо залишився сам. І він починає знову відвідувати Ольгу. Вони проводять кілька щасливих років. Але Пікассо перекреслює все, привівши у 63-річному віці чергову коханку - Франсуазу Жіло, якій був 21 рік. Ольга тепер уже назавжди залишається сама із сином.

Наприкінці життя Ольга одиноко жила в Каннах. Вона довго хворіла на рак. І 11 лютого 1955 року пішла з життя у скромній міській лікарні - колишня жителька Чернігівщини, муза великого Пікассо. А коли вона залишила світ, Пабло навіть не з'явився на її похорон. Зараз у Парижі в одному з престижних кварталів мешкає онука Ольги Хохлової та Пабло Пікассо. Красуня Марина Пікассо хоче бути зовні схожою на бабусю, портрет якої висить у неї вдома.

Ірина ЛОМОНОС
(За матеріалами чернігівського тижневиика "Місто")

Джерело: http://www.gorod.cn.ua/news_121.html

Додатки: 0999541.jpg (69.0 Kb)
 
ВасильДата: Понеділок, 11-Квіт-11, 20:23 | Повідомлення # 3
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
ХОРОШУН Леонід Петрович -- вчений в галузі механіки, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент Національної Академії наук Украхни, лауреат Державної премії УРСР 1988 року.

Л.П.Хорошун народився 1937 року в Любечі, 1959 року закінчив фізико-математичний факультет Київського державного університету імені Т.Шевченка і відтоді працює в Інституті механіки імені С.Тимошенка НАН України. Прйшов шлях від аспіранта до заступника директора.

На початку 60-х років 20-го століття створив єдину теорію класичної термодинаміки і термодинаміки незворотніх процесів. Займається розробкою теорії прогнозування ефективних фізико-механічних властивостей композитних матеріалів і рідинно-дисперсних сумішей. Автор понад 300 наукових праць. Підготував 23 кандидатів і 5 докторів наук.

 
Форум "Сіверщини" » Чернігівщина » Видатні діячі Чернігово-Сіверщини » Х
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: