реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Чернігівщина » Видатні діячі Чернігово-Сіверщини » П
П
ЖурналістДата: П'ятниця, 05-Жов-07, 20:06 | Повідомлення # 1
Група: Видалені





Складемо енциклопедію видатних людей нашого краю!
Учасники форуму запрошуються доповнити цей розділ: діячі культури і науки, військові діячі і революційні, князі і гетьмани з полковниками, комуністи і антикомуністи - всі заслуговують бути в цьому розділі, якщо вони дійсно залишили помітний слід в історії Чернігово-Сіверщини.

Для цього:
1. Вам необхідно зареєструватись на сайті (якщо не зареєстровані)
2. Оберіть в цій категорії відповідний розділ з літерою, на яку починається прізвище видатного діяча та використовуючи "ВІДПОВІДЬ", відправте своє повідомлення.

Пишіть wink

 
СпудейДата: Вівторок, 27-Трав-08, 14:39 | Повідомлення # 2
Група: Читач
Повідомлень: 144
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Олександр Митрофанович Пучківський народився 1881 року у с. Красне Батуринського району Чернігівської губернії. Створив першу українську школу оториноларингологів. 12 жовтня 1937 року вченого заарештував НКВС і розстріляли у Києві. Всі його книги було вилучено з обігу, а його ім'я викреслено з історії української медичної науки та освіти. Реабілітовано 1957 р.

Спудей
 
ВасильДата: Неділя, 16-Лис-08, 13:55 | Повідомлення # 3
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Погорільський Антоній (Олексій Перовський) -- внук гетьмана України Кирила Розумовського, відомий російський письменник, вихователь класика російської літератури Олексія Толстого.
Олексій Перовський народився 1787 року -- його батьком був граф Олексій Крилович Розумовський, мати --Марія Михайлівна Соболевська. оскільки народився позашлюбним, прізвище було надане по підмосковній вотчині Перове. Дитинство провів у Почепі (нині --Росія), де й досі стоїть палац Розумовського. Батько домігся возведення сина у дворянство і 18-літнім Олексій Перовський стає студентом Московського університету, через два роки отримує ступінь доктора філософії і словесних наук. Перші три пробні лекції, присвячені ботаніці, читає французькою, німецькою мовами.
1807 року перекладає німецькою мовою "Бедную Лизу" Карамзіна. Переклад присвячує батьку -- графу Розумовському. У студентські роки зближується з Жуковським, Вяземським. Після університету служить у департаменті Сенату, отирмавши чин колезького асесора. Півроку ревізує Пермську, Казаньську, Нижегородську і Володимирську губернії. Переходить на службу у Москву. Намагається стати масоном, чому різко противиться його батько, сам масон.
Під час вторгнення Наполеона у Росію стає козачим офіцером і бере участь у боях. Два роки живе у Дрездені, виконуючи обов"язки старшого ад"ютанта генерал-губернатора королівства Саксонського князя Рєпніна.
1816 року знову на цивільній службі. В цей час його сестра, що була замужем за графом К.Толстим, народжує сина Олексія -- майбутнього класика російської літератури. Оскільки шлюб у сестри розпався, Олексій Перовський забирає півторамісячного племінника і сестру у свій чернігівський маєток Погорільці (нині -- село Семенівського району Чернігівської області). Бере участь у публічних дискусіях щодо "Руслана і Людмили" Пушкіна. 1820 року О.Перовського обирають членом Вільного товариства любителів російської словесності. 1822 року після смерті батька подає у відставку і поселяється в Погорільцях. Там пише свої повісті "Двойник или Мои вечера в Малороссии", "Изидор и Анюта" тощо. Псевдонім -- Антоній Погорільський стає його другим іменем.
1836 року у нього загострюється "грудна хвороба" і по дорозі на лікування у Ніццу він помирає у Варшаві.

Джерело:М.Турьян. Жизнь и творчество Антония Погорельского/ Антоний Погорельский. Избранное. М., "Советская Россия", 1985.

 
ЛимонДата: Вівторок, 08-Чер-10, 15:36 | Повідомлення # 4
Група: Читач
Повідомлень: 2
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває

Павло Полуботок- український козацький державний і політичний діяч, військовик, чернігівський полковник, наказний гетьман Війська Запорозького (1722—1724). Один з лідерів автономістської партії.
Павло Полуботок народився близько 1660 року в заможній козацькій родині. Прадід Ярема Полуботок був мешканцем Чернігова і 1637 року виконував обов'язки райця чернігівського магістрату. Батько Леонтій Полуботок послідовно служив писарем та сотником Чернігівського полку, а згодом — бунчужним, генеральним осавулом і переяславським полковником.
1703 року Мазепа затвердив за Полуботком землеволодіння у Чернігівському полку, а 1705 року дав згоду на його обрання чернігівським полковником.
На підвладних землях Павло Полуботок розгорнув активну господарчу діяльність. Він розвивав промисловість, будуючи млини, ґуральні, гути і рудні, і наповнював власну скарбницю, торгуючи зерном і тютюном. На виручені кошти Полуботок скуповував нові маєтки у Гадяцькому, Лубенському, Ніжинському, Охтирському, Сумському і Чернігівському полках. На початок 1720-х років він був одним із найбільших землевласників в тогочасній Гетьманській і Слобідській Україні. Полуботку належало близько 2 тисяч селянських дворів, садиби у Чернігові, Гадячі, Любечі, Лебедині, Михайлівні, Коровинцях, Оболоні, Боровичах. Він мав невелику бібліотеку, колекцію картин, ікон та зброї. За свідченням Якова Марковича, Полуботок цікавився історією і упорядкував котротку «Кроніку», що охоплювала події в Україні протягом 1452—1715 років. Він також був покровителем чернігівського Вознесенського собору.

 
ВасильДата: Четвер, 02-Вер-10, 22:02 | Повідомлення # 5
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Побелян Микола народився 22 червня 1948 року у селі Покошичі Коропського району на Чернігівщині. Член національної Спілки письменників України. За фахом -- учитель української мови та літератури. Працює в харківській спеціалізованій школі № 108.
Автор книжок лірики та дитячих книжок, видань методичного плану для вчителів.
 
finkaДата: Неділя, 31-Жов-10, 04:45 | Повідомлення # 6
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
Чернігівський полковник ПОБОДАЙЛО Степан Данилович

У кінці XVII - на початку XVIII ст., коли на Чернігівщині панували традиції польських шляхетських родин, з'явилась українська шляхта - козацька старшина, яка володіла величезними багатствами і ще не обрусіла. Лизогуби, Дуніни-Борковські давали великі гроші на відбудову давніх храмів і спорудження нових, на коштовні прикраси святинь. Естетичні смаки цієї старшини поєднували дух українського народного мистецтва з надбаннями високого європейського бароко. Та не меншу роль, ніж багата старшина, відіграло й високоосвічене духовенство: Лазар Баранович, Данило Туптало, Іоан Максимович, Іоаникій Галятовський.

У другій половині XVII - на початку XVIII ст. в Чернігові жили й працювали люди, які робили все можливе для підведення рівня освіти, моральності, духовності та культури. Ця національна еліта, до якої входили представники духовенства, козацтва, а також митці, створила високі пам'ятки мистецтва, що й дотепер складають славу України.

Одним із перших меценатів Чернігівщини XVII ст. можна вважати Степана Даниловича Пободайла - чернігівського полковника в 1651-1654 рр. Рік його народження невідомий. Батьки - селяни з Чернігівщини. Тривалий час С. Подобайло служив драгуном у польському війську магната Адама Киселя. Що спонукало його перейти на бік повсталих селян і козаків, невідомо. Зустріли Степана Даниловича схвально, адже він відзначався винятковою хоробрістю та військовим талантом, пройшов випробування в багатьох битвах як сотник Чернігівського полку.

У серпні 1649 р. Богдан Хмельницький уклав Зборівський мирний договір із поляками. Козацька старшина обурилась. Серед невдоволених був і Степан Пободайло. Коли на Чернігівщині почали спалахувати селянські виступи, наказний полковник не зупиняв їх, як того вимагав гетьман. Однак в 1650 р. виконав розпорядження Хмельницького й очолив Чернігівський полк серед інших військових частин, що вирушали в молдавський похід.
7 липня 1651 р. Степана Пободайла призначено чернігівським полковником. З того дня все його життя пов'язане з Чернігівщиною. Разом із російською армією влітку 1654 р. 18-тисячне українське військо, яким керував наказний гетьман Іван Золотаренко (у минулому ніжинський полковник), вступило на територію Білорусі. У складі союзницьких військ був і Чернігівський полк на чолі зі Степаном Пободайлом. Під час визвольної війни полковник виявив велику мужність і хоробрість. Військо під його проводом звільнило від поляків Гомель, Пропойськ, Новий Биків. Після цих успішних боїв Степан Данилович повів козаків на штурм фортеці Старого Бикова і загинув. Тіло полковника козаки перевезли до Чернігова. За заповітом поховали С. Д. Пободайла біля Іллінської церкви, що знаходилась в Іллінському монастирі, відбудованому 1649 р. на його кошти після зруйнування ордами Батия ще 1239 р. Іллінський монастир увійшов до складу Троїцько-Іллінського монастиря (ХІ-ХУШ ст.), який є одним із найцінніших архітектурних ансамблів України.

Джерело: Чернигов для туриста

 
ВасильДата: Неділя, 09-Січ-11, 09:54 | Повідомлення # 7
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
ПАВЛОВА (в дівоцтві -- Гортинська) Марія Василівна -- перша в Росії жінка -- палеонтолог, академік Академії наук України, почесний член Академії наук СРСР.
Народилася 1854 року в Козельці, батько-- високоосвічений лікар. 1872 року закінчила Київський жіночий інститут, вийшла заміж за Ілліча-Шишацького, але він невдовзі помер. Марія їде в Париж, де слухає лекції в Сорбонні, зокрема, відомого вченого Альберта Годрі. Там же знайомиться з молодим магістром геології Алєксєєм Павловим, з яким і одружується 1886 року. Переїжджає у Москву і 1887 року виходить перша її наукова робота. А 1910 року вийшла її унікальна праця про ...викопних слонів на території Російської імперії.

Описувала копитних, хоботних, Новосибірські острови, Бесарабію і 1916 року отримує звання доктора наук (зоології). За радянської влади очолює кафедру палеонтології в Московському університеті.
Померла 1938 року.

 
Форум "Сіверщини" » Чернігівщина » Видатні діячі Чернігово-Сіверщини » П
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: