реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Ніжинський » Откуда символика?
Откуда символика?
makedonДата: Середа, 02-Вер-09, 11:46 | Повідомлення # 1
Група: Читач
Повідомлень: 3
Нагороди: 1
Статус: Відпочиває
Зашел я как-то на сайт Нежинской районной рады. Посмотрел новую символику и понял, что где-то ее уже видел. Напряг мозги и вспомнил подаренный литовскими коллегами вымпел с гербом Мариямполе. Тот же всадник, тот же конь, доспехи, уздечки, плащ, хвосты, уши и т.д. sad Как говорится, найдите 10 различий:

http://nizhin-rada.gov.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=7&Itemid=2
http://en.wikipedia.org/wiki/Marijampol%C4%97

Не знал я, что "за основу сучасного герба Marijampole теж взято зображення з козацького прапора Ніжинського полку середини ХVІІІ ст." biggrin Смешно, конечно, но за родной Нежин обидно...

 
StanislavДата: Субота, 12-Вер-09, 03:33 | Повідомлення # 2
Група: Видалені





Навіщо ображатися? Герботворення, ґеральдика це був особливий процес. Подивіться хоча б скільки двохголових орлів, особливо у славянських країнах. Бували випадки, коли гербами ділилися з партнерами, а особливо часто гербами нагороджували. Тому немає нічого дивного у тому, що герби повторюють один одний - це світова практика.
 
makedonДата: Понеділок, 14-Вер-09, 11:45 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 3
Нагороди: 1
Статус: Відпочиває
Так ото ж biggrin У города Мариямполе это был "особливий процес". А в Нежинском районе просто скопировали чужое изображение и поменяли цвета. Почему тогда у Москвы не сперли? Там тоже Св. Георгий. smile Я согласен, что чисто по геральдическим меркам в гербе все правильно - цвета, пропорции и т.д. Но неужели в Нежине не нашлось толкового художника-оформителя, который нарисовал бы герб со Св. Георгием? Даже в каком-нибудь графическом редакторе. Есть такое понятие - иконография. Зачем нам святой покровитель в литовском стиле? Если оригинального изображения с флага 17 века не сохранилось, походите по Нежинским церквям, срисуйте самый характерный образ Св. Георгия - представляете, какой бы был духовный заряд для герба - "зображення взято з опису козацького прапора 17 століття, іконографічні деталі - на основі образу з ікони 18 (напр.) століття з Покровської церкви (Миколаївського собору) м. Ніжина (с. Лосинівки) и т.п." От тому й ображаюсь, пане Станіслав sad
Да и по поводу "світової практики", не могу с Вами согласиться - в свое время Украинское геральдическое общество очень сильно переживало в связи с литовской погоней в гербе Житомирской области. Заметьте, дело было не в самом символе, а как раз в иконографии - т.е. снова таки "руки-ноги, хвост и меч" biggrin

http://uht.org.ua/ua/part/terytot/oblasti/
"На щитку герб міста Житомира, а у 4-х полях символи, які мають означати історичні та географічні території – Київщину, Полісся, Волинь і Поділля.
Навколо цих символів виник скандал, оскільки у проекті герба було вміщено Погоню, аналогічну до зображення … на сучасному державному гербі Литовської республіки. З боку УГТ було надіслано листа, в якому вказано, що це є плагіат з авторської роботи А. Каждайліса"

 
StanislavДата: П'ятниця, 18-Вер-09, 04:39 | Повідомлення # 4
Група: Видалені





Ось що про герб Ніжина є у Вікіпедії

Quote
26 березня 1625 року Ніжину надали Маґдебурзьке право, земельні володіння та герб із зображенням Юрія Змієборця на коні, який списом вражає змія («Святой великомученикъ и Побћдоносецъ Георгій на конћ, в зброяхъ убранный, копіемъ змћя поражающій»).

А осб герб ніжинського району

Ви про цей герб говорите?

За основу взятий історичний герб, наданий місту Н по Маґдебургському праву. Звісно герб часу Речі Посполитої, частиною якого були як Ніжин так і Литва. Прекрасний історичний європейський герб у Ніжина. У Ніж. району, якого в 17-му сторіччі звісно не існувало, символічний герб, що вміщує герб Ніжина і радянську гербову традицію, очевидно.

 
makedonДата: Вівторок, 06-Жов-09, 12:15 | Повідомлення # 5
Група: Читач
Повідомлень: 3
Нагороди: 1
Статус: Відпочиває
Саме так. Зацікавила мене ця тема. Зробив невеличке дослідження. Сучасний герб МІСТА НІЖИНА дійсно найбільш ранній, традиційний та історично й культурно виправданий герб Ніжина - давній знак міського самоуправління з початку 17 століття (а може й раніше). Єдиною причиною, чому у 18 столітті герб було змінено, це тому, що він повторював герб Москви, а це було "не положено" smile

А тепер про герб району:

1) Згідно з міжнародною практикою та з чинними Методичними рекомендаціями з питань геральдики в Україні герб району не може повторювати герба районного центру. Хоча історичні винятки були в Російскій імперії. Я розумію, що цы герби не ідентичні, але...

2) Св. Георгій ніколи не був єдиним символом усієї Ніжинщини (а лише Ніжина). Твердження, що прапор з Св. Гергієм, захоплений Радзивіллом серед десятків прапорів Чернігівського та Ніжинського полку, є прапором САМЕ НІЖИНСЬКОГО ПОЛКУ є просто припущенням. У той час прапори полків і сотень не були уніфіковані і образи будь-яких святих могли бути на будь-яких козацьких прапорах. Що вже казати про дуже шанованого козаками всієї України Св. Гергія! "Нам поможе Святий Юрій, ще й Пречиста Мати...", памятаєте?
Яким був найраніший символ Ніжинського полку (а саме його давайте вважати історичним попередником Ніжинського району) ми, на жаль не знаємо. Зате ми зніємо про герб Ніжинського полку з 1730 р. завдяки збереженій печатці - потиск рук і кадуцей. Пізніше цей герб було надано Ніжину замість Св. Юрія і тоді ж САМЕ ЦЕЙ ГЕРБ за тодішніми російським иправилами став гербом Ніжинсього повіту (уєзду). Таке рішення було несправедливим щодо символіки МІСТА НІЖИНА, оскільки припинялося використання давнього символу. Але для повіту це було затвердженням давнішого знаку Ніжинскього полку - тобто дія цілком логічна і доцільна! Цей герб з потиском рук і кадуцеєм існував до 1917 року і за часів незалежності якийсь час він (хоча мабуть і незатверджений) фігурував як герб Ніжинського району. Чим не догодив історичний герб полку, повіту і району нинішньому керівництву невідомо.

3) Ну. добре... Вирішили ви змінити герб, хоча логіки в тому, щоб відмовлятися від власної історії лише через чиєсь припущення про прапор полку та в часткове порушення методичних рекомендацій щодо використання аналогічного символу районом і райцентром - не бачу, хоч убийте! Але менше з тим... Давайте міняти. Але по-людськи. Навіщо ж красти чужі твори, соромязливо змінивши кольори? Невже районне керівництво такої думки про свій район? Мовляв, хто там буде цікавитися нашим захолустям? Може литовці нічого не помітять? biggrin Так, литовці ЩЕ не помітили. І як цивілізовані люди, помітивши, мабуть галасувати не будуть. Але думку про Ніжинський район складуть відповідну.

Ой... че-то меня все это не на шутку всколыхнуло! angry Спасибо, что откликнулись, Станислав!

Додано (06-Жов-09, 12:15)
---------------------------------------------

Quote (Stanislav)
А осб герб ніжинського району

Ви про цей герб говорите?

Про ці два. Зліва - Ніжинський р-н, справа - Маріямполе.

 
echportalДата: Субота, 17-Жов-09, 08:30 | Повідомлення # 6
Група: Читач
Повідомлень: 1
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Фильмы онлайн смотреть без регистрации http://hetika.ru/
 
OdarkaДата: Понеділок, 09-Лис-09, 21:48 | Повідомлення # 7
Група: Читач
Повідомлень: 33
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Герб розробляв я! Запропонували зробити проект символіки району і оплатити роботу.
Я накидав кілька кольорових варіантів і дійсно використав в основі одного з варіантів чорновика герб Литовського міста Маріямполе. Мав надію, що коли буде відібрано найкращу композицію зроблю новий чорно-білий варіант, потім розфарбую... Проте, отримавши чорновики, тодішній голова райради припинив співпрацю. За деякий час я дізнався, що чорновик прийнятий як герб. Такм чином район не отримав чорно-білого шаблону герба, і плагіатовий кольоровий. Я не отримав платні за роботу.

Пане makedon, розділяю Ваш гнів щодо плагіату. Якби знав про кидок щодо роботи - хай би дурно зробив би відразу чистовий варіант...

А тепер про герб району:
1) герби міста і району не є тотожними ні за колорами ніза іконографією!
2) Полковий герб 1730-го року відкинув, оскільки той зроблений поза полем вітчизняної гербової традиції (той же кадуцей!).
3) А стандарт таки змінювати потрібно.

 
celticДата: Вівторок, 10-Лис-09, 10:58 | Повідомлення # 8
Група: Читач
Повідомлень: 18
Нагороди: 1
Статус: Відпочиває
А я відчував, що тут щось не те.
Quote (echportal)
2) Полковий герб 1730-го року відкинув, оскільки той зроблений поза полем вітчизняної гербової традиції (той же кадуцей!).

Той же кадуцей уже давно став елементом "у полі вітчизняної гербової традиції" biggrin (той же Харків, Бердичів, Словянськ, Балта, Тальне!)
Я б повернув старий герб з руками й кадуцеєм. БО ЙОГО БУДЬ-ЯКИЙ ІСТОРИК, КРАЄЗНАВЕЦЬ ТА Й ПРОСТО ЕРУДОВАНА ЛЮДИНА ВІДРАЗУ АСОЦІЮВАТИМЕ З НІЖИНЩИНОЮ. Та й нічого поганого і відверто "чужинського" в ньому немає.
Але якщо в районі зараз ТАКЕ керівництво, то на це сподіватися марно.
Пане Odarka, то чого ж Ви сидите? Вас же в першу чергу в плагіатори записують, не знаючи всіх перипетій! Зробіть хоча б для себе нормальний варіант і розповсюджуйте його неформально. Головне, щоб блазонуванню відповідало! І хай районним керівникам буде соромно. wink


Хочеш - слухай,
а ні - то брехать не мішай!
 
OdarkaДата: Вівторок, 10-Лис-09, 15:11 | Повідомлення # 9
Група: Читач
Повідомлень: 33
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Той же кадуцей уже давно став елементом "у полі вітчизняної гербової традиції" biggrin (той же Харків, Бердичів, Словянськ, Балта, Тальне!)
Я б повернув старий герб з руками й кадуцеєм. БО ЙОГО БУДЬ-ЯКИЙ ІСТОРИК, КРАЄЗНАВЕЦЬ ТА Й ПРОСТО ЕРУДОВАНА ЛЮДИНА ВІДРАЗУ АСОЦІЮВАТИМЕ З НІЖИНЩИНОЮ. Та й нічого поганого і відверто "чужинського" в ньому немає.

Щодо кадуцея - ну не люблю всіляких античних прибамбахів в гербах і все...
Окрім того герб Ніжинського полку є радше символом полкового міста. Судіть самі: кадуцей - символ торгівлі, потиск двох рук - символ торгової угоди. І дійсно, у 18 ст. Ніжин був найбільш потужним торговим центром Гетьманщини. wink І Ви радите цей гендлярський знак асоціювати з цілим районом?

Але якщо в районі зараз ТАКЕ керівництво, то на це сподіватися марно.
Герб розроблявся при попередньому керівництві. dry

Пане Odarka, то чого ж Ви сидите? Вас же в першу чергу в плагіатори записують, не знаючи всіх перипетій! Зробіть хоча б для себе нормальний варіант і розповсюджуйте його неформально. Головне, щоб блазонуванню відповідало! І хай районним керівникам буде соромно.
Зробити нормальний стандарт герба хочу давно, проте руки якось... не доходять. Думаю, що я зробив блазон, а там можня творить такі варіанти... tongue

 
celticДата: Вівторок, 10-Лис-09, 16:07 | Повідомлення # 10
Група: Читач
Повідомлень: 18
Нагороди: 1
Статус: Відпочиває
Quote (Odarka)
І Ви радите цей гендлярський знак асоціювати з цілим районом?

biggrin А його вже саме життя "асоціювало"! Підприємливістю традиційно, не лише місто, а й повіт славився. Хочете доказів? З соняхом і віниками наші баби їздили по всіх безкрайніх просторах Одної Шостої! Крім того, Ви самі знаєте, что символіка може "переосмислюватися". Он у Вас в оздобленні герба перехрещені бунчуки й пірнач стали монограмою Ісуса Христа і нічого! wink Чому б не надати нового тлумачення потиску рук? Дружба, взаємодопомога, єдність. Але я не наполягаю. Головне й справді позбутися "литовського" духу. wacko


Хочеш - слухай,
а ні - то брехать не мішай!
 
OdarkaДата: Середа, 11-Лис-09, 10:15 | Повідомлення # 11
Група: Читач
Повідомлень: 33
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Між іншим, на Прилуччині литвинами називають усіх тих, хто живе на північ від Ніжина.
Батько ще жартував, що у Вертіївці прикордонний пост поставили biggrin
 
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Ніжинський » Откуда символика?
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: