реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Менський » Мена (отчёт о поездке)
Мена
_EF_Дата: Середа, 27-Сер-08, 09:44 | Повідомлення # 1
Група: Читач
Повідомлень: 7
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Решили с другом посетить Мену. В пути родился целый ряд афоризмов: "A Man from Mena", "Леди Макбет Менского уезда", "Свидетель из Мены" и т.п.

Доехали до Чернигова, затем на приключенческом автобусе до Мены. По пути автобус дважды ломался, шофёр выходил, чинил, возвращался с грязными руками. В одну из таких остановок увидели чувака с ленточкой через плечо, бегущего вперёд и обогнавшего наш стоящий автобус (именно он и получил название свидетеля из Мены. Вероятно чувак добежал до Мены раньше нашего автобуса и уже давал показания в ЗАГСе).

Начитавшись вашего форума понял и впоследствии сам убедился, что Мена знаменита:
- водой "Остречская" - первая минералка, после выпивания литра которой у меня не разорвался живот,
- Менским сыром (фирма Добряна).
- зоопарком.

Обезьяны кушают конфекты - братья наши МЕНшие...
Кто там сокрушался, что нет медведов? Первый грыз решётку, второй возлежал в бассейне, а третий - и вовсе барибал!

Самое милое животное - иоганн страус! Вы посмотрите, сколько обаяния таит это милое существо.
А не нравится - как тяпнет клювом - рады не будете!

А вот и самые мерзкие, политизированные животные в Мене: Юлия Владимировна с дочкой и Виктор Андреевич с диоксина:

В общем - зоопарк суперский. Респектище тем, кто вкладывает в это душу.
Я же оторвал от души 20 грн и пожертвовал в картонный ящичек для саппорта жывотных.
Если смотрители не пропьют - может и моему любимому Йоганну перепадёт на пожевать!

"А сейчас, мальчик с феноменальной памятью ..." (с) старый анекдот

На обратном пути водитель-шансонье перекрутил нам все песни блатного мира про таксистов, таксидермистов и просто зеков, которые ещё не успели стать таксистами.

Поездка удалась. Черниговская область пахнет всё так же, лучше Киевской, так что снилась мне река Снов, мимо которой мы также проезжали в этот день.

Напоследок - совет от Менских пожарников:

Ура всем!

 
ВірнийДата: Четвер, 26-Бер-09, 12:42 | Повідомлення # 2
Група: Читач
Повідомлень: 13
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
До речі, існує думка, що переселенці з Менщини були у складі тих запорізьких козаків, що переселилися на Кубань наприкінці 18-го ст. Зараз на території Краснодарського краю Росії є станиця Мінська, яку заселили козаки Менського куріня Чорноморського козацького війська. Ось що про це пише Ренат Польовий у дослідженні "Про походження назв деяких куренів Запорозького й Чорноморського козацького військ" :

"13. Менський курінь – від міста Мена на правій притоці Десни Мені. Тепер це райцентр Чернігівської області. Поселення відоме з історичних джерел із 1408 року. З часів Богдана Хмельницького був центром Менської сотні Чернігівського козацького полку. Твердження “Энциклопедического словаря по истории Кубани” про походження назви від білоруського міста Мінськ, розташованого на вельми значній відстані від козацьких земель, видається помилковим".

Така от є думка.

Додано (26-Бер-09, 12:42)
---------------------------------------------
А тут стаття кубанського історика про станицю Мінську та її зв'язок з чернігівською Меною.

http://www.shirokoborodov.ru/prose/minsky-kuren


Вірний зі Стародубщини
 
СпудейДата: Середа, 28-Жов-09, 18:01 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 144
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Мена старовинне містечко, важливий адміністративний і військовий пункт. Багато разів його нищили, але потому постійно відбудовували. Про один з епізодів, а саме про те як згоріла Мена під час Смоленської війни 1632-1634 рр. я й хочу розповісти.

Історично склалося так, що менські краєзнавці, надзвичайно гарні історики, висвітлювали одні деталі з історії Менського району, і зовсім забували про інші. Спробую розкрити ці "таємниці" вікового процесу.

У 1613 році, внаслідок Деулінського перемир’я Чернігово-Сіверщина, а отже й Мена переходить з-під влади Московського царя під скіпетр Польського короля.

У Мені оселяється польський староста, у той час це не був значний замок, це був острожок – невеличке дерев’яне укріплення.

1632 рік, цей рік у Речі Посполитій був періодом безкоролів’я. Після смерті короля Сигізмунда III, що сталася у 1632 році, його син Владислав ще не був обраний королем, і у Москві вирішили, що наступив слушний момент для реваншу. Розпочалася Смоле́нська війна́, у якій московське царство намагалося відібрати Смоленськ і прилеглі території. Основні бойові дії відбувалися на Смоленщині, театр бойових дій на території Чернігово-Сіверщини був другорядним. Хід війни досить детально описав Петро Кулаковський у книзі «Чернігово-Сіверщина у складі Речі Посполитої», у подальшому ми будемо опиратися на його реконструкцію.

Так от, зважаючи на вторинність відносно бойових на Смоленських землях, велику територію, та досить незначну кількість вояків, війна у цьому регіоні, в тому числі і на Менщині, переважно мала характер походів, що ставили за мету знищити окремі укріплені пункти – остроги (замки) й острожки (замочки),в крім того спустошити та пограбувати ворога.

На початку війни, на території Сіверщини не було зафіксовано значних боїв. Але наприкінці 1632 року, 30 зосередивши під Новгородом-Сіверським декілька тисяч московських ратних людей воєвода Баїм Балтін взяв його штурмом. Через деякий час московити, частково відбудувавши, зробили Новгород-Сіверську фортецю опорним пунктом. Їхньою подальшою метою було захоплення Стародуба або Чернігова. На шляху до останнього лежала Мена.

У цей час польські війська та козаки, що виступали на боці Польщі, у кількості близько 2 тисяч чоловік, зосередилися у Борзні, Ніжині та Прилуках під керівництвом шляхтичів О. Пісоцького та М. Мочарського.

У другій декаді березня керівник менської залоги Іван Величко отримав наказ від М. Мочарського відправитися з 50 чоловіками під Новгород-Сіверський за «язиками». У Новгороді-Сіверському про цю акцію, завдяки гарно поставленій розвідці, взнали ще до її початку. Кінний підрозділ дітей боярських під керівництвом Олексія Константинова перестрів загін І. Величка біля р. Славни і майже вщент розбив його. Сам Іван Величко з 11-ма товаришами потрапив у полон.

До речі він має прямий стосунок до назви села Величківка. Після приєднання територій до Польщі, запустіле селище, що тоді мало назву Шарапове у березні 1621 року отримав Іван Величко. До речі, за Московської держави ним володів боярський син Василь Целюков. На землі цього селища він осадив людей і заснував слободу, яка отримала назву Величкова. Переселялися туди в основному люди із Литви та Задніпров’я. Живучі у слободі люди зазвичай мали самоуправління та звільнялися від виплати чиншів господарю землі, протягом певного часу. Під час війни слобода знову опустіла, що й відзначає привілей наданий королем шляхтичу Адамові Казновському від 20 квітня 1636 року на городище Шарапове. Але з часом назва Шарапове забулася, зате з’явилося село Величківка. Зафіксований на Чернігівщині і козацький старшинський рід Величковські. Можливо вони і були нащадки невдачливого Івана Величка, що повернувся по закінченню війни з полону.

Але повернімося до протистояння. У цей час польсько-козацькі війська, зібрали близько 20 тисяч вояків з метою піти походом на Путивль – центр московського воєводства. Знаючи про це, царські воєводи намагалися відтягнути його початок, щоб дати шанс Путивлю підготуватися до нього якнайкраще. З цією метою на початку травня 1633 року із Новгорода-Сіверського місцевим воєводою Іваном Бобрищевим-Пушкіним був відправлений загін чисельністю 250 чоловік на чолі з Наумом Пушкіним під острожки Блистова й Мена. Залоги обох острожків були невеличкими, гарнізон не був професійними військовими, а скоріше за все просто озброєними слугами, що й визначило їх долю.

Блистову взяли, знищивши її залогу. Залога Мени, щоб не повторити долю оборонців Блистової, намагалися врятуватися втечею. Московські війська спалили Менський острог і взяли у полон під час операції 72 чоловіка.

Закінчення цієї історії наступне. Врешті-решт Володислава сейм обрав королем. І той на чолі польсько-козацького війська, наніс поразку московським військам від Смоленськом.

Проте йому не вдалося розвинути успіху, та й існувала загроза війни із боку Туреччини. Тож у червні 1634 року на річці Поляновці було підписано «вічний мир» між Московською державою і Річчю Посполитою, що підтвердив в основному межі, встановлені Деулінським перемир'ям, за винятком того, що до Московського царства відійшли міста Серпейськ і Трубчевськ з повітами. За договором Владислав також відмовився від претензій на московський трон, на який його було обрано у 1611 році.

Територія Чернігово-Сіверщни залишилася у складі Речі Посполитої.

Після війни, Мена, разом із Киселівкою – пише Дмитро Калібаба, навколишніми і придеснянськими селами відходить до володінь польського воєводи Адама Киселя. У менській фортеці, в дитинці був його замок.

Як значні населені пункти Мена і Березна, мали Магдебурзьке право, а отже й свої магістрати і ратуші, були місцями повітового суду».

Олександр ЯСЕНЧУК.

Використана література:

1. Петро Кулаковський Чернігово-Сіверщина у складі Речі Посполитої (1618-1648), – К., 2006 р.
2. Д. П. Калібаба В. С. Соляник Наша рідна Меншина, – Мена, 2003 р.
3. В.К. Лукомскій, В. Л. модзалевскій Малороссийкий гербовник, – К., 1994
4. М. Грушевський. Історія України-Руси. Том VIII. – К., 1996


Спудей
 
siemeneДата: Четвер, 05-Лис-09, 08:29 | Повідомлення # 4
Група: Читач
Повідомлень: 2
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Смотреть фильмы онлайн, скачать фильмы, сериалы http://qefsa.ru/
 
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Менський » Мена (отчёт о поездке)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: