реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Менський » Степанівка
Степанівка
СпудейДата: Середа, 21-Трав-08, 13:43 | Повідомлення # 1
Група: Читач
Повідомлень: 144
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Невеличке село на Чернігівщині. Входить до Менського району. Добиратись туди слід наступним чином: на трасі Чернігів – Новгород-Сіверський (Р 20) між Березною й Меною є село Волосківці, в ньому треба повернути на південь і черед три кілометри Ви опинитесь в селі Степанівка. На старих картах, воно може бути ще позначене як Степанівське. Село як село. Правда досить бідне, багато дерев`яних будиночків.
Цікава Степанівка тим, що в ньому збереглася дерев`яна церква 1763 року побудови, яка внесена в реєстр культурного надбання українського народу. Ну а помітити її просто – стоїть вона в центрі села, на гірці понад невеличкою річечкою Дяговка (правої притоки Мени).
В принципі це типова дерев`яна церква Чернігівщини другої половини XVIII століття (останній сплеск гетьманських поривань до самостійності й самобутності України). Схожих церков лише в Менському районі збереглося здається п`ять штук. Освячена вона на честь Святої Трійці. Але коло церкви збереглося декілька старих надгробків, що датуються кінцем ХІХ – початком ХХ століття. А один з надмогильних каменів розказує що похований під ним Григорій Григорійович Данилович.
Про Г.Г.Даниловича (1825 – 1906) писав навіть часопис «Русская Старина» у 1908 році. Це була цікава й неординарна особистість.
Він мав чин генерала від інфантерії, був почесним членом «Российского минералогического общества». Служив він директором Другої Петербурзької військової гімназії й мав неабиякий педагогічний хист. Був членом головного військово-учбового комітету, а завдяки його зусиллям при гімназії, де він директорував, були відкриті педагогічні курси. Був він також педагогом для членів царської родини: великого князя Георгія Олександровича та останнього російського імператора Миколи ІІ.
А закінчив свій вік Г.Г.Данилович на Чернігівщині ...
Джерело:http://mskifa.narod.ru/stepanivka.html
Додатки: 9262138.jpg (49.2 Kb)


Спудей

Повідомлення відредагував Спудей - Середа, 21-Трав-08, 13:44
 
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Менський » Степанівка
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: