реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Чернігівщина » Чернігів сьогодні » УПЛОТНЕНИЕ (забудови дворів і парків)
УПЛОТНЕНИЕ
OperatorДата: Вівторок, 10-Лип-07, 23:58 | Повідомлення # 1
Група: Журналіст
Повідомлень: 29
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Минулих вихідних (7-8 липня 2007) спостерігав у дворі сцену: добре вдягнений старий чоловік в обуреному збудженні кричав через кілька повалених прольотів паркану на охоронця з величезною собакою: "Что, бритоголовый, сколько тебе платят?!" Дві літні жінки намагалися його заспокоїти...
Як стало зрозуміло з реплік жінок, хтось з них хотів скористатися цим проходом у паркані, щоб нарвати у дворі власного будинку якогось листя для консервації. Тобто охоронці гнали жінку з власного подвір'я.

Протистояння сучасному "швондеризму" в окремо взятому дворі.
Частина перша - 2006.

Чернігів, центр міста. У дворі поміж будинками по вул. Горького 78-84, Мстиславська 79-81 знаходиться кілька дитячих майданчиків з часів будівництва цього мікрорайону на місці знесених приватних будинків у 1989-90 роках. Двором і спортмайданчиками користувалися мешканці п'яти дев'ятиповерхівок і двох п'ятиповерхових будинків, які з іншого боку майже або зовсім не мають зеленої зони і майданчиків для дітей.

Події безпосередньо у дворі беруть початок з вересня 2006 року, коли на спортмайданчику з'явився вагончик забудовників. А неподалік на газоні силами тих же будівельників для когось миттю виріс металевий гараж. Акурат на день визволення міста від німецько-фашистських загарбників 21.09.06 зелена зона і найбільший спортмайданчик почали обносити парканом. Треба віддати належне мешканцям будинків, які не спали в прямому сенсі. Вранці весь встановлений паркан і туалет лежали на землі та пішоходних доріжках.

Про які-небуть громадські слухання чи доведення до мешканців якоїсь інформації перед цим автору нічого невідомо. За інформацією місцевої преси їх просто не було.

Через тиждень 27.09.06 працівники ЖРЕД №11, що досі недбало ставилися до порядку у дворі, під приводом потреби реставрації прибули з технікою виривати із газонів дерев'яні фігури. Очевидно, їх намагалися прибрати з запланованої під забудову території. Але забрати їх так і не вдалося, люди зупинили роботи і змусили вже вирвані фігури встановити знову. Начальник ЖРЕД №11 намагався ховатися від фотокамери навіть в молочний кіоск.

Ранком 29.09.06 на місці великої купи парканів, складених на спортмайданчику, було чорне згарище. Дещо пізніше, 11.10.06 згарище було на місці складених парканів на газоні. Того ж числа у першій половині дня забудовники забрали рештки парканів та вагончик, залишивши після себе числені ямки, недопалені паркани та купи сміття.

Осінні події були описані у газеті “Черниговская неделя”, № 40 (789) за 5.10.2006. Зазначається що були звернення мешканців і до міськради, і до міського архітектора, і в прокуратуру, і зустріч з народним депутатом Миколою Томенко.
Стаття:

Quote
“Ляжем под бульдозеры!”

Этот случай – очередной беспредел городских властей и служб перед родными Черниговцами. Иначе назревающий скандал по поводу превращения детской площадки в строительную на углу улиц Мстиславской и 9 января назвать трудно.

Ситуация развивалась, как в детективном романе. Как рассказывают жильцы девятиэтажки № 79, все было тихо до нынешнего лета. И детская спортивная площадка никому не мешала. Детвора аж с восьми окрестных домов резвилась здесь вовсю. Старшие играли в спортивные игры. А пенсионеры, в свою очередь, приходили сюда же проветриться. Ведь вокруг высотные дома, сплошная урбанизация. А детская площадка в окрестности, практически единственный оазис.

Но вот месяца два назад жильцы заметили здесь буровую машину, которая брала пробы грунта. Дальше – больше. Стали спиливать деревья. На вопрос жильцов «лесорубы» ответили, что здесь будет строиться дом. Вот это номер! А почему же никого не поставили в известность? Шокированные черниговцы отправились искать правду в горсовет и городскую архитектуру. И получили вот какую информацию, а позже и официальное письмо. Оказывается, сессия горсовета от 28 апреля 2005 года разрешила разрабатывать проект землеотвода этой площадки коммунальному предприятию «Чернинговстройинвест», дабы оно со временем возвело на углу улиц Мстиславской и 9 января жилой дом... Правда, с тех пор сменился и городской голова, и начальник управления архитектуры и градостроительства. Представители ЖЭУ-11, которых жильцы пригласили на встречу, ничего вразумительного не сказали. А на вопрос, зачем выдергивать с площадки деревянные скульптуры «с корнями», ответили, что те подлежат сушке и реставрации (к слову, реставрируют деревянные статуи, погружая их в воск, а не высушивая. Удивительно, что специалисты из ЖЭУ об этом не знают).

Когда пришла техника, люди пообещали лечь под бульдозеры. Правда, забор строители все же поставили. Но часть его недавно сгорела ночью. Кто грелся у костра, неизвестно. Похоже, начинается маленькая война...

Один из жильцов, Юрий Борисович Безыменный, сообщил, что на свою жалобу люди уже получили ответ из областной прокуратуты: их заявление принято к делопроизводству. И еще один штрих. Благодаря фотокорреспонденту «Черниговской недели» Виктору Кошмалу, который оказался в нужное время в нужном месте, жильцы-активисты дома № 79 встретились с народным депутатом Украины Николаем Томенко, приехавшим в Чернигов. Нардеп в Верховной Раде как раз возглавляет комитет по вопросам семьи, молодежной политики, спорта и туризма. Кстати, намедни Николай Томенко в своем интервью сказал, что отныне ни одна детская площадка, ни одна зеленая зона уничтожаться не будут. Узнав у черниговцев, какая у них беда, народный депутат ответил, что случившееся идет вразрез с государственной политикой по работе с детьми. И, взяв письмо и соответствующие документы, пообещал во всем разобраться. В этот же день машины с номерами Верховной Рады действительно подъезжали к площадке.

Нужно сказать, жители близлежащих домов улиц Мстиславской и 9 января настроены решительно. В обиду себя точно давать не намерены. Закрывать еще одной девятиэтажкой свет в окошке не желают – ведь в противном случае на нижних этажах того же дома № 79 будет настоящий погреб. А в дождь, чтобы пробраться между домами, уже сейчас необходима гондола. «Лакомый кусочек в центре города «олигархам» не достанется, – говорят воинственно настроенные черниговцы. – Пусть отправляются расширять город в Масаны или Александровку. А то из-за многодолларовых квадратных метров эти дельцы готовы превратить зеленый Чернигов в пустыню или асфальтно-бетонный мешок».

© Людмила ПАРХОМЕНКО
Фото Виктора КОШМАЛА

Деяка інформація про згаданий "Чернігівбудінвест" (із загальнодоступних джерел):

Скромна довідка про створення:
Рiшення про створення комунального пiдприємства "Чернiгiвбудiнвест" було прийнято на сесiї мiськради у 2003 роцi. Статутний фонд пiдприємства складає 150 тис. грн. Мета новоствореного пiдприємства полягає в пошуку iнвестицiй для будiвництва житла в Чернiговi.

Підприємства комунальної власності Чернігова:
Комунальне підприємство "Чернігівбудінвест" - 14000, вул.Магістратська, 7 (адреса міськради.)
БОНДАРЕНКО Володимир Антонович

Є інша інформація про голову:
Чернігівбудінвест КП, м. Чернігів. Керівник: КОЛОМОТ Михайло Володимирович, тел. (0462) 620-447

"... Міський голова повідомив, що з метою створення найбільш сприятливих умов для забудовників У Чернігові створено КП «Чернігівбудінвест», яке готує майданчики під забудову з усіма необхідними документами ..."

Але, як видно з міських новин, будівництва навіть з небезпечними порушеннями характерні для "Чернігівбудінвест":
Чернігів: Мешканці багатоповерхівки зупинили підкоп під будинок. Фото
"Причиною стала небезпечна відстань між траншеєю (глибина - нижче фундаменту) і будинком, яка у деяких місцях не перевищує 1,5 м. За будівельними нормами ця відстань має становити не менше 5 метрів.

Добавлено (11/07/2007, 00:56)
---------------------------------------------

Quote (Operator)
Протистояння сучасному "швондеризму" в окремо взятому дворі.

Частина друга - 2007:
повернення забудовників з підкріпленням і новими апетитами

Як виявилося, забудовники відступили тимчасово щоб спокійно перезимувати і повернутися з новими силами у вигляді охорони та з новими апетитами. Цього разу огорожена ділянка була вже вдвічі більшою, займаючи таким чином не лише частину зеленої зони і спортмайданчик, а фактично весь двір, лишаючи лише проходи між будинками і парканом.

10.04.07 у дворі відбулося... не знаю як це назвати, мабуть в документах забудовників це називалося громадським слуханням чи ще в якомусь благозвучному варіанті. Відбувалася палка суперечка мешканців будинків з представниками забудовників, які представили загальний план забудови і спиок того, що буде знесено та встановлено. План подано нижче, якщо пояснити коротко, то знищується великий спортмайданчик, два маленькі переносяться на газони, знищуються дерева і встановлюються деякі звичайні атрибути "бюджетних" дворів - гойдалки, лавочки, турники для вибивання коврів тощо. Тобто зеленої зони не буде, а те що встановлюється, повинно бути вже зараз за умови виконання ЖРЕД-11 своїх прямих обов'язків.

На зустрічі була знімальна група Чернігівського ТБ. Присутні були деякі зацікавлені особи, стоячи неподалік і дуже не бажали потрапляти в кадр (фото1, фото2).

Отже, план забудови:

[збільшити малюнок]

Через місяць, 15.05.07 фактично за один день за підтримки охорони був обгорожений парканом весь двір, встановлено вагончик для будівельників і окремо для охорони. Для стопчиків паркану били ями в дитячих спортмайданчиках. Парканами охоплювали навіть торці існуючих будинків (згодом вдалося їх змусити залишити там прохід). Вночі не тільки охорона, але й група будівельників палили багаття на загороженій території.

В ці дні надійшла трагічна новина з батьківщини Януковича - дві дівчинки вбилися прямо на подвір'ї свого дому через несправність дитячої гойдалки. В нас діється те ж саме, але при цьому на фоні качелі без сидінь в аварійному стані розгружається "камаз" з причепом, повні парканів зі свіжих дошок...

Місцеве інтернет-видання "Високий Вал" на основі деяких з вищенаведених матеріалів розмістило статтю із заголовком
"Збудуємо багатоповерхові ферми для "поголів'я" Чернігова"

На світанку 21.05.07 вагончик будівельників згорів, про що було повідомлення у місцевій газеті "Весть":

Quote
"Мстители" на Мстиславской сожгли вагончик строителей

В понедельник, около 4 утра, многие жители улицы Мстиславской проснулись от ужасного треска. За высоким синим забором горел вагончик строителей (в районе 52 и 81 домов). Говорят, кто-то бросил факел под дно. Сгорело все, кроме железного каркаса.

- Проснулась от того, что на улице мигало. Думала с электричеством что-то. Выглянула в окно, смотрю, вагончик горит, - рассказывает Меланин ЛИТВИНЕНКО.
В среду запах гари возле стройки еще чувствовался. Через щели в заборе видно гору обгорелых деревяшек. Внутри вагончика черным-черно. Самого строительства еще нет. Только территория обгорожена. У ворот дежурили двое охранников. В тени деревьев сидело несколько работников. И те, и другие говорить отказались.
- Нужно разрешение начальства, - сказали. - А оно, как всегда, приедет завтра.

Стоило только заговорить о стройке с одним из жителей, как тут же собралась толпа.
- Мы против этой стройки. Так и запишите. Была одна детская площадка на пять домов, и ту хотят отобрать, - возмутилась Виктория УСТИНОВА - Нашего разрешения никто не спрашивал.
- Они в сентябре прошлого года тоже ставили забор. Так мы его поломали. Ямки выкопали - мы засыпали обратно, - рассказал Иван СЕРДЮК.
- Если начнут рыть котлован, ляжем под экскаваторы. Но строить не дадим.

По рассказам жителей, о местных "партизанах" они знают. И даже негласно поддерживают. Оказывается, это не первая акция огненного возмездия. В сентябре прошлого года сожгли заборы и вагончик. После этого строители ушли. А месяц назад снова вернулись.
© Мирослава БОНДАРЕНКО

31.05.07 на засіданні міськради розглядалося питання будівництва і було прийнято рішення продовжувати. Активні люди, мешканці будинків, проводять збори на подвір'ї. Люди налаштовані рішуче. Мітингували з дітьми перед воротами на в'їзді в загорожену територію в присутності керівництва "Чернігівбудінвест", згодом діти прорвалися на майданчик, деякі намагалися ламати паркани, потім за ними ганялися охоронці прямо на очах дорослих.

12.06.07 будівельники спробували поставити непокорних мешканців перед фактом розритого спортмайданчику. На світанку, майже вночі - о четвертій годині ранку на майданчик був привезений екскаватор. Його загнали під дерева на огороженій території, таким чином з вікон будинків його не було видно. Ближче до дев'ятої ранку, коли люди розходяться на роботу, екскаватор почав виїзджати на заасфальтований майданчик. Але в ту ж хвилину люди вийшли з домівок, проламали дівку у паркані, щоб потрапити на майданчик і зупинили його.

Quote
Настрій людей стає більш радикальним, отже влада має відреагувати швидше!
12.06.2007

Як ми вже повідомляли, сьогодні на місці запланованого на вулиці Мстиславська будівництво розпочалися акції протесту незгодних громадян. Вони звинувачують міського голову в «брехні» та невиконанні передвиборчих обіцянок та висловлюють підозри в корупції.

Ввечері активісти та ініціатори протесту збиралися, щоб обговорити подальші кроки. На зборах був присутній і представник Громадянської мережі ОПОРА.

Мешканці навколишніх будинків налаштовані досить радикально. За їх словами, вони вже підготували позов до суду, а також готові вдатися до активних дій.

Найбільше учасників акції протесту обурює той факт, що з ними не хоче говорити Олександр Соколов, який ще півроку тому на цьому ж місці обіцяв не допустити будівництва в разі перемоги на виборах.

Люди планують продовжити акції протести, щоб не допустити роботу будівельників. «Ми готові лягати під екскаватор, якщо це буде потрібно!», - така фраза звучала неодноразово під час зустрічі.

Активісти планують щодня збиратися на 7-му ранку та блокувати роботу. Вони не вірять словам будівельників про те, що буде збудовано новий дитячий майданчик та відремонтовано під’їзди. Також вони хвилюються за стан своїх будинків, адже сьогодні їм відповів один з працівників «Ваші будинки – це ваша проблема».

Люди планують звертатися до органів центральної влади, зокрема, Президента. Сьогодні вони телефонували народному депутатові V-го скликання Левку Лук’яненку, який пообіцяв їх підтримати. Місцевій владі вони вже не вірять, адже, як прозвучало під час зборів «вона глуха!».

В разі потреби учасники акції готові встановити намети з цілодобовим чергуванням. «А що нам робити, ми боїмося за майбутнє наших дітей!» Також люди заявляють про «порушення конституційних прав».

Як повідомив один із учасників зборів, сьогодні до них приходив один із депутатів обласної ради з Блоку Юлії Тимошенко, який назвав свою фракцію в міськраді «зрадниками» за те, що вони проголосували за дозвіл на будівництво.

Учасники закликають всі політичні партії та громадські організації, всіх небайдужих підтримати їх.


Ще публікація місцевої преси:
Quote
Жители Мстиславской готовились лечь под экскаваторы.
Но технику пригнали в 4 утра
Пока люди спали, на рассвете 12 июня военный тягач привез экскаватор на стройплощадку между домами №52,79,81 по улице Мстиславской и дома № 78 по ул. Горького. Около 9 утра сквозь свежую дыру в заборе проникли местные жители и устроили на стройплощадке митинг. Часть протестующих осталась охранять въезд на площадку.

- Мы уже полтора года боремся против этой стройки, — рассказывает житель дома № 81 по улице Мстиславской Георгий Безыменный. — Весной судились, но проиграли суд, в конце мая писали обращение в горсовет. Его подписали более 900 человек из 1426 прописанных в пяти окрестных домах. - Власти обещали создать комиссию и приехать на место. Мы протестуем против любого строительства на этой площадке. Это единственное место отдыха жителей не только наших домов, но и всего квартала. Ближайшее — только сквер на загазованном выхлопными газами проспекте Мира.

— По поводу новой стройки никто не спрашивал мнения жителей микрорайона, — возмущается местная жительница Людмила РЕПА. — При планировании двух очередей жилого комплекса нарушены государственные строительные нормы, согласно которым на одного человека должно приходиться по 12,2 квадратных метра зеленой зоны. Даже без нового дома эти нормы не выдерживаются, в наших домах практически нет дворов, это — единственная площадка, где могут гулять дети и отдыхать взрослые.

— При постройке нового дома мы дпя всех построим оборудованную детскую площадку, проложим ливневую канализацию, благоустроим территорию, — говорил представитель застройщиков, генеральный директор риелторской строительно-инвестиционной компании 000 «Инекс Риал Истейт» Александр КОСТЮК. — Эта площадка была запланирована под застройку еще в генплане города 80-х годов и в новом генплане — тоже.

Жители микрорайона против застройщиков используют не только митинги и бумажную борьбу. Прибегают и к партизанским методам. В сентябре прошлого года кто-то сжег вагончик строителей. 22 мая этого года вагончик снова сожгли, повалили забор и туалет.
© Геннадий ГНЫП

17.06.07 був сюжет у підсумковій програмі "Тиждень" міського телебачення, інформуючий про протистояння із забудовниками з ведучою Інною Адруг. Зокрема, було показано папірець - ордер, і сказано про неправильно вказану адресу. Ось в чому справа, виявляється... А Юрій Петрушевський там же в інтерв'ю завзято розповідає про всі необхідні дозволи і законність забудови.

Справді, як може переконатися будь-яка уважна людина, у новинах про подібні забудови напевно найпоширенішим порушенням є порушення статті 23 закону України про планування і забудову територій, а схема з підставними адресами є типовою махінацією. Мешканці нашого міста вже знайомі з нею на прикладі спроби побудови торгівельно-розважального цнентру на подвір'ї бібліотеки ім. Короленка, що є історичною та архітектурною пам'яткою.

18.06.07 на загороженій території згорів туалет

Правила забудови та використання території м. Чернігова:
Про Правила забудови та використання території м. Чернігова (коригування)
Правила забудови (1,6 Мб)
Отже, термінологія Булгаковського твору актуальна і в третьому тисячолітті, цитата:
"В зв’язку з відсутністю вільних територій, розвиток зони центру передбачається за рахунок реконструкції ветхої зношеної одноповерхової забудови, що не представляє історичної цінності, ущільнення за рахунок забудови вільних ділянок в середині існуючих кварталів, а також винесення непрофільних об’єктів комунального, складського та іншого призначення."

Як можна знайти так звані "вільні ділянки в середині існуючих кварталів", якщо існуючі квартали було сплановано, спроектовано і побудовано відповідно до державних будівельних норм і правил?!
При цьому вищеназвана "ветха зношена одноповерхова забудова", тобто приватний сектор, знаходиться від нашого двору у всіх чотирьох напрямках на відстані 300-400 метрів. У сусідньому кварталі ведеться будівництво багатоповерхівки на місці пустиря - жодних новин про протести. Хоча архітектурно новобудова не буде гармоніювати з оточуючими будинками, але це вже стало звичайним явищем... sad

Добавлено (11/07/2007, 00:58)
---------------------------------------------
Публікації місцевих ЗМІ з приводу будівництва:

Стаття за 12.06.07 з "Чернігів громадський"
Не нова, але є цікавинки. Зокрема, "класика жанру" - передвиборці обіцянки:

Quote
... під час передвиборчих зустрічей кандидат на посаду Чернігівського міського голови Олександр Соколов обіцяв мешканцям будинків, що ніякого будівництва тут не буде. Ці обіцянки запам’ятали мешканці, завдяки їм багато віддали свої голоси саме Олександру Володимировичу. Варто відзначити, що в рамках моніторингу передвиборчої кампанії Громадянська мережа ОПОРА збирала обіцянки кандидатів, виголошені під час зустрічей з виборцями. ... Соколов дійсно обіцяв людям, що ніякого будівництва не буде.
... Мешканці стверджуюють, що Соколов не заходів їх навіть слухати під час останньої сесії міської ради та сказав, що нічого подібного він не обіцяв.
Є ще про одного "професійного кандидата" в міські голови:
Quote
На днях, один із керівників житлового кооперативу Олександр Бей підписав і передав у міську раду лист, в якому говориться, що мешканці підтримують заплановане будівництво.

"Високий Вал": Чернігівці повстали проти забудовників

Quote
Пам’ятаю, сам Соколов приїжджав і бив себе в груди, що ніколи не дозволить на цьому місці щось будувати.
... А опісля приїжджає пані Павлінська, головний архітектор, і каже, що це не майданчик для гри в хокей, а потрісканий асфальт.
... І от «аборигени», тобто мешканці навколишніх будинків, стали грудьми на захист своєї території. Організували акції протесту, а тоді і чергування.
Те, що асфальт потрісканий, не є аргументом на користь забудови, а очевидно є свідченням "піклування" міського керівництва про своїх виборців - мешканців міста.

Чим же це поки що закінчилося?

26.06.07 питання забудови двору було знову винесене на засідання міськради. Повідомити про свою позицію з плакатами, незважаючи на робочий час, до міськради приходили мешканці будинків. Збори починалися з трьох десятків осіб, після чого автор цих рядків ще до початку мітингу змушений був залишити місце подій.
Прийняте рішення демонструє наведена нижче стаття з газети «7 дней»:

Quote
ДЕЛА ЗЕМЕЛЬНЫЕ

Цены на земельные участки в крупных городах и их окрестностях в последнее время растут значительно быстрее цен на квартиры. Любой строительный проект станет намного привлекательнее, если его реализация проводится на земельном участке, расположенном в престижном месте. А если учесть, что при строительстве жилого дома земельный участок не выкупается застройщиком, а всего-навсего берется в аренду, становится объяснимым, почему в земельных вопросах даже намеки на ясность и прозрачность отсутствуют! А тут и до открытого конфликта недалеко...

Противостояние
"Уплотнение" в одних дворах проходит без боя, в других – вызывает ожесточенное противостояние. Люди не хотят видеть у себя перед окнами кирпичную стену, а чиновники не желают терять деньги за квадратные метры земли, которая в центральной части Чернигова стала воистину золотой. Два года защищают спортивную площадку между домами №79 и №81 по улице Мстиславской жители близлежащих домов. Здесь было всё - и скандалы с застройщиками, и мольбы к депутатам различных уровней, и суд, и самовольный снос строительного забора жильцами домов, и даже поджог строительного вагончика, установленного на отведенной под строительство территории. Так уж сложилось, что на перекрестке улиц Мстиславской и Софии Русовой (бывшая ул. 9-го января) сошлись интересы большого количества людей. Даже если не брать во внимание более чем полторы тысячи жильцов, которые не один десяток лет проживают в девятиэтажках, окружающих спорный двор, заинтересованных в судьбе участка будет предостаточно...

Мнения чиновников меняются, а жить-то - городу...
Мы не беремся исследовать, от чего зависят мнения чиновников. Но то, что они с легкостью меняются - это факт. Как утверждают жильцы "мятежных" домов, не так давно Александр Соколов, тогда еще кандидат в мэры города, стоя на спорной площадке, обещал, что никакого строительства не будет... К маю 2007-го его мнение кардинально изменилось. Действительно, в свое время были определенные сомнения по участку на улице Мстиславская в отношении пожарных, архитектурных, санитарных норм. Но все этапы согласования были пройдены, тщательно, с выдержкой. И только после этого компания обратилась с просьбой дать разрешение на строительство. В условиях у них действительно есть: первое, что они сделают - построят спортивную площадку. И потом еще будет... Ныне там одна спортивная площадка. Скорее даже не площадка, а асфальт. И рядом, в полуразрушенном состоянии - детские площадки. В плане четко показано, ГДЕ эти площадки будут восстановлены и сделаны. Конечно, контроль за этим, раз такое внимание - будет. Дважды проводились собрания, в которых участие принимало до трехсот человек. Если есть необходимость - организуем собрание еще раз...
Кстати, интересно, а за чьи средства будут возводиться обещанные жильцам спортивные площадки: инвестора или все тех же жильцов (за счет сумм, заложенных в тарифах на коммунальные услуги)? И будут ли эти площадки по своим размерам соответствовать нормам для того количества населения, которое уже живет и которое поселится в этом районе в семи девятиэтажных секциях новостроек?

Ясность и прозрачность
Именно их явно и не хватает при решении земельных вопросов в Чернигове! Догадайтесь, какие вопросы вызывают самый живой интерес в сессионном зале? А какие вопросы меньше всего освещаются по результатам сессии? Ага, правильно - они самые, земельные. А чего проще - определить в городе все участки под застройку, согласовать с жильцами близстоящих домов и продавать их (за деньги и на конкурсной основе!), а не создавать конфликтные ситуации и доводить страсти до точки кипения!

Василий ЛОПАТА, начальник отдела земельных ресурсов:
- Я всегда живу по законам, которые действуют на сегодняшний день. Так вот, если жить по букве закона, то на сегодняшний день закон, позволяющий продавать землю на торгах, отсутствует. А если будет Закон, то сразу исчезнут и "договорные площадки" и появится "прозрачность" в земельных вопросах. Я работал и с предыдущим созывом депутатов, пришел работать и сейчас. Но сейчас я увидел, что это совсем другие депутаты. Депутаты, избиравшиеся от участков, "болели" за участок и в целом за город. А сейчас это партии, и вопрос они решают "баш на баш". Если партия "Х" на голосовании поддержала "вопрос" партии "Y", то в ответ партия "Y", обязана проголосовать "за" в "вопросе" партии 'X'. Кому от этого лучше? Только не городу и его жителям. По вопросу протеста жителей ул.Мстиславской против строительства - то есть два аспекта. По закону предусматривается учет общественного мнения. Но этот учет должен быть в разумных пределах: если нарушается Генплан, если нарушаются строительные нормы и так далее. Тогда, учитывая эти нарушения и общественное мнение - строительство надо запрещать. Но если все нормы соблюдены? Ведь при любом строительстве всегда найдется кто-то "против". Так мы не сможем вести ни одно строительство в городе.

Александ ЛОМАКО, глава Совета общественной сети ОПОРА:
Конечно, с юридической точки зрения городская власть действует правильно. Все решения приняты в правовом поле. Но власть должна считаться синтересами людей! И если жители соседних домов готовы ложиться под экскаватор, лишь бы не допустить начала стройки - разве это не сигнал для власти? Жители домов собирают подписи, выходят с протестами под здание горсовета, передают письмо супруге Президента... - разве имеет власть право молчать в этой ситуации?! Власть снова должна пойти на "горячую точку" и вести откровенный диалог с жителями. И городской голова должен прийти и дать все соответствующие гарантии, обязать инвесторов выполнить требования людей. Тем более что Александр Владимирович во время предвыборной кампании обещал, что детская площадка останется на своем месте. Ведь политики должны отвечать за свои слова перед избирателями!

По требованию жильцов "мятежных" домов, собравшихся 26 июня под стенами горсовета, их вопрос был включен на рассмотрение сессии.

Людмила РЕПА. представитель жильцов "мятежных" домов:
Наши жители находятсятся, как говорится, "на пределе". Они готовы пойти на крайние меры. Я вас (депутатов - ред.) не шантажирую, а хочу, чтобы вы об этом знали...

Вячеслав Лебедь, глава бюджетной комиссии дал полезный совет всем жителям Чернигова:
- Я говорю тем жителям города, которые в будущем столкнутся с подобными проблемами. Требуйте от ЖЭКов определения своей территории и стойте на ней! Ведь стоимость обслуживания придомовой территории входит в тариф квартирной платы.

ИТОГИ:
Восемнадцатая сессия городского совета приняла решение о создании комиссии, в состав которой войдут:
- заместитель мэра по вопросам ЖКХ,
- советник мера по вопросам строительства,
- архитектор города,
- начальник отдела земельных ресурсов,
- лидеры фракций и депутаты городского совета.
Кроме того, будет приглашен независимый эксперт по градостроительным вопросам. На протяжении трех недель комиссия должна изучить вопрос и дать компетентное заключение о возможности ведения строительства по улице Мстиславской. По заверению Александра Соколова, до получения выводов комиссии строительство на объекте вестись не будет.


Ця комісія дуже нагадує ту байку, в якій вражу щуку втопили в річці. Заступник, радник мера, міський архітектор - їх думки з цього приводу вже відомі... Можна припустити, що людей хочуть "взять на измор", тягнуть час з розрахунку що люди стомляться протестувати...


Повідомлення відредагував Operator - Вівторок, 10-Лип-07, 23:51
 
ВасильДата: П'ятниця, 13-Лип-07, 16:08 | Повідомлення # 2
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Шановний добродію!

Для використання Вашої статті у газеті прошу зв"язатися за тел. 49283 або надіслати листа на ел. адресу "Сіверщини" [email protected] з Вашим прізвищем -- для публікації. Наразі дякую за увагу до нашого сайту.
Василь Чепурний, редактор "Сіверщини"

 
OperatorДата: Понеділок, 16-Лип-07, 23:32 | Повідомлення # 3
Група: Журналіст
Повідомлень: 29
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Крім власне "уплотнения" за рахунок спортмайданчиків та двору постають також інші питання.

Наприклад, безпека будівництва. Свіжий приклад - обвал стіни музичної школи №2. Винні хто завгодно - будівельники що будували школу, дощі, але тіки не нові забудовники... dry Як видно з плану, торці нових корпусів сплановано впритул до існуючих будинків.

Інші питання - достатня "потужність", пропускна здатність при пікових навантаженнях водогонів, електромереж, теплотрас.

А яка вартість квартири "х" з достатнім для дітей зеленим подвір'ям і тої ж квартири без такого? Після установки парканів жінки з колясками гуляють по доріжках під під'їздами та на парковках, змащених мастилом і розігрітих сонцем.

 
ЯнусДата: Середа, 01-Сер-07, 13:00 | Повідомлення # 4
Група: Читач
Повідомлень: 3
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Бачу масова забудова на всіх теренах СНД....бо і в Київі, і у Владивостоці також іде тотальна забудова... wink

Непослух - доблесть раба!

Повідомлення відредагував Янус - Середа, 01-Сер-07, 13:01
 
OperatorДата: П'ятниця, 14-Груд-07, 22:53 | Повідомлення # 5
Група: Журналіст
Повідомлень: 29
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
ПОЧТИ ДЕТЕКТИВНАЯ ИСТОРИЯ
© газета "7 Дней"

СТРОИТЕЛЬСТВО. Напомним вкратце суть конфликта. В районе улицы Мстиславской планировалось строительство дома, под которое было отведено почти 1,5 гектара земельной площади. В результате значительно уменьшалась придомовая территория домов № 79 и № 81. Новый дом фактически планировалось разместить на территории спортивной площадки, расположенной между этими домами. Жители района вышли на защиту своей территории, причем настроены были очень решительно. Учитывая всю сложность ситуации, депутаты приняли решение о дополнительном изучении этого вопроса. И после детального изучения всплыли очень любопытные факты.

Старый проект
Проект застройки микрорайона, расположенного между улицами Киевской, Горького, 9 января и Пятницкой, разрабатывался еще в конце 80-х годов. Причем на спорном месте в существующем проекте спланирована спортивная площадка, которая существует и поныне. Проектанты исходили из того, что данная площадка - практически единственная на весь микрорайон. Кроме того, учитывалось, что школа и детский сад также могут использовать спортивные снаряды, расположенные на этой площадке.

Начало истории строительства
Но за последние 15-20 лет изменились многие строительные нормативы, изменилась и численность проживающих в этом
микрорайоне, возникли и другие аспекты. Так, что в принципе строительство на этой площадке было возможно. Закон гласит: если есть градостроительная документация на определенный район, то нужно либо пользоваться уже существующей документацией, либо разрабатывать градостроительное обоснование по размещению новых объектов. И когда "Будинвест" подал заявку на градостроительный совет на выделении им земельного участка общей площадью 0,3 гектара, вопрос был решен положительно. Депутаты также дали согласие на проект землеотвода. После выполнения ряда формальностей был составлен договор аренды, а также выдано разрешение на проектно-изыска-тельские работы на земельном участке в 0,3 га.

Как обманули депутатов
Но история имеет почти детективное продолжение. Без какого-либо разрешения и согласования "Буднвест" разрабатывает проект на возведение строений на соседнем участке площадью в 1,25 гектара. И ссылаясь на разрешительные документы по первому проекту (участок 0,3 га), выносит уже этот новый документ на утверждение сессии. То есть вместо 0,3 га строители уже оперируют цифрой в пять раз большей. Детально не проработав вопрос, депутаты утвердили новый проект, в котором уже фигурирует площадь в 1,5 га. Тщательно изучив вопрос, комиссия сразу обнаружила, что второй участок земли был получен с нарушением процедур, предусмотренных законом и Земельным кодексом Украины, о чем и доложили депутатам. Вот такая очередная история с землей.

Operator: не сказав би я, що депутатів "обманули" angry Вони самі обдурять кого завгодно, як той Варфоломєй Коробєйніков...

Тим часом на дорогій і тому багатостраждальній землі Києва тріщать будинки:

Дом в центре Киева треснул пополам Июль 31, 2007

Quote
По предварительным выводам специалистов, вероятной причиной возникновения трещин могло привести проведение работ по бурению скважин для фундамента другого жилого дома по улице Жилянская 118, сообщает МинЧС.

.

Добавлено (14-Груд-07, 22:53)
---------------------------------------------

Quote (Янус)
Бачу масова забудова на всіх теренах СНД....бо і в Київі, і у Владивостоці також іде тотальна забудова...
Масова? Точніше сказати - дика і хаотична...

УКРАЇНА
ЧЕРНІГІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
РІШЕННЯ

17 вересня 2007 р. №242
Про виконання окремих доручень міського голови

Розглянувши матеріали по перевірці виконання доручень міського голови управлінням архітектури та містобудування та виявлені при цьому порушення, керуючись ст.31 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради вирішив:

1. Відповідно до рішення Чернігівської міської ради від 30 липня 2007 року (19 сесія 5 скликання) та враховуючи чисельні порушення, допущені в процесі розроблення та погодження проектно-кошторисної документації по будівництву багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями соціального призначення на розі вулиць 9-го Січня - Мстиславської п. 3.27 рішення виконавчого комітету №100 від 16 квітня 2007 року «Про будівництво» та п.2.1. рішейня виконавчого комітету №111 від 03 травня 2007 року «Про будівництво» щодо надання дозволів на будівельні роботи - скасувати.

2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на радника міського голови Сердюка О.В.

Підписи:
О.В. Соколов,
В.В. Голець

То ж дозвіл скасований?
Але...
Хоча є рішення і люди, зібравшись, поваляли чи не половину периметру парканів, у дворі так і лишилася стояти будка... У ній чергують три бики. Значить їм платять зарплату. Отже, ті хто платить, як мінімум не втрачають надію на продовження...
.

Повідомлення відредагував Operator - Четвер, 02-Сер-07, 21:46
 
Форум "Сіверщини" » Чернігівщина » Чернігів сьогодні » УПЛОТНЕНИЕ (забудови дворів і парків)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: