реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Бахмацький » ЩОБ ПАМ’ЯТЬ ВIЧНОЮ БУЛА (Iван ПРОСЯНИК. м.Бахмач.)
ЩОБ ПАМ’ЯТЬ ВIЧНОЮ БУЛА
SivershinaДата: Понеділок, 27-Сер-07, 15:10 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 6
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Напередоднi 22 червня на мiсцi колишньої книгарнi, що по вулицi Шевченка в Бахмачi, будiвельники вiдкопали нiмецький автомат. Дiсталася ця добре заржавiла «iграшка» Другої свiтової Сашковi Лаврiненку з четвертої мiської школи. I вiн з друзями, трохи побавившись зброєю, вирiшив вiддати знахiдку до музею.
Коли ж там запитали хлопцiв, а чи пам’ятають, з чим пов’язане 22 червня, тi лише плечима знизали. Виявилося, жоден з них не згадав, що 22 червня — день страшний для їхнiх дiдусiв i бабусь. Адже саме того дня розпочалася найстрашнiша з воєн. I нiмецькi лiтаки перетворили Бахмач-Київський на справжнiсiньке пекло. Вибухали цистерни з пальним, боєприпасами. Цей страшний «феєрверк» було видно i чутно у Дмитрiвцi, що аж за 30 кiлометрiв.
I ось тепер третє поколiння вже не знає про той трагiчний день, хоча ще живi свiдки, якi пам’ятають, коли по вулицях Бахмача iз засуканими рукавами, з губними гармонiками, з недбало закинутими за плечi автоматами йшли загарбники, що планували перетворити українцiв на рабiв. Хотiли знищити найдревнiшу слов’янську мову, культуру. Таке не повинно забуватися у вiках, у тисячолiттях. Але ж забулося всього за 60 рокiв.
Загальновiдомо, що нацiя, яка не пам’ятає минулого, не матиме майбутнього. Адже народ, що не оцiнює вчорашнiй день, втрачає iмунiтет опору вороговi, iмунiтет героїки. Народ, який примушують забувати звитягу вчорашнього дня, втрачає здатнiсть розпiзнавати небезпеку. Попросiть першого лiпшого школяра згадати хоч одного Героя Радянського Союзу. Певен: у вiдповiдь буде мовчанка. Але ж чи не в кожного учня дiдусь, прадiдусь були фронтовиками, мали бойовi нагороди, дехто живий ще й досi.
До вивчення живої iсторiї повиннi долучатися i вчителi, i музейнi працiвники, i, безперечно, батьки.
Зараз надсвiтовi держави розробляють набагато потужнiшу за отой нiмецький автомат iнформацiйну зброю. Але як його було кинуто втiкаючим ворогом у бахмацьку багнюку, так i будь-який загарбник, рятуючи власну шкiру, кине i її нам пiд ноги. Для цього ми мусимо пам’ятати, що було не лише 22 червня, а й 9 вересня — день визволення Бахмача.

Iван ПРОСЯНИК. м.Бахмач.ЩОБ ПАМ’ЯТЬ ВIЧНОЮ БУЛА

 
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Бахмацький » ЩОБ ПАМ’ЯТЬ ВIЧНОЮ БУЛА (Iван ПРОСЯНИК. м.Бахмач.)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: