Божоле Нуво — особливе вино із Франції
Вино Божоле Нуво названо на честь місцевості в Бургундії, де вирощується ранній сорт винограду гаме. З ягід цього сорту виходить легке смачне вино з ніжним фруктово-квітковим ароматом. У цій статті ми розповімо про особливості виробництва Божоле Нуво, а також пояснимо, чому на честь цього молодого вина було започатковано свято, яке з розмахом святкують як у Франції, так і в інших країнах. Купити справжнє Божоле Нуво чи інше смачне вино можна в інтернет-магазині GoodWine з доставкою по Україні.
Таємниці популярності Божоле Нуво
Однойменний район у передмісті Ліона, де вирощують сорт гаме, розташований у південно-східній частині країни. Через глинистий грунт і сухий клімат умови для виноробства в регіоні непрості. Тому вирощувати сорти винограду для французьких вин зі складною смаковою гамою не виходить. Сорт гаме невибагливий, а головне — ягоди дозрівають вже наприкінці серпня. Тому Божоле Нуво — це перше вино в новому сезоні, яке надходить у продаж у листопаді. Для порівняння: наприкінці осені на більшості виноградників у Франції лише закінчують збирати врожай.
Головна ж особливість цього французького вина в тому, що його смак щороку дещо змінюється, оскільки залежить від погодних умов, за яких визрівали ягоди.
Щодо технології виробництва, то вона також досить незвичайна — це вуглекислотна мацерація. Цілісні виноградні грона поміщаються до ємностей, які щільно закриваються, після чого починається процес ферментації без доступу кисню. У результаті напій насичується особливими ароматичними речовинами (фенолами), які неможливо отримати в процесі традиційного зброджування. Саме феноли дарують готовому вину цікаву смакову палітру та різноманітну гамму ароматів.
Приблизно через 5 днів після початку ферментації виноград пресують, після чого близько місяця триває звичайне бродіння майбутнього напою. Потім вино розливають по пляшках.
Характеристики вина
Це сухе легке вино із вмістом спирту на рівні 11–13%. Колір — насичено-червоний або рожевий, з помітним фіолетовим відтінком. Аромат може бути різним — з нотками стиглої вишні чи сливи, карамелі, малини.
Щоб популяризувати молоде вино, французи заснували свято, яке з середини 80-х років минулого століття відзначається у третій четвер листопада. Раніше фестивалі Божоле Нуво проходили лише у Франції, центром святкування був і залишається Ліон. Але сьогодні свято є розповсюдженим і в інших європейських країнах.
Важливий факт: Божоле Нуво не входить до категорії вин, які згодом стають смачнішими та кращими. Пити його треба молодим, тобто впродовж півроку після виготовлення — не пізніше. Згідно із законодавством Франції, продавати напій можна до початку березня. Але французи вважають за краще випивати вино до Різдва.
Як і з чим пити
П'ють вино охолодженим до 11°С, плюс-мінус градус. Саме за такої температури максимально розкривається смак та аромат напою. Вино добре поєднується з легкими закусками, такими як:
- сир (особливо з козиного молока);
- фрукти;
- морепродукти;
- салати;
- паштети;
- традиційні французькі страви, наприклад ліонська ковбаса.
Також Божоле Нуво можна поєднувати із ситними м'ясними стравами. Особливо рекомендується свинина — ковбаси, котлети, відбивні. А ще Божоле Нуво — одне з небагатьох вин, які можна подавати навіть до страв із часником.
Коментарі (0) |