реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Божоле Нуво — особливе вино із Франції

Вино Божоле Нуво названо на честь місцевості в Бургундії, де вирощується ранній сорт винограду гаме. З ягід цього сорту виходить легке смачне вино з ніжним фруктово-квітковим ароматом. У цій статті ми розповімо про особливості виробництва Божоле Нуво, а також пояснимо, чому на честь цього молодого вина було започатковано свято, яке з розмахом святкують як у Франції, так і в інших країнах. Купити справжнє Божоле Нуво чи інше смачне вино можна в інтернет-магазині GoodWine з доставкою по Україні.

Таємниці популярності Божоле Нуво

Однойменний район у передмісті Ліона, де вирощують сорт гаме, розташований у південно-східній частині країни. Через глинистий грунт і сухий клімат умови для виноробства в регіоні непрості. Тому вирощувати сорти винограду для французьких вин зі складною смаковою гамою не виходить. Сорт гаме невибагливий, а головне — ягоди дозрівають вже наприкінці серпня. Тому Божоле Нуво — це перше вино в новому сезоні, яке надходить у продаж у листопаді. Для порівняння: наприкінці осені на більшості виноградників у Франції лише закінчують збирати врожай.

Головна ж особливість цього французького вина в тому, що його смак щороку дещо змінюється, оскільки залежить від погодних умов, за яких визрівали ягоди.

Щодо технології виробництва, то вона також досить незвичайна — це вуглекислотна мацерація. Цілісні виноградні грона поміщаються до ємностей, які щільно закриваються, після чого починається процес ферментації без доступу кисню. У результаті напій насичується особливими ароматичними речовинами (фенолами), які неможливо отримати в процесі традиційного зброджування. Саме феноли дарують готовому вину цікаву смакову палітру та різноманітну гамму ароматів.

Приблизно через 5 днів після початку ферментації виноград пресують, після чого близько місяця триває звичайне бродіння майбутнього напою. Потім вино розливають по пляшках.

Божоле Нуво — особливе вино із Франції

Характеристики вина

Це сухе легке вино із вмістом спирту на рівні 11–13%. Колір — насичено-червоний або рожевий, з помітним фіолетовим відтінком. Аромат може бути різним — з нотками стиглої вишні чи сливи, карамелі, малини.

Щоб популяризувати молоде вино, французи заснували свято, яке з середини 80-х років минулого століття відзначається у третій четвер листопада. Раніше фестивалі Божоле Нуво проходили лише у Франції, центром святкування був і залишається Ліон. Але сьогодні свято є розповсюдженим і в інших європейських країнах.

Важливий факт: Божоле Нуво не входить до категорії вин, які згодом стають смачнішими та кращими. Пити його треба молодим, тобто впродовж півроку після виготовлення — не пізніше. Згідно із законодавством Франції, продавати напій можна до початку березня. Але французи вважають за краще випивати вино до Різдва.

Божоле Нуво — особливе вино із Франції

Як і з чим пити

П'ють вино охолодженим до 11°С, плюс-мінус градус. Саме за такої температури максимально розкривається смак та аромат напою. Вино добре поєднується з легкими закусками, такими як:

  • сир (особливо з козиного молока);
  • фрукти;
  • морепродукти;
  • салати;
  • паштети;
  • традиційні французькі страви, наприклад ліонська ковбаса.

Також Божоле Нуво можна поєднувати із ситними м'ясними стравами. Особливо рекомендується свинина — ковбаси, котлети, відбивні. А ще Божоле Нуво — одне з небагатьох вин, які можна подавати навіть до страв із часником.









Коментарі (0)