реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

За що насправді спалили Джордано Бруно?

Джордано Бруно Бруно володів дивовижним талантом наживати собі ворогів. Ось як, наприклад, він відрекомендував себе ректору і професорам Оксфордського університету: «Я, Філотей (друг Бога) Йордан Бруно Ноланський, доктор найглибшої теології, професор найчистішої і нешкідливої мудрості, відомий в головних академіях Європи, визнаний і з честю прийнятий філософ, чужий тільки серед варварів і безчесних людей, пробуджувач сплячих душ, упокорювач гордого і брехливого невігластва; у всьому я проповідую загальну філантропію. Мене ненавидять ті, що поширюють дурість і люблять чесні вчені".

У ніч з 23 на 24 травня 1592р. Джордано Бруно був заарештований венеціанською інквізицією. 2 червня він відповів на питання про суть своєї філософії: «В цілому мої погляди такі. Існує нескінченний Всесвіт, створений нескінченною божественною могутністю. Бо вважаю негідним доброти і могутності божества вірити в те, що він, маючи здатність створювати, крім цього світу, ще один і інші нескінченні світи, створив кінцевий світ. Отже, я проголошую існування незліченних світів, подібних до світу цієї Землі. Разом з Піфагором я вважаю його світилом, як і Місяць, інші планети, інші зірки, число яких нескінченно. Всі ці небесні тіла складають незліченні світи. Вони утворюють нескінченний Всесвіт у нескінченному просторі". (Про «нескінченність світів» він казав не з точки зору астрономії чи фізики, - а Кабали, вченням якої захопився, будучи католицьким монахом.)

ПУНКТИ ЗВИНУВАЧЕННЯ:«У цих книгах він навчав, що світи незліченні, що душа рухається від одного тіла до іншого і навіть до іншого світу, що одна душа може бути в двох тілах, що магія є доброю і допустимою річчю, що Святий Дух є не що інше, як душа світу. Мойсей творив свої чудеса за допомогою магії і досяг успіху в ній більше, ніж інші єгиптяни, Мойсей винайшов власні закони, що Святе Письмо є примарою, диявол буде врятований. Від Адама і Єви він виводить генеалогію тільки євреїв. Решта людей походять від двох, яких Бог створив напередодні. Христос не Бог, він був відомим магом і за це його заслужено повісили, а не розіп'яли. Пророки і апостоли були непридатними людьми, магами, і багато хто з них були повішені» (єзуїт Каспар Шоппе, який був присутній на суді над Бруно).

ВЕРДИКТ: «Ми називаємо, ми проголошуємо, ми засуджуємо, ми оголошуємо вас, брате Джордано Бруно, нерозкаяним, упертим і непохитним єретиком. Отже, ви підлягаєте всім засудженням Церкви і покаранням, згідно зі святими канонами, законами і правилами, як загальними, так і приватними, що стосуються таких явних, нерозкаяних, упертих і непохитних єретиків. І як такого ми позбавляємо тебе словесно з духовного чину і заявляємо, щоб ти насправді був, згідно з нашим велінням і наказом, позбавлений будь-якого великого і малого церковного чину, в якому б ти не перебував досі, згідно з положеннями святих канонів. Ти повинен бути відлучений від нашого церковного собору і від нашої святої й непорочної Церкви, чиєї милості ти видався негідним. Ти повинен бути переданий до світського суду, і тому ми передаємо тебе до суду монсеньйора губернатора Риму, який тут присутній, щоб він покарав тебе належною карою, і ми наполегливо просимо його, щоб йому було завгодно пом'якшити суворість законів, що стосуються покарання твоєї особи, і щоб вона була звільнена від небезпеки смерті та всілякої шкоди" А потім підписи інквізиторів.

Тож не за наукову діяльність і не через те, що він начебто казав про Землю, що вона кругла і крутиться навколо сонця, його стратили. В науковому світі його ніхто не визнає за науковця, а декілька його трактатів повні магії, кабали, філософії й жодних, по справжньому, наукових концепцій. Зате атеїстична ( в т. ч. радянська) пропаганда активно розкручувала міфи про його «велику вченість» й «злу церкву». Нажаль, ще й сьогодні знаходяться невігласи, які повторюють ці наративи.

о. Віталій ТИХОМИРОВ



Теги:Віталій Тихомиров, Джордано Бруно, інквизиція, єресь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar