реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

З читацької історії Чернігівщини. Передплата на … 1917 рік

До закінчення передплати на періодику на друге півріччя залишився місяць. Щоправда, на більшість газет та журналів передплата ніколи не закінчується, але в цьому разі отримувати передплачені газети чи інші видання буде можливо лише за місяць.
А що ж читали, скажімо, майже сто років тому чернігівці? Про це дізнаємось із деяких першоджерел, які, до речі, не передруковувались із року їх видання
.

Наприкінці 1916 року Чернігівський вісник «Вера и жизнь» оголосив передплату на «Богословский вєстнік» — на рік, який перевернув догори ногами майже цілий світ, тобто 1917. В оголошеннях зазначалося, що «вєстнік», який уже видається 26 років поспіль, є виданням Імператорської Московської Духовної Академії. Акцентувалося, що з перших номерів читачі зможуть познайомитися з творами святих Отців у російському перекладі священика Максима Ісповєдніка; оригінальні дослідження, статті та замітки з наук богословських, філософських, історичних і суспільних; лекції по історії древньої Церкви; із сучасного життя: науково-богословські огляди найважливіших подій церковного життя Росії, православного Сходу, країн слов’янських і західноєвропейських; хроніка академічного життя: звіти про магістерські диспути, про вчених, ювілеї, про роботу академічних товариств і гуртків, про різні зміни у внутрішньому та зовнішньому житті…
Повідомлялося, що вартість передплати на «Богословський Вєстнік» без додатків на рік — 7 рублів із доставкою (за кордон — 10 рублів). А якщо читач доплачує ще три рублі, то отримуватиме і три додатки до «вєстніка». Якщо ж окремо читач забажає отримувати додатки, без основного видання, то кожний додаток коштував окремо 3 рублі. Також до цього вісника пропонувалися ще й інші додатки, і тут теж існували певні умови. Наприклад, якщо читач до 7 рублів (вартість вісника) доплатить 1 рубль 50 коп., отримає збірник до ювілею Імператорської Московської Духовної Академії (у продажу така книга коштуватиме 2 рублі). А якщо передплатник сплатить «сверхъ подписной цены» ще 4,50 рублів, то додасться ще один збірник.
Існувала й розстрочка на два періоди, а відтак читач міг сплатити другу суму вартості через півроку. Також існували знижки при передплаті від 20 до 30 відсотків у залежності від кількості передплачених додатків. Тобто, як бачимо, існували різні умови для передплатників. За зміну адреси надсилання передплачених видань треба було сплатити 20 копійок.
Також було оголошено передплату на щомісячний 15-сторінковий випуск журналу «Труды Императорской Киевской Духовной Академии» (п’ятдесят восьмий рік видання), вартість передплати — 7 рублів із пересиланням, а якщо «виписати» за кордон, то 8 рублів.
Щомісячне видання «Православный собеседник» оголошувало передплату на 1917 рік «по законам военного времени», а це означало, як пояснювалося в оголошенні, видання «буде надходити до читача подвоєною двомісячною книжкою».
Існували також і «конкретизовані» періодичні видання: «Вера и разум» (духовний журнал, вартість річної передплати — 10 рублів, за межі Російської імперії — 12 рублів)), «Народное образование» (педагогічний журнал, 3 рублі з пересиланням), «Странник» (духовне видання, 3 рублі), «Душеполезное чтение» (журнал, який уже видавався 58 рік, вартість передплати — 2 рублі, за межі Росії — 4 рублі). Уперше оголошувалась передплата на щомісячний журнал «Храм и школа», що з 1 січня повинен був видаватися в місті Харкові.
Мешканці Чернігівської губернії могли переплатити і щоденну газету «Колокол» (видавець В.М. Скворцов, м. Петроград). Цю газету вже можна було «виписати» і на місяць (75 коп.), півроку (4 рублі 50 коп.) та рік (8 рублів).
До Богословського і місіонерсько-апологетичного журналу «Миссионерское обозрение» можна було передплатити безкоштовні додатки (на рік — 8 рублів, на півроку — половина вартості). Журнал «Вера и жизнь» зазначав, що читачі, які «підпишуть» два видання — журнал «Миссионерское обозрение» и газету «Колокол», «взносятъ только 15 руб. вместо 16 р.)». Як бачимо, 1 рубль займав вагому частку у вартості, і не тільки при передплаті.
Звичайно, в Російській імперії на інтереси українців ніхто не зважав, а тому мешканцям Чернігівської губернії пропонувалися, окрім вищезазначених видань, ще й такі журнали та газети: «Миссионерский сборник» (м. Рязань), «Голос истины» (м.Петроград), «Приходская жизнь» (м.Ярославль), «Сообщения Императорского православного Палестинскаго общества» (м. Петроград, вивчення країн Сходу).
Для читачів дитячого віку оголошувалась передплата на серію літератури під назвою «Задушевное слово» (м. Петроград). Умови передплати були цікавими: діти від 5 до 9 років повинні були отримати протягом 17-го року не тільки 58 основних номерів, а й 48 премій, тобто журналів-додатків. До цих премій-додатків входили книжки-розмальовки, ігри, роботи з рукоділля, картинки для вирізання, склеювання, «легкое руководство» з вивчення французької мови, таблиці «Узоры для вышивания крестиками», «Школа зверей для забавы детей» («в картинках и стишках»), «Родная сторона в картинках с текстом», «Моя первая ботаника», «Маленькій всемірный історікъ» та інші.
Для дітей старшого шкільного віку від 9 до 14 років до «Задушевного слова» додавались інші премії, наприклад, «Царство грибов» у 12-ти картинках, «Героини прошлого», «Книга изображений» і т.д.

Сергій Кордик, газета "Біла хата".
Автор завдячує Ніні Б. (прізвище через певні причини читачка вказати не забажала) за надані історичні видання 1867 та 1916 р.р. «Вера и жизнь» та «Черниговскіе Епархіальнія известія
»



Теги:1917 рік, Черниговские епархиальные известия, газети, передплата, журнали, історія Чернігівщини


Читайте також



Коментарі (0)
avatar