реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Великий переполох у маленькій "московії"

Комісія Мінкульту почала працювати у Спаському соборі Чернігова. Настоятель собору, який належить до московської церкви, о. Георгій Щербатюк не відкривав опечатаний храм, доки не приїхав юрист єпархії УПЦ МП Олександр Шамко. Той спробував трохи пограти юридичними м' язами, але зрештою, комісія зайшла в собор.

Свідчення переполоху - два приїзди єпископа Никодима Пустовгара, який фактично керує Чернігівською єпархією через немічність митрополита Амвросія Полікопи. Священник Сергій Малишко організував під храмом стояніє жінок, а його колега Забуранний пробував пошуміть, скажімо, закликаючи до блачестія журналіста 5 каналу, сам при цьому маючи вигляд братка з 90-х...

Священник Сергій Малишко відмовився відповідати на моє питання - якщо ви кажете, що ваша церква самостійна, чому у Спаському соборі досі стоїть ікона російського царя Ніколая ll та його сім'ї?

Голова комісії, начальниця департаменту охорони культурної спадщини Міністерства культури Мар'яна Томина після огляду комісією Спаського собору сказала, що храм потребує консервації і реставрації. Тому буде тимчасово закритий. Комісія переїхала працювати в Успенський собор Єлецького монастиря.

Юрист єпархії УПЦ МП Олександр Шамко, відповідаючи на питання позиції церкви щодо російської агресії, став лукавити, розповідаючи як Єлецький монастир прихистив жінок і дітей під час боїв. Він, як юрист, або свідомо лукавить, або це в нього такий юридичний рівень, адже має знати - позицію церкви представляють предстоятель і синод чи собор, а не окремий монастир. А яка позиція митр. Онуфрія Березовського і патріарха Кіріла Гундяєва - відомо.
Зрештою, юридичні викрутаси Шамка закінчилися запрошенням до військкомату. Бо він значиться в розшуку!

Начальниця департаменту охорони культурної спадщини міністерства культури Мар'яна Томин :" Спаський собор, як пам'ятка національного значення, перебуває на межі руйнування і тому потребує консервації і реставрації".

Зрештою, на час роботи комісії закрито об'экти НАІЗ "Чернігів стародавній" - а це П'ятницька церква (ПЦУ) та головні храми московського патріархату в місті - Спаський, Троїцький і Успенський Єлецького монастиря. В той же час, московські попи просто брешуть, ( втому числі єпископ Никодим під Спаським собором - я сам чув) що їх людям ніде молитися - у Єлецькому монастирі відкритий великий Петропавлівський храм, ла е монашки едемонстративно моляться надворі. А біля Троїцького собору відкрита Введенська церква та училища псаломщиків - регентів. Проте змосковленим треба кадри про "гонєнія".

Василь ЧЕПУРНИЙ


Фото автора



Теги:УПЦ МП, Спаський собор, Василь Чепурний, Троїцький собор


Читайте також



Коментарі (0)
avatar