реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Український досвід 30-річного успішного господарювання. Органічне землеробство – шлях до здорової нації

22 травня 2010 р. в селі Михайлики Шишацького району Полтавської області на базі приватного підприємства «Агроекологія» Українська народна партія провела всеукраїнський семінар на тему «Захищай українське! Органічне землеробство – шлях до здорової нації».

Мета: популяризація в Україні досвіду ведення екологічно безпечного органічного землеробства і тваринництва.
Серед доповідачів члени УНП: Герой України, Герой Соціалістичної Праці, почесний професор Полтавської державної аграрної академії, заслужений працівник сільського господарства України, співзасновник ПП «Агроекологія» Семен АНТОНЕЦЬ, заступник генерального директора Всеукраїнського державного науково-виробничого центру стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів Юрій ШИРКО, віце-президент української аграрної конфедерацій Наталя ПОГОЖЕВА.



Учасники: голова УНП Юрій КОСТЕНКО, члени УНП та її прихильники, діяльність яких пов’язана з сільським господарством, керівники сільгосппідприємств та фермери з усіх куточків країни.
Від Чернігівщини взяли участь у заході заступник голови обласної організації УНП Сергій СОЛОМАХА та директор приватно-орендного сільськогосподарського підприємства «Колос» з Козелеччини Петро МАКАРЕНКО.

Співзасновник ПП «Агроекологія» Семен АНТОНЕЦЬ* ознайомив гостей із технологією вирощування та отримання високих врожаїв екологічно чистої сільськогосподарської продукції без застосування гербіцидів, пестицидів, мінеральних добрив, із методами оздоровлення ґрунтів та ощадного використання землі, які вже протягом 30 років практикують на землях ПП «Агроекологія».


Підприємство орендує 6,5 тисяч га землі, ще півтори тисячі гектарів обробляє людям. Тут працює біля 500 працівників, що мешкають не тільки в навколишніх селах, але й приїхали навіть із Західної України.
У селі Михайлики діє філія Полтавської державної аграрної академії, де проходять практику студенти-агрономи.

В основі органічного землеробства – технології мінімального обробітку ґрунту з використанням лише культиваторів й борони.


Традиційний культиватор тут удосконалили з тим, щоб він міг ефективніше працювати на полі.


Для збагачення ґрунтів широко застосовують багаторічні трави еспарцет і люцерну, частину полів залишають під сидеральним паром. Комплексний науковий підхід дає господарству змогу отримувати досить високі і стабільні врожаї високоякісного зерна.

На думку Семена АНТОНЦЯ оздоровлена, екологічно чиста земля повинна отримати особливий статус, який би на законодавчому рівні забороняв застосовувати на ній отрутохімікати та інші неорганічні препарати. Те, що ця земля розпайована й перебуває у приватній власності не повинно бути перешкодою для надання такого статусу. «Ми почали оздоровлювати ґрунти в 70-х роках, у 90-х люди безкоштовно отримали екологічно чисту, здорову землю, то яке ж вони мають право її паплюжити?» - говорить аграрій.

Водночас АНТОНЕЦЬ зауважив, що прагне такого статусу землі не заради комерційного зиску, адже його підприємство самодостатнє, воно не бере кредитів, навпаки, вкладає свої кошти в будівництво соціальних об’єктів, розвиток соціальної інфраструктури сіл. «Душа болить за землю», – говорить він.

Унікальним досвідом формування високопродуктивного молочного стада без застосування хімічних добавок та стимуляторів росту та з використанням сучасних комп’ютерних технологій поділилася заступник директора підприємства Антоніна АНТОНЕЦЬ.


В ПП «Агроекологія» понад 5 тисяч голів великої рогатої худоби, з них близько 2 тисяч – молочне поголів’я. Надоюють 25-30 тонн молока класу екстра-преміум на добу.

Господарство відрізняється тим, що на всіх фермах практикується безприв’язне утримання худоби, корми використовуються лише натуральні, без синтетичних добавок.



Ферми обладнані сучасними доїльними залами, де для контролю за циклом виробництва молока використовуються спеціальні комп’ютерні програми, які дають можливість простежити за кількістю і якістю молока від кожної корови, а отже, зоотехніки можуть вносити корективи до умов утримання тварин.
Тваринництво виконує ще одну надзвичайно важливу функцію – забезпечує поля органікою.


Заступник генерального директора державного підприємства «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» Юрій ШИРКО розповів про шляхи вдосконалення контролю за якістю продуктів харчування в Україні.
На його думку система контролю за якістю харчових продуктів потребує докорінного реформування. Держспоживстандарт не має державних коштів на широкомасштабне лабораторне дослідження якості харчів, а Міністерство охорони здоров`я користується застарілими медико-біологічними вимогами і санітарними нормами від 1989 року, які нормують лише три застрілі гормональні препарати, тоді як країни ЄС – більше 20, а також забороняють пестициди, гормони, антибіотики, що не використовуються останні 25 років. «Не нормуються в харчах особливо небезпечні діоксини, бензапірен, транс-ізомери ненасичених жирних кислот тощо», – коментує ситуацію ШИРКО. За його словами, через це в Україні «використовуються у виробництві харчів рослинні жири з вмістом транс-ізомерів ненасичених жирних кислот на рівні до 60%, тоді як в Росії їх вміст обмежено на рівні 8%, а в Данії – 2%. «Ці небезпечні домішки використовуються при виготовленні продукції для дітей, – цукерок, морозива, печива, вафель, плавлених сирків, чіпсів, сухариків тощо», – наголосив ШИРКО. Він нагадав, що «українські фахівці пов`язують зростання рівня онкологічних та серцево-судинних захворювань із надмірною кількістю транс-ізомерів ненасичених жирних кислот в харчових продуктах».


Віце-президент аграрної конфедерації України Наталя ПОГОЖЕВА наголосила, що аграрний сектор, зокрема галузь виробництва продуктів харчування, працюють тільки на 22% від свого потенціалу, незважаючи на сприятливі кліматичні умови, гарне географічне розташування та надзвичайно родючі ґрунти. Причинами цього, за словами експерта, є «низька конкурентоздатність української продукції, невідповідність міжнародним стандартам якості та безпечності, існуючі законодавчі та практичні перепони щодо торгівлі». «На сьогоднішній день Україна експортує своє молоко та м‘ясо в дуже обмежений перелік країн (СНД та Африка). Експорт в країни ЄС гальмується через невідповідність нормам безпечності українських продуктів», – зазначила ПОГОЖЕВА.
Перед учасниками семінару також виступив ректор Полтавської державної агарної академії Віктор ПИСАРЕНКО.


Підсумував роботу семінару голова Української народної партії, міністр екології та ядерної безпеки України у 1992-1998 роках, народний депутат України Юрій КОСТЕНКО, який вважає невиснажливе природокористування принципово іншою філософією сучасного сільгоспвиробництва та визначив чотири головні проблеми, які можна подолати за допомогою органічного землеробства.
По-перше, руйнівний влив інтенсивного землеробства, яке не тільки виснажує ґрунти, але й «забирає в майбутніх поколінь право жити на цій планеті». Тому філософія органічного землеробства – філософія сталого розвитку, коли в майбутніх поколінь не забирається право мати і чисте довкілля, і можливість подальшого розвитку. Це – якоюсь мірою повернення до тих традицій, на основі яких і постала сучасна цивілізація.
По-друге, українське село вимирає внаслідок того, що сучасному інтенсивному сільському господарству не потрібна значна кількість працівників. Саме село в будь-якій країні – це осередок утримання того генотипу, на якому базується та чи інша нація, її традиції, її перспектива. Відродження в Україні органічного типу землекористування гарантує робочі місця на селі і молодь не тікатиме, а навпаки повертатиметься в село.
Третя проблема – різноманітні захворювання від яких страждає усе більше людей внаслідок вживання неякісних продуктів харчування. Сьогодні навіть для забезпечення дитячого харчування Україна не здатна вирощувати необхідну кількість якісної, екологічно чистої продукції. Тому-то ми й маємо з року в рік усе більші прирости масових отруєнь і хвороб, пов’язаних із використанням так званих інтенсивних технологій у сільському господарстві.
Четвертою проблемою, яку вирішує органічне землеробство, є глобальна світова продовольча криза. Саме через ефективне, невиснажливе природокористування можна уникати продовольчої кризи, яка з року в рік посилюється, тому що землю використали, виснажили і кинули.


на фото: пам'ятник більшовику Серго Орджонікідзе в с.Михайлики.


На думку лідера УНП Юрія КОСТЕНКА семінар показав не лише потенціал органічного сільгоспвиробництва в Україні, але й «сутність української державної агрополітики, яка цими питаннями не цікавиться». Чому в Україні досі немає закону «Про органічне землеробство»? Тому що за словами Юрія КОСТЕНКА «у Верховній Раді здебільшого представлені інтереси великого капіталу, який діє за принципом «усе сьогодні», а що буде завтра – його не цікавить».

Підготував за матеріалами семінару заступник голови Чернігівської обласної організації УНП Сергій Соломаха.


Інформація про доповідачів семінару:

* АНТОНЕЦЬ Семен Свиридович – Герой України, Герой Соціалістичної Праці, почесний професор Полтавської державної аграрної академії, заслужений працівник сільського господарства України, співзасновник ПП «Агроекологія», член УНП. Народився 20 серпня 1935 року (с. Антонці, Решетилівський район, Полтавська область). Закінчив зоотехнічний факультет Полтавського сільськогосподарського інституту(1962р.). З 1952 р. – різнороб колгоспу ім. Леніна Решетилівського району. 1954-58 рр. – інструктор Решетилівського РК ЛКСМУ. З 1958 р. – зав. ферми, пом. бригадира комплексної бригади. 1962-64 рр. – зоотехнік колгоспу ім. Жданова (с.Чорноглазівка Диканського району). 1963-74 рр. – голова колгоспу «Шлях до комунізму» (с. Воскобійники Шишацького району). З 1974 р. – голова Шишацького райвиконкому. З 1975 – голова колгоспу ім. Орджонікідзе (з 1992 р. – САТ «Обрій»). Співзасновник приватного с.-г. підприємства «Агроекологія» (с. Михайлики Шишацького району). За вагомі здобутки в сільськогосподарському виробництві у 1991 році удостоєний звання Героя Соціалістичної Праці. У 1999 році він став першим Героєм України серед аграріїв Полтавщини.

ШИРКО Юрій Володимирович – заступник генерального директора з міжнародного співробітництва та взаємодії з органами виконавчої та законодавчої влади, депутат Рівненської міської ради, член Правління УНП, голова Миколаївської обласної організації УНП.

ПОГОЖЕВА Наталя Григорівна – віце-президент української аграрної конфедерацій, голова ради директорів групи компаній «Дукатт», член Центрального Проводу УНП.









Коментарі (0)
avatar