реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Реакція світу на арешт Тимошенко: їх чиновники у вихідні не дрімають

Світовий конгрес українців вимагає негайно звільнити лідера опозиції"

Арешт колишнього прем'єр-міністра та основного опозиційного лідера під час судового процесу, який широко розцінюється як політично мотивований, є серйозним кроком назад для владних структур України", – зазначається в заяві. Для владних структур є критичним негайно звільнити Юлію Тимошенко і виконувати свої міжнародні зобов'язання", – заявили в конгресі.

Український конгресовий комітет Америки: "Демократії не повинні мовчати, коли порушуються базові права людини"

Український конгресовий комітет Америки також висловив глибоку стурбованість арештом Тимошенко. Як представницький орган американців українського походження, УККА закликає уряд США публічно засудити політичний арешт Тимошенко і докласти всі дипломатичні зусилля для забезпечення безпеки її життя і звільнення. "Вибіркове застосування режимом Януковича правосуддя є лише одним з ряду кроків антидемократичної політики політичного переслідування", – вважають у комітеті.
Євросоюз закликає Януковича дотримуватися європейських цінностей

Кетрін Ештон, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політки і Віце-президент Комісії, та Штефан Фюле, Єврокомісар з питань розширення і політики сусідства, зробили заяву: "Ми серйозно занепокоєні повідомленнями про арешт лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко. ЄС та інші міжнародні партнери України неодноразово наголошували на потребі у справедливих, прозорих та незалежних юридичних процесах, які б допомогли уникнути враження про політику вибіркового правосуддя".

Голова Європарламенту Єжи Бузек: це політичний арешт

Президент Європарламенту Єжи Бузек заявив: "Я стривожений новинами про рішення суду затримати колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Контекст та умови створюють стурбованість щодо політичної природи цього рішення, а також щодо застосування верховенства права в Україні".

Лідер Європейської народної партії – Януковичу: "Терпіння Європи дійшло до краю"

Президент Європейської народної партії (ЄНП) Вільфред Мартенс заявляє, що арешт Тимошенко свідчить про повернення до радянського авторитаризму. Про це йдеться в його заяві, поширеній прес-службою ЄНП. "Мотив ясний – усунення основних перешкод для повернення до радянського стилю авторитаризму. Сьогодні Україна стала до нього на один крок ближче ", підкреслив президент ЄНП. "Я звертаюся до Віктора Януковичу, щоб негайно покласти край цій імітації суду – терпіння Європи досягло своєї межі".

Карл Більдт: Судовий процес проти Тимошенко – це ганебний спектакль

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у своєм написав "Судовий процес проти Юлії Тимошенко в Україні – це ганебний спектакль. Він наносить серйозну шкоду великій країні".

Сенатор США, екс-кандидат в Президенти: "Наслідки арешту Тимошенко виходять далеко за рамки долі однієї людини"

Сенатор США від Республіканської партії Джон Маккейн заявляє, що арешт Юлії Тимошенко є порушенням базових прав людини. "Я глибоко стурбований арештом колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Ці дії є очевидним порушенням базових прав, які мають захищатися для кожного громадянина у демократичній країні", – йдеться в заяві Маккейна. На його думку, наслідки арешту Тимошенко виходять далеко за рамки долі однієї людини. "Насправді, на кону опинилось майбутнє свободи та демократії в Україні. На жаль, сьогоднішні дії української влади ставлять під питання її відданість основам демократії і, як такі, значно ускладнять шлях України до майбутнього у євроатлантичній спільноті", – наголосив він. "Я закликаю українську владу негайно звільнити прем'єр-міністра Тимошенко та гарантувати права всіх громадян України, незалежно від їхніх політичних переконань", – йдеться в заяві. Згодом на своїй сторінці у Twitter Маккейн додав: "Поганий знак – влада України затримує лідера політичної опозиції".

Переслідування опозиції може перешкодити зближенню України та ЄС, – МЗС Німеччини

Державний міністр Федерального міністерства закордонних справ Німеччини Вернер Хойер (ВДП) висловив занепокоєння арештом колишнього Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Про це повідомляє сайт телеканалу Euronews.

"Існують великі сумніви щодо відповідності застосування арешту. Те, що проти багатьох членів колишнього уряду було порушено справи за звинуваченнями у зловживанні посадовим становищем, викликає підозри щодо політично-вмотивованого правосуддя", – заявив Хойер у п'ятницю в Берліні. За його словами, це може стати "значною перешкодою на шляху зближення України та Європейського Союзу".

Посол Європарламенту: влада злякалась впливу Тимошенко

Арешт екс-прем'єра Юлії Тимошенко є явищем симптоматичним, яке свідчить про переляк нинішнього керівництва України перед опозицією. Про це заявила посол Європейського парламенту Зузана Ройтова, передає "Радіо "Свобода".

"Я здивована, що взагалі дійшло до взяття під варту пані Тимошенко, тому що це однозначний симптом того, що сучасний український естаблішмент боїться її впливу перед виборами, які для України будуть вирішальними", – зазначає посол.

"Тобто те, що сьогодні колишнього прем'єра України заарештували з причин, які не є цілком зрозумілими, а швидше створюють враження цільових, так це є недоброю для України новиною", – додала Ройтова. "По суті, це ще один доказ того, що сучасна влада не хоче мати жодної конкуренції на виборах, які наближаються, що вона прагне перешкоджати опозиції спілкуватись зі своїми виборцями", – вважає посол Європарламенту.

Freedom House висловлює своє обурення з приводу арешту українського екс-прем'єра і лідера опозиції Юлію Тимошенко і закликає до її негайного звільнення.

Про це говориться в офіційній заяві організації. "Це дія, в якій відсутній будь-який авторитет, як в очах міжнародного співтовариства, так і серед багатьох українців. Це останній раунд у невпинному переслідуванні уряду Юлії Тимошенко та інших провідних політичних опонентів", – вважають в організації.

Freedom House зазначає, що "сам процес (над Тимошенко) був затьмарений серйозними порушеннями процедури".

"Суд відмовив Тимошенко в юридичному представництві в двох випадках: провели розгляд без неї або без присутності її адвоката. Більше того, українське законодавство не дозволяє, щоб такі скарги надавалися в той час коли допитують свідків", – нагадали в організації.

"Ми завжди були тієї думки, що правову кампанію проти Тимошенко представляє неправильне використання судових розглядів, щоб чинити тиск на опозиційних політиків", – сказав Девід Крамер, президент Freedom House.

В організації зазначають, що процес "зміцнює розуміння того, що нинішня адміністрація вибірково переслідує Тимошенко з метою примусити її замовкнути".

"Для Сполучених Штатів та Європейського Союзу, щоб Україну бачили як надійного партнера, Україна повинна зробити більше, щоб продемонструвати свою прихильність верховенству права і покласти край таким помилковим розглядам", – наголошується в заяві.

Українська правда



Теги:реакція Заходу, арешт Тимошенко, опозиція


Читайте також



Коментарі (0)
avatar