реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Польща-Україна, торгівельна війна у розпалі

Посол України у Польщі Василь Зварич вже вислухав ультиматум.

Слідкуйте за руками сусіда:

1. Україна набуває повноправного членства як ще один учасник європейської Конвенції про спільний транзит (роблю детальні презентації для бізнесу про цю Конвенцію).
Якось співпало, що блокада нашого кордону припала на перший день "митного безвізу" для руху українських вантажів Європою - 06.12.23

2. Наша економіка починає втрачати не тільки сотні мільйонів Евро збитків, а і стикається із зрозумілою відмовою від подоження контрактів із європейськими контрагентами.

3. Апеляція наших урядовців до польської сторони, у звʼязку із протиправними діями польських страйкарів та бездіяльністю органів правопорядку, має дві відповіді - "Уряду нема, де-факто, пшепрошам. Старий на чемоданах, новий зʼявиться у січні, а також, чули щось про "святе право поляців на страйк, бо воно записане у Конституції".

4. Наші урядовці (!), проте, зустрічаються у Любліні із представниками страйкарів, щоб відфіксувати - вимоги поляків, це повна маячня, якої і близько нема в Конвенції про спільний транзит з ЄС.

5. Ми логічно апелюємо до Єврокомісії, бо нема у нас двосторонніх договорів із Польщею, ні про транзит, ні про інші режими двосторонньої торгівлі. Усі угоди з ЄС.
Європейці пояснюють, що, коли виникло рішення підтримати Україну, пройшла процедура погодження режимів транзиту із кожним Урядом ЄС, у т.ч. із Урядом Польщі, який ті режими погодив.

6. Новий Уряд Польщі зʼявився. Новий Премʼер-міністр Дональд Туск модерує проукраїнську позицію і планує відвідати Україну днями.

7. Новий Міністр інфраструктури, пан Даріуш Клімчак, зустрічається із страйкарями та заявляє публічно, що "кордон розблоковано". Правда, тмимчасово, до 01 березня 2024. Бо, страйкарі написали йому вимоги з пʼяти пунктів, ультиматум, як умову продовження страйку чи остаточного (?) зупинення.

8. Учора, 18.01.24 заступник Міністра інфраструктури Польщі, пан Павел Ганчаж, на зустрічі із Послом України у Польщі, паном Василем Зваричем, інформує нашу державу, у особі Посла, про те, що Польща, найближчим часом, подасть свої пропозиції щодо змін до угоди про лібералізацію перевезень, між ЄС та Україною. Ще раз, між ЄС та Україною, тобто, польська сторона намагатимется навʼязати зміни у двосторонні режими торгівлі, які погоджені раніше і самою Польщею, і усіма Урядами держав-членів ЄС.

"Заступник міністра підкреслим, що дії Польщі, в цьому напрямку, спрямовані на формування сприятливих умов для обох сторін", інформує польське міністерство.

Ламати повноправне членство України у європейській Конвенції про спільний транзит!
Тобто, ламати той самий "промисловий безвіз"!

Висновок - Польща розпочинає антиінтеграційні кроки, щодо євроінтеграції України.
Буде, як із страйком, Польща надасть приклад першою, а за нею потягнуться "корегувати у спільних інтересах, читай, "у своїх власних інтересах", Угорщина, Словаччина, як мінімум.

Сприймаю цю "дружбу", як комплімент, як свідчення нашої сили. Бо, якщо вони слабують від України, яка стікає кровʼю, то що буде після Перемоги?

Костянтин ІВАНОВ



Теги:Костянтин Іванов, Україна - Польща, блокування кордону, ЄС


Читайте також



Коментарі (0)
avatar