реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

... Недарма мати Довженка була знахаркою

Нові кабінети - діагностичний та щеплень Сосницького центру первинної медико-санітарної допомоги відремонтовані та оснащені. Це дозволить надавати якісні послуги на первинному рівні для мешканців територіальної громади та внутрішньо переміщеним особам, що проживають на її території. Таким чином зроблено ще один необхідний крок для розвитку сфери охорони здоров`я – одного із ключових її пріоритетів відповідно до місцевої стратегії.

Про ці зміни йшлося під час презентації результатів проєкту «Покращення якості надання послуг із охорони здоров’я на первинному рівні медичної допомоги Сосницької територіальної громади». Проєкт реалізував Сіверський інститут регіональних досліджень у партнерстві з Сосницькою селищною радою за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу. Учасники – працівники органів місцевого самоврядування, сфери охорони здоров`я, депутати селищної ради, жителі громади.

Серед основних досягнень проєкту – кабінет функціональної діагностики та кабінет профілактичних щеплень. Кабінети відремонтовано за кошти селищного бюджету, а за сприяння Європейського Союзу та Програми розвитку ООН придбано медичне обладнання, інструменти, оргтехніка та меблі. До послуг пацієнтів у діагностичному кабінеті – сучасні електрокардіограф, спірограф (для дослідження функцій дихання) та дерматоскоп (для виявлення захворювань шкіри). У кабінеті щеплень встановлена необхідна побутова техніка (холодильник для зберігання вакцин, бойлер), а також закуплені дефібрилятор, аналізатор. Обидва кабінети оснащені ноутбуками та принтерами, а також спеціальними медичними меблями.

На посилення інформаційного ефекту проєкту під час його реалізації проведено кілька комунікаційних заходів із представниками місцевого самоврядування, медичної сфери та громадськості – громадське обговорення «Система надання первинної медичної допомоги у Сосницькій громаді: перспективи та виклики», семінар «Цифрова трансформація в системі охорони здоров`я України: як її використовувати?», консультація з залучення громадськості. За надану фахову підтримку команда проєкту щиро вдячна управлінню охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації.

Складовою презентації став прем`єрний показ документальної стрічки «Сосниця: нові медичні кабінети». Він поєднує демонстрацію нових можливостей, що створені в рамках проєкту, з просуванням електронних інструментів взаємодії лікаря та пацієнта. Водночас – це складова промоції Сосницької територіальної громади. Зрештою, мати найвідомішого земляка Олександра Довженка була знахаркою, а сестра – лікарем-терапевтом, до того ж – з надприроднім даром діагностики.

Учасники зустрічі схвально відгукнулись про доробок проєкту в цілому та створені інформаційні продукти. Вони відзначили, що це відчутна допомога для Сосницької громади, що налічує приблизно 15,5 тис. населення, для ВПО, а також частково – для сусідньої Понорницької громади. Нові кабінети – гарний приклад оновлення системи надання медичних послуг на первинному рівні.

Дмитро КАЗІМІРОВ.



Теги:Сосницька громада, Дмитро Казіміров, медична реформа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar