реклама партнерів:
Головна › Новини › Анонси подій

Наукова конференція про 300- літню церкву

1-2 жовтня 2015 року в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, на Валу) відбудеться наукова конференція «Бароко в архітектурі Чернігівщини».

Початок роботиконференції: 1 жовтня о 10.00.

У науковому форумі візьмуть участь дослідники із Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова, Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, Чернігівського національного технологічного університету, Науково-дослідного інституту історії архітектури та містобудування (м. Київ).

Тематичні напрями наукової конференції:
- Бароко в архітектурі та образотворчому мистецтві Чернігівщини;
- Основні проблеми дослідження та збереження пам’яток;
- Катерининська церква м. Чернігова: історія та архітектура.

Організатори конференції:
- Міністерство культури України;
- Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній»;
- Центр пам’яткознавства Національної академії наук України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

Оргкомітет.

Довідка
Катерининська церква споруджена на честь героїзму козаків Чернігівського полку, проявленого під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році під командуванням чернігівського полковника, наказного гетьмана Якова Лизогуба. Церква освячена в 1715 р. чернігівським архієпископом Антонієм Стаховським на честь святої Катерини.

Храм неодноразово руйнувався, але значних перебудов не зазнав. Це найвизначніша в Україні пам’ятка стилю українського (козацького) відродження ХVІІ—ХVІІІ ст., що збереглася в автентичному вигляді, справила вирішальний вплив на розвиток української церковної архітектури ХVІІІ ст. й досі відіграє роль містобудівної домінанти історичного середмістя Чернігова.

Катерининська церква є об’єктом культурної спадщини національного значення, занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, перебуває на балансі Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

У 2006 році вона передана у безоплатне користування Козацькій православній громаді храму Св. вмч. Катерини м. Чернігова УПЦ Київського патріархату.

Парафіяни церкви активно підтримали Євромайдан 2013 року, Революцію Гідності 2014 року та волонтерський рух з допомоги відродження української армії. За українськими традиціями та старовинним козацьким звичаєм у кафедральному соборі св. вмч. Катерини відспівують воїнів-земляків, які загинули в ході проведення АТО за незалежність та цілісність України.



Теги:НАІЗ Чернігів стародавній, Чернігівська єпархія, Катерининська церква, бароко, УПЦ КП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar