реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Місцеві вибори в Чернігові: В ЄДНОСТІ – НАША СИЛА!?

Прогнозовано - перемогою провладного кандидата, завершилися 26 липня 2015 року проміжні вибори народного депутата у виборчому окрузі № 205.
Чи була ця перемога влади «пірровою» - покажуть місцеві вибори, призначені на 26 жовтня 2015 року.
Однак хвилювати активних учасників Революції Гідності і українських патріотів, на мою думку, повинно інше.


Варто за підсумками чернігівських перегонів, за якими спостерігала уся Україна, поміркувати над тим, чого очікувати восени громадському загалу від місцевих виборів, які відбудуться за новим виборчим законом.
Адже цей закон надає значні преференції шести парламентським партіям, які мають фракції у Верховній раді України. Тому не дивно, що автор звернувся до місцевого кандидата, який брав участь у виборах у виборчому окрузі № 205, відомого місцевого громадського активіста, ЄвроМайданівція, активного виборця і експерта з питанням:

«Який відсоток голосів виборців (min – max) на місцевих виборах можуть отримати партійні списки шести парламентських партій на місцевих виборах у місті Чернігові восени цього року?»

Результат - вражаючий. Судіть самі.



На думку опитаних від 77% до 84% голосів виборців міста Чернігова на місцевих виборах восени отримають шість парламентських партій, в той час як семи позапарламентським партіям, які «засвітили» на останніх виборах своїх лідерів, залишається лише від 16% до 23% голосів виборців. І це не враховуючи того, що за відсутності (вперше на місцевих виборах у бюлетені графи «проти всіх») значна частина опозиційно налаштованих до влади виборців може зіпсувати свої бюлетені.

Нагадаю, 31 жовтня 2010 року на виборах депутатів Чернігівської міської ради за партійними списками «проти всіх» проголосувало 8558 або 9,66% виборців. При цьому у цих виборах взяло участь лише 39,36% виборців, що мали право голосу, водночас на парламентських виборах 26 жовтня 2014 року в Чернігові на виборчі дільниці прийшло аж 55,16% виборців. Це – лише дещо більше, ніж на проміжних виборах народного депутата 26 липня 2015 року у виборчому окрузі № 205 де у голосуванні взяло участь 35,33% виборців.

Отже, враховуючи те, що у новому виборчому законі про місцеві вибори парламентські партії встановили 5 відсотковий виборчий бар’єр для проходження партійного списку до місцевої ради, заставу у розмірі 4 мінімальної заробітної плати на кожні 100 тисяч виборців і партіям офіційно заборонено утворювати виборчі блоки в першу чергу перед активістами ЄвроМайдану, громадським сектором та перед усіма небайдужими українськими патріотами постав важкий вибір:

або розчинитися у рейтингових проектах парламентських партій,

або ж, як би це не було важко, ОБ’ЄДНИТИСЯ і виступити на місцевих виборах 26 жовтня 2015 року під одним СИНЬО-ЖОВТИМ державним прапором, одним партійним списком під гаслом: «В ЄДНОСТІ – НАША СИЛА!»

СЛАВА УКРАЇНІ!

ГЕРОЯМ СЛАВА!

УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!

Сергій СОЛОМАХА,
борець за незалежність України у ХХ столітті


1 серпня 2015 року

ДОВІДКА:


«Піррова перемога» — метафора, сталий вираз. Означає перемогу, яка дістається дуже великою ціною; або перемога, рівносильна поразці.

Своїм походженням цей вираз завдячує битві при Аускулі 279 року до н. е. Тоді епірська армія царя Пірра протягом двох днів вела наступ на війська римлян і зломила їхній опір, але втрати були настільки великі, що Пірр зауважив: «Ще одна така перемога і я залишуся без війська».

Оскільки основним завданням будь-якої битви є знищення військ ворога, така перемога з точки зору тактики дуже погано впливає на хід всієї війни, адже потрібна пауза, щоб поповнити військо, боєприпаси, провіант.








Коментарі (3)
avatar
0
1
Краще під жовто-блакитним. Бо інакше це перший шлях - "розчинитися у рейтингових проектах парламентських партій".
avatar
2
Я мав на увазі діяти з державницьких засадах, а не містечкових.
avatar
0
3
Якраз наша державність і постала була 1917 року під жовто-блакитним прапором. Щось подібне зараз переживаємо.
avatar