реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Електроенергія: доступ обмежено

7 листопада за круглим столом в дискусійному клубі "Експертна думка" зібралася рекордна кількість гостей. Тема обговорення: «Проблеми доступу до електричної енергії в Чернігівській області».

Ініціаторами заходу виступили Спільний представницький орган (СПО) сторони роботодавців Чернігівської області, Громадська Рада при Чернігівській ОДА та Регіональна рада підприємців при Чернігівській ОДА. Взяти участь в обговоренні було запропоновано чернігівському міському голові Олександру Соколову та прилуцькому міському голові Беркуту Юрію, але вони не надали значення піднятій темі та проігнорували запрошення.

Та аналіз реальної ситуації стосовно приєднання електроустановок споживачів до електричних мереж, на відміну від можновладців, викликає значне занепокоєння серед громадськості та промислових підприємств Чернігівщини, адже, щоб підключити магазин чи офіс з прогнозованою потужністю 20 кВт слід відразу викласти біля 40 тис. грн., а швейного цеху чи майстерні з потужністю 100 кВт – понад 200 тис. грн.

Ця ситуація зупиняє приватне будівництво і промисловий розвиток в країні. На території України стало майже неможливо створювати нові робочі місця, спостерігається значний відтік інвесторів.

Окрім суб’єктів господарювання, згадані рішення зачіпають інтереси й простих громадян, плата за підключення для яких нині складає 1140 - 1980 грн. за кВт. Тобто лише за отримання дозволу на підключення приватного будинку власник має сплатити суму від 11 400 до 19800 грн. Відтак зростає собівартість будівництва, а, відповідно, й вартість нового житла.

Чернігівських підприємців обурює той факт, що левова частка плати за приєднання повинна спрямовуватися на відшкодування витрат на реконструкцію й технічне переоснащення об'єктів електричних мереж, пов'язаних із приєднанням до них електроустановок замовників. Проте значна частина енергопостачальних компаній в Україні, на сьогоднішній день є приватними, а тому незрозуміло, чому споживач має розвивати мережі, які перебувають у чужій приватній власності, та ще й ціною таких великих коштів.

Даний факт, на думку Костянтина Іванова - президента Чернігівської Торгово-промислової палати, є причиною такої ситуації з підключенням до систем електропостачання і можливо необхідно законодавством заборонити не резидентам України володіти енергогенеруючими компаніями. Дивною також видається ситуація, коли за високої ціни, яка набагато перевищує середню по Європі, в той час коли українці визнані найбіднішою нацією тієї ж таки Європи, ми нарощуємо експорт електроенергії.

Сергій Самоненко, заступник голови Громадської ради при ОДА, голова комітету з регуляторної політики та розвитку підприємництва Громадської ради при Чернігівській ОДА, зазначив, що за в антирейтинзі питання приєднання до мереж виходить на перший план. Жодне підприємство не змогло його безперешкодно подолати: одні чекають під’єднання півтора роки, а інші навіть відмовляються від реалізації власних бізнес-планів.

Сергій Берестовий, голова регіональної Ради підприємців при ОДА, назвав процедуру підключення надзвичайно непрозорою. До всього цього додався ще й той факт, що нещодавно в «Чернігівобленерго» помінялося керівництво, і тепер всі 12 директорів мають завізувати договір аби він вступив в силу, часу треба на це не менше 6 тижнів. На власному досвіді

Сергій Берестовий пересвідчився в складності підключення до мережі електропостачання. Сама процедура зайняла в нього 9 місяців. А тому аби уникнути повторення подібних ситуацій попросив журналістів опублікувати телефон гарячої лінії та електронну адресу Спільного представницького органу сторони роботодавців Чернігівської області, щоб у разі виникнення питань з підключеннями жителі могли зателефонувати, а представники СПО робитимуть ці питання публічними: 677-909, [email protected].

З такою ж пропозицією виступив Олександр Тимошенко, завідуючий сектором Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики у Чернігівській області, який був єдиним представником влади за круглим столом. Він визнав, що стосунки енергокомпанії з юридичними особами у деяких випадках є відвертим знущанням і закликав громадськість надавати інформацію про існуючі порушення за телефоном 67-67-40.

На думку представника НКРЕ вся плата за приєднання обліковується і ці гроші не повинні піти нікуди, окрім розвитку електромереж, по факту ж вони йдуть власникам на Кіпр.

Ініціатори проведення круглого столу отримали величезну кількість звернень від громадян та підприємців у зв’язку з непомірно високою вартістю приєднання до електромереж, а в окремих випадках, неможливістю приєднання до них.

Відповідні пропозиції направлені голові ОДА і будуть спрямовані Президенту та Прем’єр-міністру країни.



Теги:НКРЕ, електроенергія, Чернігівська ОДА, Громадська рада, Костянтин Іванов


Читайте також



Коментарі (0)
avatar