реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Екслібриси Василя Леоненка плачуть за чорнобильськими селами

В Мистецькій вітальні Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка відкрито виставку «Пам’яті Чорнобиля: екслібриси, графіка» чернігівського художника, члена Національної спілки художників України Василя Леоненка до 30-річчя від дня Чорнобильської катастрофи та до 40-річчя творчої діяльності.

30 років тому розквітла печальна квітка Чорнобильської катастрофи. І до сьогодні цвітом суму та скорботи вона нагадує про ту далеку, але таку близьку кожному трагедію. Той страшний день завжди буде об’єднувати покоління та народи одним спогадом, однією печаллю, однією надією.

Вернісаж розпочався з перегляду короткого музичного кліпу про покинуту зону відчуження та вшанування пам’яті жертв Чорнобильської трагедії хвилиною мовчання.

Про «Чорну біль» написано багато поезій, п’єс, книг, проведено радіо- та телепередач, які висвітлюють всенародне лихо. Кажуть, що час лікує рани. Та хіба це правда? Біль лише ховається далеко в серце та залишається на все життя. Це відчув і відомий чернігівський художник-графік Василь Леоненко. В зоні відчуження назавжди залишилось його рідне село, батьківський дім.

Художник народився 16 травня 1948 року в селі Колибань, що на Гомельщині (Білорусь). Закінчив художньо-графічний факультет Вітебського педагогічного інституту. З 1974 року живе в Чернігові.

Василь Федорович – автор 1320 екслібрисів, учасник більше 400 міжнародних виставок, лауреат 40 міжнародних конкурсів. Його персональні виставки проходили в Україні, Білорусі, Росії, Литві, Польщі. Авторські серії художника «Шевченкініана», «Історики України», «Архітектура Чернігова» відомі далеко за межами нашої країни. Роботи експонуються в Національному музеї ім. Т.Г. Шевченка в Києві, Музеї екслібриса в Москві, Національному музеї Вроцлава в Польщі, Чернігівському художньому музеї ім. Г. Галагана, в багатьох бібліотеках, зокрема ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка, та приватних колекціях.

На виставці «Пам’яті Чорнобиля» представлено 44 гравюри та екслібриса із серії «Пам’яті дому моєму», що стали своєрідним реквіємом автора рідному краю.

Ліна Артюхова – начальник відділу культурного розвитку та економічних питань Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації – виконала почесну місію та вручила Василю Федоровичу Леоненку почесну грамоту «за високу професійну майстерність, багаторічну співпрацю з ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка, вагомий особистий внесок у популяризацію мистецтва графіки та з нагоди ювілею творчої діяльності».

Викладку літератури «Василь Леоненко – художник-графік, майстер ліногравюри» прокоментувала науковець бібліотечної роботи Любов Феофілова. Вона багато років вивчає творчість Василя Леоненка та була модератором всіх виставок художника, які проходили в бібліотеці. Багато публікацій та видань про митця вийшло за її ініціативи та підтримки. Любов Василівна презентувала останнє видання «Пам’яті дому моєму», що вийшло друком в переддень вернісажу. Любов Феофілова ознайомила присутніх з пересувною виставкою графіки Василя Леоненка під оргсклом, присвяченою Чорнобильській трагедії, що знаходиться у відділі зберігання бібліотеки. Ця виставка свого часу мандрувала не тільки Чернігівщиною, а й Україною та Білоруссю. На завершення виступу оповідачка процитувала чудовий вислів про екслібрис: «Книжковий знак сам по собі невеличкий, але вміщує цілий Всесвіт.» Виставка «Пам’яті Чорнобиля» пропонує доторкнутися до світу митця через його роботи.

Чернігівська ОУНБ ім. В.Г. Короленка, зокрема відділ краєзнавства, тісно співпрацює з єврейським, польським, вірменським та іншими культурними товариствами. На вернісажі була присутня голова громадської організації «Білоруське національне культурне товариство «Сябри» Галина Ворожбит. Вона говорила білоруською мовою і кожен звук, немов теплий літній дощ, огортали душу, а від кожного слова віяло світлом та легкістю. Галина Михайлівна від імені білоруської діаспори Чернігівщини привітала художника з відкриттям: «Я дуже горда, що у нас є такий талановитий сябр!»

Дуже тепло про художника відгукнулась і Світлана Дорожко, що багато років пропрацювала в бібліотеці і довгий час товаришує з художником. «Головне, що у Василя Федоровича присутнє почуття оптимізму, – сказала Світлана Олександрівна, – тяга пізнавати світ та філософськи його передавати через свої роботи. Яка б не була важка тема, він знаходить в собі сили показувати її глядачам. А це навіки залишається в пам’яті людей!»

Поетеса та художниця, член Народного аматорського об’єднання художників «Деснянська палітра» Тетяна Тимошенко привітала «великого майстра графіки та екслібрису, чудову добру людину» Василя Леоненка з відкриттям виставки та подарувала художнику збірку своїх поезій. Поетеса прочитала мальовничий вірш про Україну та емоційний, разючий в саме серце вірш про 30-річчя Чорнобильської трагедії, завершивши свій виступ ліричною поезією, сповненою надією на світле мирне майбутнє:
«…И все же жизнь – она в движеньи,
Она в цветении земли
И в том прекрасном ощущеньи,
Что мы весною нарекли».

Василь Леоненко подякував всім, хто долучився до організації виставки та прочитав вірш Тетяни Тимошенко «Посміхайтесь». Це й стало закликом та побажанням художника – щоб люди наперекір обставинам долі мали в собі сили посміхатися та радіти життю.
Чорнобильська трагедія ніколи не зітреться з людської пам’яті. Сама природа зробила нам застереження, щоб ми не були байдужими, жорстокими, безпечними. Від кожного з нас залежить наше майбутнє та доля людства. Бережімо природу та життя!

Катя СКРИПКА, провідний бібліотекар відділу мистецтв Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка



Теги:Чорнобиль, виставки, Василь Леоненко, білоруське товариство


Читайте також



Коментарі (0)
avatar