реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Двох чернігівців судять у Білорусі

В Гомельському та Вітебському обласних білоруських судах розглядають справи чернігівців – Наталії Захаренко із села Киїнка, що під Черніговом, та чернігівця Андрія Шмая.

І якщо Андрій – працівник Вітебського облвиконкому, мешканець Білорусі, до якої переїхав десять років тому, одружившись із білорускою, то Наталія – волонтерка, громадянка України. Коли російські окупанти втекли з Чернігівщини, вона їздила в евакуаційний центр у Мозирі. Допомагала повертатися додому українцям, які під час окупації виїхали в Білорусь. Добре водить машину і тому перевозила десятки людей та їхні речі. Передавала посилки, гроші, документи, ліки. В чатах перевезень одне з останніх її оголошень, що 10 липня їде з Чернігова у Мозир через Житомир, Рівне, Луцьк, польські міста і Брест. Пропонувала взяти пасажирів, передачі. Тепер її судять за шпигунство. А її подругу Ларису Крупу, в котрої вона зупинялася, судять за недонесення – їй загрожує стаття про два роки позбавлення волі.

Розгляд справи почався 15 лютого і засідання проходять закритими – не допускають навіть рідних

Андрія, як колишнього прикордонника, також звинувачують у шпигунстві і навіть агентурній діяльності. Його профіль роботи в облвиконкомі – всього лише обслуговування електрики, сантехніки тощо. Лише через два тижні його сім’я дізналася де він перебуває і що з ним. Андрія Шмая звинувачують, що втирався у довір’я відповідальних працівників виконкому, вивідував та брату передавав агентурні відомості, бо той є заступником командира оперативного командування «Північ».

Наскільки нам відомо, ці українці не мають консульського захисту і тому очевидно, що режим диктатора Лукашенка засудить їх до тривалих термінів ув’язнення.



Теги:Україна - Білорусь, режим Лукашенка, Гомель


Читайте також



Коментарі (0)
avatar