реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Прем’єра фільму “Богдан Хмельницький”

Цієї осені в музеї М. Коцюбинського чернігівці радо приймали митців столичної студії «ВІАТЕЛ», які показали прем`єру свого нового фільму «Михайло Коцюбинський». І ось найновіша робота студії.
Своє 5-річчя роботи над проектом “Гра долі” студія ознаменувала масштабною роботою — 10-серійним фільмом “Богдан Хмельницький”, прем’єра якого зараз іде на 5-му каналі українського телебачення. Загалом за цим проектом створення документальних фільмів про видатних українців було знято 70 стрічок, героями яких стали дійсно кращі сини й дочки України — від першого фільму про Тараса Шевченка й до цієї епопеї. За концепцією проекту в центрі сюжетів насамперед — особисте життя героїв, але водночас це і розповідь про історичне тло, суспільні події епохи. Особисте життя героїв, часом доволі драматичне, подано без модного нині “порпання в білизні”, а дуже тактовно, зважено. Фільми будуються винятково на науковому підґрунті, за матеріалами архівів, бібліотек, музеїв.

Все сказане стосується і фільму про таку могутню постать нашої історії, як гетьман Богдан Зиновій Хмельницький.
Докладніше про картину розповідає виконавчий директор студії “ВІАТЕЛ” Галина КРИВОРЧУК.

— Пані Галино, як проходила робота над картиною?
— Ми працювали над нею весь останній рік, адже довелося підняти
величезний масив історичного матеріалу. За задумом у фільмі мало бути 7 серій. Але в процесі роботи ми побачили, що цього недостатньо, аби показати таку постать, як гетьман Хмельницький. Тому фільм вийшов на 10 серій. Автор сценарію і режисер фільму — керівник нашої студії, відомий український кінорежисер, заслужений діяч мистецтв Василь Вітер, у доробку якого — чимало стрічок цього проекту. Ведучою фільму, як і всіх 70 картин циклу “Гра долі”, є актриса Наталія Сопіт.

— Де проходили зйомки фільму?
— Звичайно ж, у родинному гнізді гетьмана в Суботові. А ще — Київ, Чигирин, Переяслав-Хмельницький, Хортиця, Батурин, Біла Церква, Кам’янець-Подільський, Злочів, Збараж, Пилявці. Тобто практично по всіх основних місцях, пов’язаних з життям гетьмана, місцях його бойових звитяг, нашої української історії.

— Ви завжди активно співпрацюєте з хранителями історичної
пам’яті.
— Так, і на цей раз була така плідна співпраця. З державним заповідником
у Чигирині, з музеями, архівами, бібліотеками. Принагідно хочу висловити щиру вдячність працівникам цих закладів за допомогу в роботі над фільмом.

— Вам довелося торкнутися такої непростої теми, як стосунки з
Польщею.
— Ми підійшли до цієї дійсно складної теми дуже зважено. Показали, що українсько-польська війна була трагічною сторінкою історії двох сусідніх народів і врешті обернулася трагедією для обох країн. Адже цією війною скористалися інші держави.

— Фільм, як і всі картини циклу “Гра долі”, демонструє 5-ий
загальнонаціональний канал українського телебачення.
— За що ми щиро вдячні цьому каналові. І, до речі, одночасно з 5-річчям
циклу “Гра долі” відзначаємо такий же ювілей співпраці з 5-им каналом: по ньому пройшли всі фільми циклу. При тому, що це суто інформаційний канал, там знайшли можливість відтворити на екрані нашу українську історію. Більше того, по трансляції каналу через супутник ці фільми бачать і в багатьох країнах зарубіжжя. Мені повідомили про це з Лондона, побачили наші фільми й у Франції, Швейцарії, навіть у Монголії.

х х х
Залишається додати, що протягом наступних тижнів показ фільму по телеканалу триватиме. Як завжди, по суботах, з повтором у неділю, о 14.40.
Сподіватимемося, що до трансляції фільмів циклу “Гра долі” долучаться і якісь інші національні телеканали. А Міністерство освіти і науки нарешті здійснить тиражування цих фільмів на дисках для шкіл, вузів та інших навчальних закладів. Адже це наша історія, відзнята на високому рівні, на відміну від деяких псевдоісторичних телешоу.

Петро АНТОНЕНКО




Теги:Антоненко, Криворчук, Віател, 5 канал, Богдан ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar