реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Вибори 2010: Чернігівський суд вважає, що Постанови ЦВК головам виборчий комісій не указ

30 грудня в Чернігівському окружному апеляційнму суді відбулося слухання у справі щодо бездіяльності голови окружної виборчої комісії ТВО №208 при передачі дільничним виборчим комісіям попереднього списку виборців, за поданням довіреної особи кандидата у Президенти України Костенка Ю.І. по ТВО №208.
Позивач вимагав визнати протиправною бездіяльність голови Окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №208 Фєтісова А.П. та грубим порушенням законодавства про вибори не скликання ним засідання окружної виборчої комісії при передачі одного примірника попереднього списку виборців відповідній дільничній виборчій комісії звичайної виборчої дільниці.
Позивач вважав, що не скликання засідання головою ОВК №208 Фєтісовим А.П. є грубим порушенням законодавства про вибори, що призвело до ситуації використання завідомо підроблених виборчих документів. Про це ще 25 грудня ц.р. ним була подана відповідна заява до Прокуратури міста Чернігова про порушення кримінальної справи по факту порушення чинного законодавства України за частиною другою статті 158 КК України та притягнення до відповідальності осіб, які здійснили підробку виборчих документів - актів про передачу дільничній виборчій комісії попереднього списку виборців.
Суд повнистю відмовив у задоволенні позовних вимиг Позивачеві на підставі того, що постанова ЦВК "розширює коло обов"язків окружної виборчої комісії. ЦВК своїми роз"ясненнями має право тільки тлумачити порядок реалізації норм Закону № 474 -ХІV".

Заперечення ві представника Відповідача - залученого головою ОВК, як спеціаліста, Курганської Г.М., яка за довіреністю, підписаною Фєтісовим А.П. і завіреною печаткою ОВК ТОВ № 208 представляла в суді Відповідача.

ПОЗОВНА ЗАЯВА

Чернігівський окружний адміністративний суд

Позивач: Соломаха Сергій Васильович,

довірена особа кандидата на пост Президента України Костенка
Юрія Івановича у територіальному виборчому окрузі №208;
поштова адреса:
14000, м. Чернігів, вул. Щорса, буд. 4,
(04622) 4-43-36; адреса електронної пошти: [email protected]

Відповідач: Фєтісов Аркадій Петрович,
що проживає за адресою: 14000, м. Чернігів, вул. Щорса буд.40 кв. 12,
голова Окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 208,
поштова адреса:
14007, м. Чернігів, вул. Щорса буд. 23;
номер засобу зв’язку:(04622) 4-44-77;
адреса електронної пошти невідома

ПОЗОВНА ЗАЯВА

[
b]щодо бездіяльності голови окружної виборчої комісії при передачі дільничним виборчим комісіям попереднього списку виборців[/b]

Відповідно до частини восьмої статті 31 Закону України «Про вибори Президента України» «окружна виборча комісія не пізніш як за двадцять днів до дня виборів передає один примірник попереднього списку виборців відповідній ДВК звичайної виборчої дільниці».
Відповідно до пунктів 2.16., 2.17. «РОЗ’ЯСНЕННЯ щодо складання та уточнення списків виборців для підготовки і проведення голосування з виборів Президента України 17 січня 2010 року», затвердженого постановою ЦВК № 475 від 12.12.2009 р, «окружна виборча комісія до 27 грудня 2009 року включно передає на своєму засіданні один примірник попереднього списку виборців відповідній дільничній виборчій комісії звичайної виборчої дільниці.
Від дільничної виборчої комісії списки виборців отримують не менше трьох членів цієї комісії, одним з яких повинен бути голова комісії, а в разі неможливості – заступник голови або секретар комісії.
Про передачу дільничній виборчій комісії списку виборців складається акт за формою, встановленою постановою ЦВК від 26 жовтня 2009 року № 198, у двох примірниках.
Акт підписується всіма присутніми на засіданні членами окружної виборчої комісії, підписи яких скріплюються печаткою цієї комісії.
Перший примірник акта мають право підписати присутні на засіданні окружної виборчої комісії кандидати на пост Президента України, їх довірені особи, офіційні спостерігачі.
Один примірник акта зберігається в окружній виборчій комісії, другий – в дільничній виборчій комісії.»
24 грудня 2009 року під час засідання ОВК №208 голова комісії Фєтісов А. П. повідомив «про передачу одного примірника списку виборців відповідній ДВК звичайної виборчої дільниці 25.12.2009 р. у приміщенні ОВК.»
Відповідно до частини першої статті 28 Закону України «Про вибори Президента України» «основною формою роботи виборчої комісії є засідання, яке скликається головою комісії, в разі його відсутності – заступником голови, а вразі відсутності голови та його заступника – секретарем комісії.»
Однак, ніхто з вищевказаних посадових осіб ОВК не скликав засідання ОВК №208 на 25 грудня 2009 року. Натомість, керівний склад ОВК №208 та декілька членів ОВК у кількості до десяти осіб у період 25-26 грудня 2009 року свідомо здійснили передачу ДВК попередніх списків виборців без проведення засідання ОВК, тобто фактично здійснили підробку виборчих документів, а саме: Актів про передачу дільничній виборчій комісії попереднього списку виборців за формою, яка встановлена постановою ЦВК від 26.10.09 р. № 198 (додаток 9).
Таким чином ці Акти були складені у незаконний спосіб і без дотримання форми, визначеної законодавством.
Не скликання засідання головою ОВК №208 Фєтісовим А.П. є грубим порушенням законодавства про вибори, що призвело до ситуації використання завідомо підроблених виборчих документів.
На підставі викладеного і статей 28, 31, 100 Закону України «Про вибори Президента України» статей 172, 176, 257, 267 Кодексу адміністративного судочинства України прошу суд:

Визнати протиправною бездіяльність голови Окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №208 Фєтісова А.П., та грубим порушенням законодавства про вибори не скликання ним засідання окружної виборчої комісії при передачі одного примірника попереднього списку виборців відповідній дільничній виборчій комісії звичайної виборчої дільниці. <

Додатки:


1. 1(одна) копія Акту про передачу дільничній виборчій комісії попереднього списку виборців на звичайній виборчій дільниці, за формою затвердженою постановою ЦВК № 198 від 26 жовтня 2009 року.
2. 1 (одна) копія сторінок 4, 5 Протоколу №7 засідання ОВК №208 від 24 грудня 2009 року.
3. 1 (одна) копія посвідчення довіреної особи кандидата у Президенти України Ю.І.Костенка Соломахи С.В.
4. 1(одна) копія позовної заяви.

Довірена особа
кандидата у Президенти України Ю.І. Костенка
у територіальному виборчому окрузі № 208.

С.В. Соломаха

29 грудня 2009 року.

Зразок Акту про передачу дільничній виборчій комісії поперднього списку виборців на звичайній виборчій дільниці(додаток 9 до постанови ЦВК від 26 жовтня №198.

Зразок зворотної сторони Акту, який відсутній на "Актах", складених у ОВК ТОВ №"208, тобто на них взагалі відсутні графи для підписів членів ДВК, печатка ДВК, графи для підписів довірених осіб. Відсутні не тільки графи, а те що там повинно бути: підписи членів ДВК, печатка ДВК.

Копія одного з 116 виготовлених в ОВК №208 Актів про передачу дільничній виборчій комісії поперднього списку виборців на звичайній виборчій дільниці(зворотна сторони немає). Немає і не менш як 24 підписів членів ОВК, що свідчило про кворум необхідний для проведення засідання комісії. Особи ще двох членів ДВК, які отримували спискі також не відомі, печатка ДВК відсутня. Печатка ОВК поставлена іншому, не встановленому формою місці.









Коментарі (0)
avatar