Вино та приготування страв: яке біле та червоне вино обрати для кулінарії
Оглядаючи полиці та вибираючи вино на вечір, дуже часто люди не надто напружуються та обирають знайомі вина. Але коли справа доходить до вибору вина для приготування їжі, історія змінюється. З якими винами найкраще готувати, це постійне питання та делікатна тема для багатьох, хто стикається таким вибором. І, звичайно ж, кращі варіанти и з легкістю зможете знайти на https://vino.ua/vino/. Але давайте спочатку розберемось які ж вина обирати та якими правилами керуватися під час вибору.
З якими винами можна готувати?
Перш за все: люди часто думають, що оскільки вони не п’ють вино, якість не має значення. Неправда! Хоча вам не потрібно витрачати занадто багато на пляшку, яку ви плануєте витрати для приготування соковитого тушеного м’яса, але все ж це не значить, що треба обирати найдешевший варіант. Хорошим правилом є те, що (якщо його вистачить) вино має бути достатньо якісним, щоб вам було приємно потягувати келих під час приготування.
Другий висновок – вам необхідно сухе вино. Додавання вина до страви додає аромат, смак і кислинку, а алкоголь випаровується. Як правило, варто уникати солодких вин, які містять залишки цукру, оскільки він залишиться позаду, підсолоджуючи страву без потреби.
Найкраще біле вино для приготування їжі
Загалом, вам необхідно звернути увагу при виборі на хрустке, з яскраво-вираженою кислотністю біле вино, яке не перевершить страву, а радше покращить її додатковими ароматами та смаками. Уникайте дубових вин, оскільки ці третинні смаки конфліктуватимуть і стануть гіркими під час соте.
Є кілька класичних білих сортів, які завжди стануть хорошим та універсальним варіантом для приготування страв.
- Совіньйон блан є чудовим вибором, оскільки він має виражену кислотність з деякими пікантними трав’янистими відтінками.
- Гострий піно гріджио — ще один чудовий варіант для таких делікатних страв, як біла риба. Це додасть достатньої складності, не перебиваючи смак та не ускладнюючи всю страву.
- Сухе невитримане шардоне — чудовий варіант, якщо ви готуєте щось вершкове, наприклад різотто чи соус для пасти. Схиляйтеся до шардоне з більш прохолодних регіонів з хорошою кислотністю та яскравими нотами.
- Інші хороші білі для приготування - це альбаріньо, біле бордо або мюскаде.
Уникайте використання білого вина з жирною текстурою, такого як віоньє або семійон.
Краще червоне вино для приготування
Якщо ви готуєте ситне рагу або тушкуєте реберця, ви обов’язково захочете додати страві складності за допомогою червоного вина. Хоча тут можна вибрати легке, середнє або насичене вино, ви все одно захочете уникати будь-якого дубового вина і дотримуватись сухих червоних сортів з високим вмістом кислотності. Також варто уникати насичених дубильних червоних, оскільки вони погано впливають на смак під час варіння.
Розглянемо декілька універсальних варіантів, що завжди гарно доповнять смак страви.
- К’янті — це ще один напій, який додає виражену кислинку з великою кількістю пікантного характеру. Улюблене вино з Тоскани ну просто не може не бути гастрономічним.
- Піно нуар – чудовий вибір. Він свіжий і яскравий, має достатню структуру та землисті нотки лісової підстилки, щоб додати страві потрібну кількість пікантності.
- Кілька інших хороших червоних вин для приготування - це Кот дю Рон, каберне та мерло. Це улюблена та зрозуміла класика, що додасть фінальної ноти до смаку вашої страви.
Усе інше, що потрібно охолоджувати типу фруктово-червоного, насправді не посилить смак страви, а скоріше ягідні смаки стануть більш концентрованими та загалом будуть суперечити вашому bœuf bourguignon.
Готуйте з вином
Незалежно від того, чи готуєте ви свіжий трав’яний соус для смаженої риби чи маринуєте стейк у червоному вині, дотримуйтесь вибору сухого вина, яке вам також захочеться випити під час приготування на кухні. Відмовтеся від кулінарного вина, яке не можна пити, і натомість оберіть пляшку, яку ви б із задоволенням випили соло. Оскільки дійсно хорошое та якісне вино зовсім по-іншому підкреслить смак вашої страви. Ну і це таке задоволення готувати та насолоджуватись хорошим вином!
Коментарі (0) |