реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Звідкіля керували Київом...

На другий день Рождества курінна, сотенна, полкова й генеральна старшина Гетьманщини сходилася/з'їжджалися до курінної хати, сотенної, полкової й генеральної канцелярії. На шляхетські сеймики - козацькі ради.

З усіх територій Київського полку старшина зїжджалася до Козèльця - саме це місто було полковою столицею, а не правобережний, обсаджений московитами і людьми нелицарського стану, Київ.

У Козельці колядували у цій полковій канцелярії або в маєтку полковників Дараґанів. І садиба Дараґанів, і ошатна полкова канцелярія дивом збереглася у старій столиці.

Щоправда, віднедавна сам Козéлець втратив статус навіть районного центру - просто собі селище і центр ОТЕГЕ. У тій Україні нема кому подбати про старовинний міський статус батьківщини Розумовських - сліпі мугирі доробляють роботу ворога-московита, який прагнув перетворити 10 полкових столиць Гетьманщини на малоросійскіє дєрєвні - без інституційної пам'яти й ідіотським аграрним самосприйняттям.

Але допоки стоїть у Козельці Полкова Канцелярія, звідки керували й Київом, доти це - місто. Гербове, маєстатне, а не ОТЕ ГЕ.
Христос Народився!

Ростислав МАРТИНЮК

На світлині: Київська Полкова Канцелярія у місті Козéлець, Рождество Христове 2020.



Теги:Ростислав Мартинюк, гетьманщина, Дарагани, Козелець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar