реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Знову "листи трудящих"

«Колектив Національного університету "Чернігівська політехніка" обурений рішенням Комітету з питань етики Національного агентства від 11 вересня 2020 року за скаргами на порушення академічної доброчесності в наукових роботах колишнього ректора нашого університету Шкарлета С.М.» https://www.stu.cn.ua/news_view/3571/
Уявіть собі, товариші обурені не тим, що їх колишній ректор, а зараз, прости Господи, в.о. міністра МОН – плагіатор, а тим, що хтось сміє про це прямо заявляти.

А який же знайомий «народный слог» у зверненні до Прем'єр-міністра! «Повеяло, – писав Салтиков-Щедрін, – старым добрым времечком», коли «...от имени и по поручению…....». А пафос-то який, почитайте, отримаєте задоволення:
- "заходи, спрямовані на приниження честі, гідності та ділової репутації як окремих науковців, так і колективу науково-педагогічних працівників НУ "Чернігівська політехника" загалом»;
- "ставлять під сумнів професіоналізм колегіальних органів вищої освіти, принижують честь, гідність та ділову репутацію окремих науковців";
- "Поширення в інформаційному полі недостовірної інформації може негативно вплинути на імідж, престижність та гудвіл нашого університету".

Впізнаваний стиль. Почуйте знайоме, дуже знайоме відлуння радянського дна з цькування Солженіцина і Сахарова: «Мы выражаем свое возмущение, решительно осуждаем деятельность, порочащую честь и достоинство советского ученого». Для більш гучного звучання незапам'ятних часів та ще більш яскравої демонстрації вашої безсоромності вам, товариші, слід було б закликати на допомогу складальників-механіків, бригадирів, газозварників і всіляких героїв соціалістичної праці вашого міста. Читаючи заключний акорд вашого гнівного листа, важко не згадати й крик душі теплотехніка об'єднання "Таджікатлас" – «От себя лично и моих товарищей требую принятия самых строгих мер согласно нашим законам".

Цікаво, що не всі члени Вченої ради Національного університету "Чернігівська політехніка" підписали цей лист, хоча переважна більшість виявилася в числі підписантів. Може й непросто знайти заклад, в якому зовсім не було б недоброчесних науковців. Справа в їх кількості та кліматі – сприятливому або ні для таких проявів. Судячи з коментарів під усілякими спробами захистити плагіатора, в цьому закладі ще залишилися одиниці тих, кому набридли неподобства університету, в якому прогнило майже все. Ніхто, напевно, і не зацікавився б вашим болотом, якби ваш колишній ректор у міністри не подався. І це ж НАЗЯВО ще не всю творчість Шкарлета розглянула.

Члени двох комісій з академічної доброчесності НАНУ та НАМНУ не пошкодували свого часу, теж провели незалежний аналіз так званих публікацій Шкарлета, ретельно проаналізували й експертизу комісії ЧНТУ та Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності. Все викладено на сайті http://false-science.ucoz.ua/. Тому, якщо комусь хочеться назвати чорне білим, – не вийде, бо докази в наявності. Жодний факт академічного плагіату, жодні порівняльні таблиці, де були доведені крадіжки, не були спростовані.

Але ми дійсно в боргу перед університетом "Чернігівська політехніка", бо якось зосередилися лише на особистості Шкарлета, а співробітникам закладу, мабуть, прикро, що про їхню «честь, гідність та ділову репутацію» широка громадськість ще недостатньо знає. Ігор Дзеверін, Victor Dosenko, Oleksiy Boldyriev, Ірина Єгорченко, Олег Смирнов, Sergei Sharapov, Антон Сененко – нам потрібно виправити таку несправедливість. Ось, наприклад, у своєму листі група товаришів з гордістю згадує власну комісію з академічної доброчесності, мовляв, їхню думку в НАЗЯВО проігнорували. Якось і справді не добре, що ми залишили без належної уваги своїх колег з однойменної комісії. Варто почати з перевірки саме членів цієї комісії, які вважають себе «експертами з доброчесності».

Загалом, роботи з аналізом наукової продукції співробітників цього університету чимало. Попередній скринінг дисертацій, захищених в університеті "Чернігівська політехніка", публікацій співробітників закладу показав, що ретельна перевірка їхньої творчості виявить такий «імідж, престижність та гудвіл закладу», що розфарбовані розпусниці у порівнянні з ними виглядатимуть як зразок добропорядності.

Допомагайте, науковці! Це не Національним агентством автори звернення незадоволені, це плюють в обличчя нам всім.

Світлана АРБУЗОВА



Теги:Чернігівський технологічний, Шкарлєт, команда ЗЕ, Міністерство освіти, плагіат


Читайте також



Коментарі (0)
avatar