реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Знову "2-3 тижні". Цього разу - по Десні і Сейму

Міндовкілля зафіксувало погіршення стану води у річках Сейм та Десна через повторне забруднення органічними речовинами, яке відбулося 12 вересня. Воно вже дійшло Десни. Але воно не настільки сильне, як минулого разу, і фахівці сподіваються, що вода очиститься через два-три тижні.

Про це заступник голови Держводагентства Ігор Гопчак розповів Громадському радіо в середу, 25 вересня.

За словами Ігоря Гопчака, найбільші концентрації хімічного споживання кисню спостерігаються на стокілометровій ділянці Сейму від села Мутин Сумської області до села Долинське Чернігівської області. Але з часом органічний забрудник розбавляється, окислюється, і показники забруднення знижуються, хоч до норми не доходять.

"Ми щоденно проводимо моніторинги. За результатами вимірювання пріоритетних забруднювальних речовин з проб річок Сейм та Десна, перевищення екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук та важких металів не виявлено", - розповів Гопчак.

Він уточнив, що об’єм повторного забруднення не такий значний, як був минулого разу. Водночас рух течій річок - в межах 20-30 кілометрів за добу. Тобто з такою швидкістю відбувається проходження чистої води.

"Якщо взяти протяжність річки Сейм (приблизно 250 кілометрів), додати 360 кілометрів річки Десна, то, орієнтовно через 2-3 тижні чиста вода повністю промиється, і в річищі річок вона буде чистою", - пояснив заступник голови Держводагентства.

Як повідомив директор Інституту гідробіології НАН України Сергій Афанасьєв, під час першого забруднення у річку Сейм потрапило близько 5600 тонн забрудненої води. У Чернігівській та Київській областях встановлено аераційні системи, які штучно насичують воду киснем, сприяючи природньому очищенню.

Команда фахівців на човнах зібрала 31 тонну загиблої риби: 12,15 тонни в Сумській області та 19 тонн у Чернігівській. Прогнозується, що на відновлення екосистем річок знадобиться від 2 до 3 років.
"Дзеркало тижня"



Теги:отруєння річок, сейм, Десна, широка війна


Читайте також






Коментарі (0)
avatar