реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Живописець іконостасів і книжок

10 лютого 1952 року у селі Смоляж Ніжинського району народився Олександр Кошель.

Більше двадцяти років у храмі Всіх святих радує око чудовий дерев'яний іконостас. Віряни часто не можуть відвести очей від такої краси, але не всі знають, що це – робота ніжинського майстра, відомого українського художника-графіка, людини, яка живе поруч з нами. Олександр Кошель – автор проекту і живописних робіт цього іконостасу, який поєднав у собі більше 40 ікон. І це не єдиний витвір цього митця…

Крім того, Олександр Іванович Кошель працював викладачем Ніжинського училища культури і мистецтв і художником-ілюстратором кращих дитячих книг видавництва «Абабагаламага». Перший у світі "Український буквар" вийшов з малюнками саме ніжинського митця. Нині нашому талановитому земляку – 68 років.

На початку розмови художник відразу попереджає: "Не люблю отого гучномовства, "бантиків" та "ажурності". Люблю, коли пишуть просто".

– Іконостаси, оздоблені Вами, називають вишуканими, довершеними, ексклюзивними, ажурними... Скільки таких на Україні?

– Я спроектував 5 іконостасів, 4 з них збудовано. Іконостас у церкві Всіх Святих – моя перша робота. Минуло більше 20 років, як ми його створили. Працювали над ним 4 роки. Пам’ятаю цей період, як важкі часи... Зарплати отримували так званими "білими п'ятачками", грошей не вистачало…
Друга моя робота – в одному з храмів УПЦ КП в містечку Конотоп Сумської області. Третій – чернігівський храм князя Михайла і боярина Федора. І четвертий – у Парафіївці».

– А п’ятий, спроектований Вами?

– Над ним працюють уже більше 6 років. Половину роботи вже зроблено… Там унікальне різблення, тому йде так багато часу. Цей іконостас – для Михайлівської церкви, що в Ніжині.

– Олександре Івановичу, кажуть, що жодна із Ваших робіт не повторюється в оздобленні і деталях. Це так?

– Так, вони всі оригінальні, але їх об’єднує один стиль – слобожанський: наш, український. Я завжди був те, щоб його відроджувати.

– Чим митець займається сьогодні?

– Живописом займаюся… У мене чимало друзів серед письменників. Так от, як хтось попросить проілюструвати його видання, я, за старою дружбою, погоджуюся…

Спілкувалася Валентина ПИЛЬНИК, сайт "Мій Ніжин"



Теги:Ніжин, майстри, українська церква, Олександр Кошель


Читайте також



Коментарі (0)
avatar