реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Згадка про талановитого хірурга Миколу Волковича

Чернігівщина завжди була багата на талановитих і здібних людей. Не стало винятком у цій справі місто Городня. Саме тут у сім’і дрібного чиновника народився у 1858 році майбутній український хірург, академік Академії наук УРСР Микола Волкович.

Початкову освіту майбутній діяч здобуває у Городнянському трикласному училищі, трохи згодом продовжує навчання у Чернігівській гімназії. У 1877 році вступає на медичний факультет Київського університету. Саме його медична діяльність увійшла у історію нашого краю. Після захисту докторської дисертації, а стало ся це у 1899 році він одержує звання приват-доцента й починає читати курс лекцій у Київському університеті. За свідченням сучасників його лекції користувались неабиякої популярністю. Талант викладача спряв залученню все більшої кількості слухачів.

З 1893 по 1903 роки Микола Маркіянович Волкович завідував хірургічним відділенням Олександрівської лікарні у Києві. Невтомна праця сприяла підвищення освітнього рівня видатної людини. Завдяки цьому у 1903 році Волкович стає професором хірургії Київського університету. Основна його заслуга полягає в тому, що він являється засновником вітчизняної школи хірургії. Завдяки його наполегливості 1908 року засновується Київське наукове хірургічне товариство. Помер талановитий хірург у 1928 році.

Цікаво, що і зараз у місті Городні на вулиці Шевченка, стоїть споруджений у 1-й пол. 19 століття дерев’яний, одноповерховий будинок. Будинок має п’ять невеликих кімнат. Діяльність талановитого фахывця не загубилась серед часу, про це зокрема може свідчити те, що його ім’ям було названо вулицю у Городні та місті Чернігові.

Данило Рига,
науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».



Теги:Микола Волкович, городня, Хірург, вулиця Волковича


Читайте також



Коментарі (0)
avatar