реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Земельна "удавка" для приватного бізнесу

У 2009 році сім'я підприємців з міста Чернігова вирішила заснувати бізнес-інкубатор, місце, де починаючі підприємці могли б стати на ноги та активно розвиватись. Проте тоді вони і думки не мали, з якими труднощами на шляху їх малого бізнесу вони стикнуться.
Для початку цього бізнесу у них було нежитлове приміщення, яке потребувало суттєвого ремонту та реконструкції. Після детального прорахунку рентабельності цієї ідеї був складений бізнес-план і отриманий банківський кредит. Два роки дали результат - приміщення було готове. У кінці 2011 року з'явилися перші орендарі, почала реалізовуватись омріяна бізнес ідея - створення затишного місця роботи для колег-підприємців. Але не все так склалося, як гадалося.

Із 2012 року вступив в силу Податковий Кодекс, згідно якого орендна плата за земельну ділянку в 14 соток збільшилась в 7,5 разів, а саме з 800 грн. до 6000 грн. за місяць.
Це як молотом ударило по починаючому бізнесу.

«Із перших вуст»

Коментує Дмитро Адаменко, голова правління „Асоціація будівельників Чернігівщини”, член Єдиного представницького органу сторони роботодавців Чернігівської області (ЄПО): "Я більше 10 років працюю в бізнесі і вже звик до того, що постійно змінюються правила ведення бізнесу, але ніколи податки не зростали на 750%. Жоден бізнес - проект такого не витримає. Наш бізнес - план був розрахований на 7 років окупності. Це була ідея допомогти ініціативним людям знайти своє робоче місце. Після збільшення податку бізнес стає збитковим. Рахуйте самі, дохід від приміщення в місяць складає 6000 грн., ці гроші мали б покрити банківський кредит взятий на ремонт будівлі. Орендна плата за землю теж складає 6000 грн. Ось і вся математика.

Ми орендуємо ділянку 14 соток у Чернігівської міської ради, в нашій будівлі орендують робочі місця підприємці 9 організацій. Податковий Кодекс піднімає в 7, 5 раз оренду за землю, я мушу підняти на стільки-ж, але це неможливо. Молоді підприємці – орендарі не спроможні сплатити такі гроші, відповідно вимушені будуть згорнути свій бізнес та покинути приміщення.
Хочеться віддати цю ділянку місту, але як згадаю скільки сил, коштів та часу вкладено - стає дуже сумно.

Спадає на думку, покинути країну, друзі давно звуть до Канади, де самозайнятим особам, та підприємцям, які створюють робочі місця, надаються податкові знижки.

Продовження статті читайте в газеті "Сіверщина" за 22 березня. Передплата триває з наступного місяця!



Теги:оренда землі, бізнес- інкубатор, приватний бізнес


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
А "УДАВКА" - це зашморг, чи жінка удава?
avatar