реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Зцілюйтесь… обережно

Сьогодні стовпи, паркани, рекламні газети-метелики Чернігівщини рясніють оголошеннями про лікування різних хвороб та очищення організму. Новоявлені «фахівці» обіцяють дуже багато -- від блискавичного схуднення до усунення зловісного простатиту… Часто- густо змучені хворобами люди, як за останню надію, хапаються за обіцянки таких «цілителів». А потім потрапляють… до лікарні. Приміром, якось до чернігівської лікарні привезли чоловіка після масажу доморощеного костоправа: у чоловіка після сеансу були зламані три ребра і зміщений хребець…

Отже, що треба знати, щоб не потрапити у пастку?

Завважте, що нині з’явилося багато «спеціалістів» з голковколювання і рефлексотерапії, але за спиною в багатьох з них – лише якісь курси.

– Перш ніж йти до цілителя, необхідно ретельно обстежитись: УЗД, тестування, аналізи, – радить головний спеціаліст комітету з питань народної і нетрадиційної медицини Міністерства охорони здоров’я України Тамара Герасименко. – Тоді у разі несумлінного лікування вам буде легше довести свої претензії.

Друга обов’язкова умова – свідчення вашого перебування на прийомі. Обов’язково слід простежити, щоб лікар записав у картку інформацію про ваш діагноз і призначене ним лікування. Якщо відчуваєте, що ваш стан не поліпшився, а то й погіршився, поговоріть з цілителем.

Можете звернутися до суду або прокуратури, якщо вас ошукали. Але для цього необхідно мати перелічені вище документи.

Щоб переконатися в чесності цілителя, є одне нескладне правило. Тільки-но вам скажуть, що «тут лікують усі хвороби», тікайте від цього цілителя подалі. По-перше, лікувати відразу всі хвороби не може ніхто, і чесний цілитель не візьме на себе такої відповідальності. По-друге, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України №195, існує список послуг і захворювань, лікувати які народним цілителям категорично заборонено: онкологічні та венеричні захворювання; СНІД; наркоманію і психічні хвороби; хірургічні втручання; ускладнення вагітності. Заборонено також проведення розрахованих на масову аудиторію лікувальних сеансів з використанням методів гіпнозу.

Поцікавившись атестатом на право лікування, не забудьте запитати, чи є в цілителя диплом про вищу медичну освіту. Якщо немає – він зобов’язаний приймати пацієнта лише в присутності дипломованого лікаря. Останнім часом з’явилося багато «спеціалістів» з голковколювання і рефлексотерапії, за спиною в багатьох з них – лише якісь курси.
– Акупунктура – це взагалі прерогатива людей з вищою медичною освітою, які пройшли до того ж спеціалізацію, – каже Тамара Герасименко. – Тому насамперед пацієнт повинен поцікавитися, чи є в рефлексотерапевта медичний диплом.
Народна і нетрадиційна медицина – могутній і дуже дійовий лікувальний засіб. Але перш ніж віддавати своє здоров’я в чиїсь руки, не полінуйтеся перевірити, наскільки вони чисті.

Теги: акупунктура, пастка, голковколювання, масаж, народні цілителі, лікар, Міністерство охорони здоров’я, аттестат на право лікування




Теги:народні цілителі, пастка, голковколювання, масаж, акупунктура, аттестат на право лікування, Міністерство охорони здоров’я, лікар


Читайте також



Коментарі (0)
avatar