реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Завдяки демагогії посадовців річка Стрижень в Чернігові вже не замерзає

Взимку 2012—2013 років річка Стрижень у межах центральної частини міста Чернігова не замерзла. У той час на річці Десна, в яку вона впадає, крига сягає 30-35 см.
У минулому залишилися часи, коли на водосховищі Стрижня біля Красного мосту взимку була ковзанка. Тепер на його місці ледь підмерзле гидотне сміттєзвалище в центрі міста.

Одні мешканці міста обурюються і вважають, що це результат збільшення скиду забруднених стоків від підприємств та пониження рівня води у річці, внаслідок проведення будівельних робіт на шахтному водоскиді №1.
Як не дивно, є й ті, хто, мабуть, наслухавшись і надивившись ЗМІ, повірив в те, що замерзнути Стрижню не дають природні джерела, розчищені внаслідок «реконструкції русла Стрижня».
Судіть самі.
Минуло більше двох років із часу завершення робіт з першої черги так званого «оздоровлення» р. Стрижень під назвою «Реконструкція шахтного водоскиду в гирлі річки». Вартість цього «оздоровлення» склала майже 1,5 млн. грн., які було виділено з міського природоохоронного фонду.
Наступний етап робіт розпочався у 2011 році з реконструкції русла р. Стрижень від вул. Г. Полуботка до проспекту Перемоги.
Однак, замість «реконструкції русла» Стрижня на цій ділянці, як обіцяла міська влада, на початку літа 2011 року відбулися скандальні вирубки дерев під забудову від проспекту Перемоги до вул. Г. Полуботка. Сьогодні тут, на березі Стрижня, ТОВ «Житлобудсервіс» будує цілий мікрорайон 10-типоверхових офісно-житлових будинків. Це – 392 квартири, загальною площею у 28000 кв. метрів та приміщення громадського призначення, загальною площею у 2600 кв. метрів.
У 2012 році було розпочато реалізацію чергового проекту від Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради щодо «розчищення русла» Стрижня. Як і у попередні роки, заплановано використати біля двох мільйонів гривень з природоохоронного фонду для розчищення русла річки на ділянці 625 метрів від проспекту Перемоги до вулиці Київської.
Однак, головною метою «реконструкції русла Стрижня» зразка 2012 року, як з’ясувалося, було упорядкування майданчика при будівництві якоюсь фірмою «Гелиодор» житлово-офісного комплексу з магазином і підземним паркінгом по вул. Горького, 51-В. З цією метою було вирубано десятки дерев, збільшено територію для забудовника за рахунок поглиблення і спрямлення русла Стрижня.

Виникає питання: при чому тут екологія і оздоровлення річки?

Не має сумніву, що всі ці «реконструкції русла Стрижня», здійснені за рахунок екологічного фонду, є підготовчими будівельними роботами для забудови заплави річки Стрижень в центрі міста Чернігова.
На жаль, все це відбулося під демагогічні базікання чиновників у всіх ЗМІ щодо захисту нашого рідного і багатостраждального Стрижня. Насправді ж влада при потуранні Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області, правоохоронних органів розтринькала не за цільовим призначенням мільйони гривень з природоохоронного фонду не на поліпшення санітарно-екологічного стану річки Стрижень, а для обґрунтування «законної» забудови його заплави.

А ми дивуємося, чому це річка Стрижень в Чернігові вже не замерзає?
Може вона плаче від такого «оздоровлення»?

Сергій Соломаха


Стрижень біля Красного мосту





Замість ковзанки ледь підмерзле гидотне сміттєзвалище







Стрижень біля Білого мосту







Скид зливової каналізації з вул. Коцюбинського у річку Стрижень




Стрижень біля мосту на проспекті Перемоги





Мікрорайон 10-типоверхових офісно-житлових будинків







Житлово-офісного комплексу з магазином і підземним паркінгом по вул. Горького, 51-В








P.S. Витяг з матеріалів Державної екологічної інспекції у Чернігівській області:

"Питання стану оздоровлення річки Стрижень, особливо у межах м. Чернігова, на сьогоднішній день є дуже актуальним. Річка знаходиться в незадовільному гідрологічному, гідробіологічному та санітарному стані, особливо на ділянках, де індивідуальна забудова досить щільно прилягає до річки, а також замулена, на окремих ділянках має місце значне заростання вищою водною рослинністю, що викликає обґрунтовані скарги мешканців міста.

Якісний склад води у створах річки Стрижень по основних показниках в межах міста гірший, ніж у верхніх створах – за його межами. Внаслідок змивання великої кількості забруднених зливових вод в річку в період підвищення температури навколишнього середовища, щорічно фіксується зниження розчиненого кисню до критичного рівня, до 1 мг/л при допустимій концентрації для водойм рибогосподарського призначення не менше 6 мг/л, що спричиняє загибель водних живих організмів."








Коментарі (0)
avatar