реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Засохла лохина

Засохла лохина як символ зміни клімату.

У мене засохла лохина ( голубіка). На декілька днів відлучився в Київ, не поливав і мабуть вже не врятую. Хоча реанімаційні заходи ще проводжу. Великий здоровий кущ 6 річний, який в цьому році дав добрий врожай помирає. І виною цьому аномально сухий серпень. Останніми роками в Сумах сепрні-вересні все частіше спекотні і сухі. Клімат в ці місяці стає різко континентальним. Дують сухі північно-східні вітри, які як феном висушують все. Мінімум опадів, спека вдень і холодні як в пустелі ночі з росяними ранками.

Це виявилося фатальним для цієї рослини, яка потребує легкого і пухкого за структурою грунту, який швидко зневоднюється.

Зміни загрожують не тільки лохині. Передчасно осипаються плоди інших дерев, особливо кизилу. Важко проводити копання картоплі, орку землі під озимі і погіршується їх схожість. Через це озимина слабшою йде в зиму. Рятуючись жовтневими і листопадовими дощами і запізнілими останнім часом першими стійкими морозами.

Але в цьому є переваги. Добре поспівають кавуни і виноград. Вони солодші. Фітофтороз не так сильно тисне на помідори, які раніше приходилося частіше обробляти від цього небезпечного грибка. Аграріям, які вирощують сою, кукурудзу, соняшник така погода допомагає підсушувати ці культури, що зменшує втрати при збиранні.
В ставкових господарствах через теплішу воду подовжується термін відгодівлі риби і осінні обловлювання ставів приносять більші результати.

От такі справи. Але переживемо. І наступного року лохину буду висаджувати знову. Сподіваюсь нинішні кліматичні закономірності не будуть перешкодою. Головне є ідеї як це подолати.

Олег МЕДУНИЦЯ



Теги:зміна клімату, засуха, Олег Медуниця, лохина, серпень


Читайте також



Коментарі (0)
avatar