реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Замість вулиці Щорса - вулиця Пашина

Правління чернігівського обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка створює Програму збереження та розвитку культурно- історичного середовища Чернігова. Про деякі елементи цієї Програми можна ознайомитися на сторінках нашого сайту.

Сьогодні ж - розповідь про ініціативу народного артиста України, лауреата Національної Шевченківської премії, кобзаря - лірника Василя Нечепи. Він пропонує перейменувати вулицю імені Щорса у вулицю композитора Леоніда Пашина, який жив на її початку і де зусиллями Василя Нечепи встановлена меморіальна дошка.

Як відомо, Микола Щорс - білоруський єврей, що народився у поліському містечку Cновську, який знаходився на межі осідлості. Микола Щорс - більшовик і терорист, який командував частиною російських окупаційних військ. Був убитий троцькістом Тенхіль- Тенхілевичем під час бою з українцями. Нічого хорошого для України він не зробив, а є звичайним бандитом і окупантом.

Василь Нечепа розповів, що ідею про перейменування вулиці він обгворював з головою обласної ради Миколою Звєрєвим:" Обговорювали і потребу та можливість перейменування вулиці Щорса на вулицю Леоніда Пашина. Адже тепер ми вже добре знаємо, хто з них герой, а хто кат і терорист.

Багато чого треба зробити. А найперше, що ми повинні зробити – пам’ятники катам прибрати. Згадаймо, що французи, німці, інші завойовники, коли відступали, то і знамена свої забирали. А тут такі «брати» завелись, що ніяк відступити не хочуть. Хоча, які ж вони «брати»?! Вони як оборотні помираючого царства. Чи може сусідка, в нашому випадку держава з жіночим ім’ям бути «братом», та ще й старшим?! Наша сусідка – то царство якихось варварів. Якщо послухати професійних істориків від тієї ж нашої сусідки, то вони тепер відкрито заявляють що ні Росія, ні столиця її не має жодного відношення до слов’янства. Треба уважно вивчити карти Чернігівської губернії та Чернігівського князівства. На них добре видно, де проходять наші з сусідкою кордони. Все що за межами князівства – землі сусідки. На тих землях проживає дуже багато самобутніх народів, культуру яких треба зберегти".

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:перейменування вулиць, Чернігівська обласна рада, Василь Нечепа, чернігівська Просвіта, Микола ЩОРС


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Много уважаемая Газета Сиверщина, я как уроженец г. Щорс и жител оного, хочу спросить у вашей газеты, откуда у вас данные о национальной принадлежности Н.О. Щорса?
Второе, если есть данные, предоставьте ссылки на оные.
Иначе Вас и Вашу газету можно с легкостью объявить антисемитами и требовать закрытия вашей шарашкиной канторы
avatar
2
Вас також можна звинуватити в антиукраїнізмі себто ксенофобії. Бо звертаєтесь до нас мовою окупанта. Напишете нашою мовою - тоді дамо відповідь по суті...
avatar