реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Залізна вода від голови

З 2010 року селищем Талалаївкою керує Юрій Величко. Ще у 2015 році, в інтерв'ю, він зазначав, що "питна вода у Талалаївці має дуже великий вміст заліза". Тоді він скаржився, що йому не вистачає коштів, щоб
"забезпечити населення та школу, лікарню, дитсадок якісною питною водою". Сподівався, що коли прийде децентралізація, то він покращить воду.

Ну що ж. Прийшла децентралізація. Голова у селищі той самий. А вода? Схоже й вода, за дванадцять років його головування, не змінилася.

Люди скаржаться, бо платять за питну, а отримують схожу на технічну. Яка псує сантехніку та пральні машини. Вкриває рудим кольором раковини, унітази та ванни. У складках речей, після прання, збирається щось схоже на пісок.

А це суттєво впливає на сімейні витрати, адже доводиться купувати більше мийних засобів, фільтри (декому доводиться їх міняти двічі на тиждень), довше полоскати, а дійсно питну воду купувати у магазинах.

На скарги люди одержують формальні відповіді, які ніяк не покращують ситуацію з водою. Наприклад, на письмову скаргу у першій половині 2022 року голова відповів, що про проблему знає. А на скаргу через місяць він відповів, що, згідно з Законом, одна людина не може двічі скаржитися у поточний рік, на одну й ту саму проблему.

Зручно, правда? Відповідь є! А якісної води немає.

Між тим Чернігівський центр контролю та профілактики хвороб повідомив, що "Талалаївське ВУЖКГ не має відомчої лабораторії, й не уклало договір з такою.

Для перевірки якості води, були відібрані зразки за адресами:

- вулиця Центральна, 63;

- вулиця Центральна, 32;

- вулиця Освіти, 38."

Лікарня, дитсадок та школа?

"Результати аналізів виявили відхилення від гігієнічних вимог до води питної, призначеною для споживання людиною, а саме: перевищення нормативу вмісту заліза загального та рівня загальної жорстокості в усіх трьох зразках, а також показника каламутності в одному зразку".

Тобто за 12 років головування Величка, вода у Талалаївці все ще "залізна", а тепер ще й з осадом та каламутністю. І якщо до децентралізації він звинувачував відсутність децентралізації, з-за якої він не може розпоряджатися місцевими коштами. То зараз він скаржиться на відсутність коштів.

Зручно скаржитися на малі кошти, витрачаючи їх на щось несуттєве, як то пам'ятники, заміна провайдера, облаштування нещодавно облаштованого залу, сумнівні ремонти сумами до 50 тисяч (щоб не проводити тендер), ремонти тракторів за ціною двох нових, й, такі ремонти відбуваються чомусь завжди в одному місці, купівля побутівки-роздягальні за ціною декількох, яка рік стоїть порожньою, але на її утримання та обслуговування витрачаються кошти й т.д.

А тим часом люди роками отримують воду з залізом.

14.07.2022 відбулася комісія, яка з'ясувала, що: -Талалаївське ВУЖКГ проводить свою діяльність відповідно до дозволу, термін дій якого закінчився 26.12.2021 року.

- Воно не має відомчої лабораторії, й не уклало договір з такою.

- Обслуговує п'ять свердловин. Але технічний регламент все ще не готовий.

- У деяких джерел відсутні: огорожа; охорона першого та другого санітарних поясів; відсутній проєкт про організацію санітарних зон.

- Порушується проведення виробничого контролю у сферах й питної води, й постачання цієї питної води.

- Відсутні календарні графіки відбору проб води для лабораторних досліджень.

- Не проводиться гігієнічна оцінка безпечності та якості води питної за показниками: епідемічної безпеки (мікробіологічні, паразитологічні), санітарно-хімічними (органолептичні, фізико-хімічні, санітарно-токсикологічні), радіаційними.

- Відсутній договір щодо проведення досліджень питної води на санітарно-хімічні показники.

- Не дотримується періодичність проведення профілактичної дезінфекції. Записи у журналі відсутні

- Порушується термін проходження медичного огляду працівників, безпосередньо причетних до водопостачання, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних хвороб

Погодьтесь, що для усунення деяких з перерахованих недоліків не потрібні кошти (як то медичні довідки для працівників чи договір з лабораторією), а на інші потрібні невеликі (огорожа чи замовлення аналізів). Але факт наявності таких недоліків ілюструє небажання голови змінювати якісь води. Принаймні на мою думку. Мовляв, пийте люди залізо, на здоров'я!

Павло КОЧЕРЖЕНКО



Теги:Талалаївка, питна вода, Павло Кочерженко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar